המשרד להגנת הסביבה פרסם דוח לפיו חלה הפחתה של 100%-95% בהזרמת מזהמים לים בשני העשורים האחרונים, למרות שמספר בעלי ההיתרים גדל בתקופה זו. מהדוח עולה כי עיקר ההפחתה נובעת מהפסקת הזרמת בוצת השפד"ן, שהיוותה המזהם הגדול ביותר בים התיכון, לצד הגברת הפיקוח והאכיפה של היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד.
השיפור הדרסטי מיוחס להפסקת ההזרמה לים, בפברואר 2017, של בוצת השפד"ן שנחשב למזהם העיקרית והגדול ביותר בים התיכון. בנוסף הופסקה הזרמת השפכים וקולחי מכוני טיהור השפכים בעכו ובנהריה, וכן כתוצאה משיפור משמעותי באיכות השפכים, הקולחין, התמלחות ומצמצום הספיקות המוזרמות לים.
לצד אלו ניתן להוסיף את הגברת הפיקוח והאכיפה של המשרד, שבשנים האחרונות הטיל שורה של עיצומים כספיים משמעותיים על תאגידים גדולים שזיהמו, כמו: תנובה, פז בתי זיקוק אשדוד ונמל אשדוד.
כתבות רלוונטיות לנושא:
לאחר הפסקת הזרמת השפד"ן, מקורות הזיהום הגדולים כיום ביותר בים התיכון הם: מסופי פינוי תמלחות - רותם שבשפד"ן ומתקן אל"א שבעכו; מתקני התפלת מי ים; טיוב בארות; ופעילות קידוחים והפקת גז.
להלן מספר דוגמאות להפחתת עומסים של מזהמים שהוזרמו לים התיכון מ-1998 ל-2017:
מהדוח עולה כי היקף הזיהום בים המלח קטן משמעותית מזה שמוזרם לים התיכון. אבל גם בים המלח נמשכה מגמת ההפחתה בריכוזי המזהמים ביחס של פי 10 במדד מזהמים מרחפים (TSS) בין שנת 2000 לשנת 2017 (מ-3,020 ל-310 טון מוצקים מרחפים לשנה).
ל-25 גופים יש היתר הזרמה לים המלח: מפעלי ים המלח, חברת הברום-סדום, מפעל המגנזיום, מועצה אזורית תמר (מי תהום), החברה הממשלתית להגנות ים המלח (מי תהום), מועצה אזורית תמר - מט"ש עין בוקק, מקסימה ומלונות ים המלח (16 מלונות). בנוסף, חברת הברום (אתר פריקלאס) וחיפה כימיקלים דרום הממוקמים במישור רותם ומזרימים אל ים המלח באמצעות צינור יבשתי עד לתעלת שפכי מפעל הברום.
ל-9 גופים יש היתר הזרמה לים סוף. מהדוח עולה כי מתקן מקורות-סבחה הוא המזהם הגדול בניטראט (73.1% מתוך 20 טון לשנה); מלון "יו סוויטס" מהווה מזהם משמעותי בחנקן כללי (26.3% מתוך 24.4 טון לשנה); מכון ערדג הוא המזהם הגדול באמוניה (91.6% מתוך 1.79 טון לשנה) ובעל הספיקה הגדולה ביותר שמוזרמת לים סוף (33% מתוך 12.7 מלמ"ק לשנה); והמכון ל"חקר ימים ואגמים" הוא המזהם הגדול בחומר אורגני (46.9% מתוך 7.06 טון לשנה).
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין: ״הנתונים העולים מדוח הפחתת המזהמים בים התיכון מראים כי מדיניות שמירת הסביבה החופית שאנו מובילים הוכיחה את עצמה והובילה לירידה דרמטית של מעל 95% מכלל המזהמים המוזרמים לים התיכון. ירידה משמעותית זו הושגה בעקבות רגולציה נכונה ופעילות כוללת של היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה ואנו מברכים על כך״.
תגובת עמותת 'צלול': "הנתונים שהתפרסמו הם הוכחה כי באמצעות עבודה קשה ובאמצעות התמדה ניתן לצמצם דרמטית את זיהום הים והסביבה בישראל. עמותת צלול הוקמה לפני עשרים שנה במטרה לעצור את זיהום הים והנחלים רחב ההיקף שהתאפשר עקב רגולציה מקילה ותעשייה חסרת אחריות. אנו גאים בעבודתנו שהיוותה גורם משמעותי בנתונים המפורסמים.
צלול מקווה שאת אותו מאמץ שהמשרד להגנת הסביבה השקיע בהסרת מזהמי הים, הוא ישקיע גם בהסרת מזהמי הנחלים, שכן בסופו של דבר הזיהום הזורם בנחלים מגיע בסופו של דבר גם לים. על המשרד להגנ"ס להשקיע משאבים ולהגביר את הפיקוח והאכיפה על מזהמי הנחלים ולהביא את האשמים לדין, בדיוק כפי שעשה למזהמי הים. רק בדרך זו ניתן יהיה להשיג את היעד של הוצאת כלל המזהמים מהים. ללא הפסקת הזרמת שפכים וקולחים לנחלים, הים ימשיך להיות מזוהם".
-----------
מסמכים רלוונטיים:
מאזן מזהמים לים 2017, המשרד להגנ"ס .1.2019
חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: