המהפך של סין: ממעצמה מזהמת למובילה בכלכלה מעגלית
הטרנספורמציה של סין לסגירת מעגל הייצור והצריכה מעלה הילוך וב"תכנית החדשה למעבר לכלכלה מעגלית" היא מציגה את כיווני הפעולה שלה, החל מביסוס ויצירת אקוסיסטם לתעשיית המחזור בדגש על פסולת מוצקה בתפזורת, פסולת מוצרי חשמל, אלקטרוניקה וסוללות עבור למהפכה ירוקה בתעשיית השילוח ואריזות וכלה בחיזוק הרשויות המקומיות ואיזורי תעשייה ירוקים
  • מאת: אב ירמישין, ראש נספחות משרד הכלכלה והתעשייה בצנג'דו, סין
  • פורסם בתאריך: 03/4/2022

בסין, המונח "כלכלה מעגלית" מתייחס לניצול יעיל של משאבים ומיחזור, כאשר "הפחתה, שימוש מחדש ומיחזור" הם העקרונות העיקריים והמנחים של עקרונות הכלכלה המעגלית. סין שואפת לשמור על פיתוח בר קיימא של הצמיחה הכלכלית, על ידי השגת צריכה נמוכה, הפחתת פליטות פחמן ויעילות מקסימלית של שימוש במשאבים. עם הפיתוח התעשייתי בסין, המחסור במים, אדמה, אנרגיה, מינרלים ומשאבים אחרים נוספים הופך לבולט יותר ויותר.

למה מעבר לכלכלה מעגלית קריטי עבור סין?

לפי המרכז לחקר כלכלה ועסקים (CEBR), סין תעקוף את ארה"ב ותהפוך לכלכלה הגדולה בעולם ב-2028 - 5 שנים מוקדם מהצפוי.

הגידול הכלכלי המהיר של סין במהלך העשורים האחרונים מלווה בדילול ניכר של משאבי הטבע, הידרדרות של מערכות אקולוגיות מרכזיות, זיהום סביבתי חמור עם השפעות שליליות על בריאות האדם ועלייה בהיקפי הפסולת המיוצרת - בשנת 2020,  שיעור ההשבה של פסולת גושית מוצקה (bulk solid waste) עמד על 56%  ואילו ושיעור  ההשבה של פסולת בניין עמד על 50%.

הממשל הסיני מכיר בכך שהמגמות הללו לא יכולות להמשך לנצח ולכן המדינה מחויבת לבניית חברה החוסכת במשאבים וידידותית לסביבה כפי שהוצהר בתכנית הלאומית של סין. סין אימצה את גישת הכלכלה המעגלית כמרכיב מרכזי באסטרטגיה לפיתוח בר-קיימא. המטרה הסופית של גישה זו היא להגיע להפרדה של הצמיחה הכלכלית מדלדול משאבי טבע והרס סביבתי.


כתבות רלוונטיות:

  1. דרום קוריאה - הפסולת של היום זה המכונית של המחר, 09.03.2022
  2. שירת הברבור של הכלכלה הליניארית במקסיקו, 28.02.2022
  3. חברות קלינטק ישראליות מוזמנות להציג בפני חברות זרות, 14.02.2022
  4. סיוע לחברות קלינטק ומיחזור בשווקים בינלאומיים, 23.8.2021
  5. יזמי קלינטק מוזמנים למפגש אישי עם הרגולטור, 03.2.2022

מה המצב בסין כיום?

הכלכלה הליניארית, בגישת “take-make-dispose”, שבה משתמשים בחומרי גלם לייצור מוצרים אשר לאחר מכן משומשים ונזרקים כפסולת, היוותה בסיס לפיתוח הסיני בעבר כמעצמת ייצור ומציבה אתגר גדול במעבר לכלכלה מעגלית.

קחו לדוגמא פסולת תעשייתית מוצקה. הנפח הכולל של פסולת תעשייתית מוצקה עלה מ-2.41 ביליון טון ב-2010 ל-4.41 ביליון טון ב-2019, עם ממוצע גדילה שנתי של 7%. בינתיים, שיעורי המחזור ירדו משמעותית במהלך אותה תקופה. בשנת 2020, היקף המתכות הלא ברזליות הממוחזרות עמד על כ-14 מיליון טון, בעוד היעד לשנת 2025 הוא 20 מיליון טון. בנוסף, סין מהווה 27% מפליטות הפחמן העולמי ומייצרת 16.3% מסך מוצרי הצריכה הבייתים בעולם. היקף צריכת המשאבים הסינית הוא חסר תקדים.

איך סין מתכוונת להשיג כלכלה מעגלית?

סין פרסמה את תכנית החומש החדשה ביותר שלה (2021-2025) המתווה יעדים להשגת כלכלה מעגלית ביולי 2021. המועצה הלאומית לפיתוח ורפורמה (NDRC) מתכוונת לקדם עיצוב ירוק וייצור נקי וכן לבסס שיטת מחזור שתתפרש על כלל הכלכלה הסינית.

היעד העיקרי להגיע לאפס פליטות נטו של פחמן דו-חמצני (Carbon Neutral) עד לשנת 2060. בדרך לשם הוגדר יעד ביניים – להגיע לשיא הפליטות לפני שנת 2030 לטובת מקורות אנרגיה מתחדשים וכן הפחתת הצריכה והשימוש במים ליחידת תמ"ג ב-13.5% ו-16% בהתאמה עד 2025.

בסקטור החקלאי, סין ערוכה לקדם שיטות נקיות יותר לעיבוד חקלאי עבור גידול בעלי חיים ושימוש במים. ניהול פסולת גם הוא נושא מדאיג, כאשר מילת המפתח כאן היא מחזור - שווי השוק צפוי לעמוד בשנת 2025 על כ- 770 מיליון דולר. המדינה והמגזר העסקי נערכים לביקושיים הצפויים.

לשם המחשה,  חברת Changhong Electronics Co., Ltd, שהיא יצרנית מוצרי החשמל והאלקטרוניקה הביתיים הגדולה ביותר בדרום מערב סין, הקימה חברת בת בשם Changhong Gerun Co., Ltd כדי לטפל ולמחזר מוצרי אלטרוניקה שאינם ברי שימוש.

כמו כן, החברה מרחיבה את עסקיה למחזור וטיפול של סוללות ליתיום כצעד אסטרטגי עבור החברה, מכיוון שהם רואים את החשיבות הגדולה של כלכלה מעגלית. בנוסף, סין מתכננת לשפר את שיעור המחזור של פסולת אלקטרונית ולהעלות את שיעור המנורות החוסכות באנרגיה.  

כך, גם כ-60 ערים נבחרו להקים מערכת מחזור לחומרי פסולת  ברמה הכלל עירונית. ה-NRDC מתכנן גם לקדם מדיניות לעידוד ייצור נקי במגזרי תעשייה מרכזיים כמו פטרוכימיה, כימיקלים, מזון, מלט ומתכות לא ברזליות.

קמפיינים להעלאת המודעות ולעידוד הצרכנים לקנות מוצרים ירוקים המכילים תוויות של חסכון באנרגיה ובמים או מיוצרים באמצעי ייצור פחות אינטנסיביים ביחס לפסולת וצריכת אנרגיה מכילים תזכורת למאמצי המועצה לקדם חברה מעגלית לצד מודל הכלכלה המעגלית.

סין הציבה לעצמה מטרות שאפתיות ביחס להפחתת פסולת כחלק מתכנית הכלכלה המעגלית. המדינה מתכננת שכל הפסולת שלה תהיה ניתנת למחזור עד 2025 ובנוסף, מוצרים חדשים שנוצרים מ-20% מחומרים ממוחזרים.

למה זה מעניין חברות ישראליות?

מדיניות הכלכלה המעגלית הסינית תעודד ותחייב פרובינציות ותעשיות מקומיות להשקיע יותר בטכנולוגיה ובציוד בתחומים שונים כגון מים, טיפול בפסולת מוצקה ופסולת חקלאית, זיהום אוויר, אנרגיה ירוקה, תעשייה ירוקה, ועוד.

אחד הכלים שהוצגו כחיוניים להגעה ליעדי הכלכלה המעגלית הוא הגברת שיתוף הפעולה הטכנולוגי עם חברות ומומחים מהעולם והבאת טכנולוגיות רלוונטיות לסין.

אנו בנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בצנג'דו כבר רואים התעניינות רבה מצד ארגונים ממשלתיים וחברות שונות המעוניינות ללמוד על טכנולוגיות וידע ישראלי בתחומים הנ"ל.

הארגונים הללו, אפילו אלה שמעולם לא עסקו בנושאי איכות הסביבה לפני כן, מחפשים דרכים לקחת חלק ביעדים הלאומיים שהציב הנשיא שי ג'ינפינג. יש פוטנציאל עצום בשנים הקרובות לייצוא פתרונות לסין, למשוך השקעות מסין ולקיים שיתופי פעולה טכנולוגיים בתחומים אלה. חברות ישראליות בתחום, שרוצות לבחון כניסה לשוק הסיני, מוזמנות לפנות לנספחות הכלכלית בצ'נגדו להכוונה וליווי בתהליכי הכניסה לשוק.


הכותבת, אב ירמישין, היא ראש נספחות משרד הכלכלה והתעשייה בצנג'דו, סין.

המאמר מפורסם כחלק מתוכנית של מינהל סחר חוץ ומינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה לתמיכה בחברות ישראליות להגיע אל שווקים בינלאומיים בתחום הכלכלה המעגלית.

מינהל סחר חוץ ומינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה מקיימים בימים אלו סדרת סמינרים מקוונים בשם "סוגרים את המעגל", לחשיפת הפתרונות הישראליים בתחום המחזור והכלכלה המעגלית בפני חברות ונציגים ממדינות שונות.

ב-31/03/22, התקיים אירוע מקוון (וובינר) עם הנספחויות הכלכליות בסין, בנוכחות סגן נשיא האגודה לכלכלה מעגלית של סצ'ואן, Yang Youyi, על הכלכלה המעגלית בסין. במסגרת המפגש הציגו חברות ישראליות פתרונות טכנולוגיים בתחום מחזור צמיגים, ממיסים וכימיקלים.

האירוע המקוון הבא יתקיים ב- 12 לאפריל בשיתוף עם הנספחות הכלכלית של ישראל בפולין. אירוע נוסף יתקיים ב- 05 למאי בשיתוף הנספחות הכלכלית של ישראל בהודו.


מסמכים רלוונטיים:

  1. סדרת וובינרים "סוגרים את המעגל", משרד הכלכלה
  2. סקירה: כלכלה מעגלית בסין, נספחות משרד הכלכלה והתעשייה בבייג'ינג, סין

ספקים לטיפול בזיהום קרקע:

חברה איש קשר טלפון מייל
LDD ד"ר רפי מנדלבאום 072-3712254 Ldd@infospot.co.il
ורידיס דורון בכר 054-9360419 verisoil@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
גרינסויל ארז רמון 054-9360575 greensoil@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>