משרד האוצר פרסם טיוטת צו המבקשת לבטל את המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק עד לסוף השנה. מדובר באחד הצעדים הראשונים ששר האוצר החדש, ח"כ בצלאל סמוטריץ', הצהיר כי יבצע בהמשך להסכמים הקואליציוניים שנחתמו לקראת הרכבת הממשלה.
המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק נכנס לתוקף לפני כשנה במטרה להפחית את הצריכה של כלים חד פעמיים ובכך למנוע את הנזק הסביבתי הנלווה לשימוש בהם.
אולם הושמעו גם קולות מחאה נגד המס, בעיקר מקרב הציבור החרדי שעושה שימוש רחב יותר בכלים אלה. מנגד, תומכי המס סברו שהוא יועיל לניקיון השטח הציבורי ולהפחתה בזיהום מקורות המים.
אגב, לאחרונה דיווחנו כי רשתות שיווק רבות ניצלו את הטלת המס כדי להעלות את המחיר של כלים חד פעמיים ב-30% מעבר לעליית המס.
משרד האוצר צופה שהמדינה תפסיד הכנסות שנתיות של כ- 330 מיליון ₪ בעקבות ביטול המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק. לכן האוצר מציע להשלים את החוסר על ידי הפחתת שיעור הפרשת המס של חוק מיסוי מקרקעין, לקרן תשלום פיצויים בעד נזקי מלחמה ובצורת.
ניתן להעביר הערות ציבור על טיוטת הצו עד לתאריך 23.01.2023, בקישור שבתחתית הידיעה.
כתבות רלוונטיות:
השרה להגנת הסביבה היוצאת, תמר זנדברג, הצהירה מיומה הראשון בתפקיד כי היא מתכוונת לקדם מס על כלים חד פעמיים כחלק מקידום המאבק בזיהום פלסטיק.
ביולי 2021 המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר הודיעו כי הם מגבשים תוכנית להפחתת השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים על ידי הטלת מס קנייה הן על ייבוא והן על ייצור מקומי, וכעבור זמן קצר הם פרסמו את גובה המס שיוטל.
לקראת הטלת המס נבחנו חלופות שונות להפחתת השימוש במוצרים פלסטיק חד פעמי, ולבסוף נבחרה שיטת הטלת המס מאחר שהעריכו כי היא תהיה יעילה ומשתלמת יותר כלכלית בהשוואה לאיסור על צריכת מוצרים או חומרי גלם מסוימים, כפי שנקט האיחוד האירופי.
כפי שדיווחנו לפני כחודש, בנק ישראל ערך מחקר שבחן את השפעת המס שהוטל על כלי פלסטיק חד-פעמיים לפני כשנה על מחיריהם.
המחקר, שפורסם בנובמבר האחרון, התמקד בכוסות פלסטיק חד פעמיות פשוטות, מצא שמחירן הממוצע התייקר בכ-70%, אך חלק גדול מההתייקרות לא נובע מהמס. המס גרם להתייקרות של כ-40% של המחיר הממוצע, אך המחיר עלה ב-30% נוספים.
המחקר טוען כי את העלייה הנוספת ניתן להסביר בכך שהשוק לא תחרותי, או במלים אחרות: רשתות השיווק ו/או היבואנים/יצרנים של כוסות פלסטיק חד פעמיות ניצלו את המס כדי להעלות מחירים מעבר לעלות המס.
המחקר טוען כי התייקרות עודפת של המחיר לאחר הטלת מיסים דומים היא תופעה מוכרת בעולם. במקרה של הכוסות החד פעמיותהיעדר היכולת של הלקוחות לחשב בקלות מה שיעור המס מתוך מחיר המוצר היה אחד הגורמים המרכזיים לעליית המחירים החדה של כוסות חד פעמיות.
המס על כלים חד פעמיים מפלסטיק נכנס לתוקף החל מ-1 בנובמבר 2021 וגובהו 12.87 ₪ לק"ג כולל מע"מ.
---
מסמכים רלוונטיים: