החוק אושר ישראל עוברת לגזי קירור ירוקים יותר
החוק להסדרת העיסוק במקצועות הקירור ומיזוג האוויר עבר בקריאה שנייה ושלישית. החוק מאפשר לישראל לעבור לגזי קירור ידידותיים לסביבה, בהתאמה לפרוטוקול מונטריאול, ולהימנע מעליית המחירים של גזי הקירור הישנים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 13/1/2025

הכנסת אישרה בשבוע שעבר בקריאה שנייה ושלישית את החוק להסדרת העיסוק במקצועות הקירור ומיזוג האוויר. החוק יאפשר להשתמש מעתה בגזי קירור חדשים שהשפעתם על שינוי האקלים מופחתת ולתרום להפחתת פליטת גזי החממה בישראל.

כל זאת, כחלק מהתחייבות של ישראל למימוש האמנה הבינלאומית - תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול. לפי המשרד להגנ"ס, גזי הקירור בהם נעשה שימוש ברוב המזגנים הם בעלי השפעה רבה: קילוגרם אחד שלהם משפיע על האקלים כמו 2 טונות של פחמן דו חמצני השקולות לנסיעה במכונית במשך שנה שלמה.

החוק החדש מחייב את העוסקים בתחום המזגנים ומערכות קירור לעבור הכשרה מקיפה ולקבל רישיון כדי לעסוק בתחום. הסיבה לכך היא שגזי הקירור החדשים עשויים להיות נפיצים ורעילים יותר מהגזים שנמצאים בשימוש כיום. לדברי המשרד להגנ"ס, כבר מעל 3,000 בעלי מקצוע בתחום עברו את ההכשרה. ההכשרה הנדרשת על פי החוק צפויה לצמצם גם אירועי בטיחות.

הסיבה למעבר לגזי הקירור החדשים היא גם כלכלית. לאחרונה פנה המשרד להגנ"ס למערכת הביטחון, שקיבלה פטור מעמידה במכסות גזי קירור הקיימים במשך המלחמה, והמליץ לה, למרות הפטור, לעבור לרכש של מערכות מיזוג וקירור עם גזי הקירור החדשים. הסיבה לכך היא שמחירי הגזים הקיימים עלו עד פי 4 בשנים האחרונות וצפויים להמשיך לעלות עד שלא ניתן יהיה יותר להשיגם, בשל ההגבלות הבינלאומיות של תיקון קיגאלי. למעשה, המלצה זו תקפה לכל גוף שמתכוון לרכוש מערכות קירור או מיזוג חדשות.


כתבות רלוונטיות:

  1. החוק שתוקע את המעבר לגזי קירור חדשים, 2.12.2024
  2. המשרד להגנ"ס מבטל את האולטימטום בעניין גזי הקירור, 1.10.2024
  3. מדריך לבחירת גז קירור חלופי ל  HFC, 24.01.2024
  4. אושרה דחיית יעדי הפחתת השימוש בגזי קירור, 12.11.2023
  5. בשנתיים הקרובות ייפלטו 2% יותר גזי חממה, 20.9.2023
  6. שינוי אקלים | infospot

השוק נפתח לחלופות משתלמות

השלב הבא לאחר אישור החוק הוא אישור תקן ישראלי 994 – תקן שיחול על מזגנים קטנים ויאפשר  שימוש במערכות המבוססות על קררים ירוקים.

אישור החוק (והתקן בהתאם) צפוי לפתוח את שוק המיזוג הביתי לחלופות משתלמות כלכלית. מי שמתקין היום מערכת מיזוג עם גזי הקירור הקיימים, מסתכן בתשלום מחירים גבוהים מאוד עבור גזי הקירור, משום שבשנים האחרונות כבר עלו פי 3 או 4 מחירי גזי הקירור מסוג HFC עקב יעדי ההפחתה לשימוש בגזי הקירור הקיימים שמציב תיקון קיגאלי. מגמה זו תימשך ובשנים הקרובות מדינות רבות בעולם יפסיקו לייצא ולייצר את גזי הקירור הקיימים.

במקרים רבים לא ניתן להחליף את סוג גז הקירור במערכת מיזוג אוויר קיימת, והדבר מצריך התאמות רבות ויקרות. מכיוון שאורך החיים של מערכת מיזוג אוויר יכולה להיות מעל 10 שנים, מי שמתקין היום מערכת מיזוג עם גזי הקירור הקיימים, מסתכן בתשלום מחירים גבוהים מאוד עבור גזי הקירור.

תזכורת: מהו תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול?

תיקון קיגאלי לפרוטקול מונטריאול נחתם בשנת 2016 על ידי כ-190 מדינות במטרה לצמצם ולמנוע את השימוש בקבוצת חומרים בעלת השם המבלבל HFC שנעשה בהם שימוש כתחליפים ל-HCFC שפרוטוקול מונטריאול מנע את השימוש בהם.

קבוצת הגזים HFC שנועדה להחליף את ה HCFC’s -(הידרו-כלורו-פחממנים) אמנם לא פוגעת באוזון, אך הגזים בה, ביניהם R32, R134a, R152a, R125, R143a ותערובותיהם, התגלו כגזי חממה בעלי פוטנציאל התחממות גלובלית מאוד גבוה. לכן הוחלט להכניס תיקון לפרוטוקול מונטריאול (תיקון קיגאלי) לפיו יצומצמו הייצור והשימוש גם ב HFCs ברמה הגלובלית.

היעדים שישראל קבעה לעצמה בהתאם לתיקון קיגאלי הם הפחתה הדרגתית של השימוש בגזי הקירור הקיימים עד שב-2036 תעמוד ההפחתה על 85%, בהשוואה לכמות שהייתה בשימוש בשנים 2011-2013.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "אסדרת העיסוק בתחום הקירור ומיזוג אוויר הכרחית לבטיחות בעלי המקצוע והציבור כולו ולצמצום סיכונים כלכליים מעיכוב המעבר לגזי קירור ירוקים. החוק החדש הוא צעד חשוב במאבק במשבר האקלים. אנו קוראים לכל בעלי המקצוע בתחום הקירור והמיזוג לעבור את ההכשרה הנדרשת ולהיות חלק מהפתרון. יחד נבטיח מעבר בטוח וכלכלי לגזי קירור ירוקים בדרך לעתיד ירוק יותר לכולנו".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה