בחלק מתחנות ניטור איכות האוויר נרשמה עלייה חריגה ביום כיפור
ברוב תחנות הניטור בערים נרשם שיפור באיכות האוויר ביום כיפור, אך במידה פחותה משנים קודמות. נמדדה עלייה חריגה בזיהום האוויר במספר מצומצם של תחנות ניטור במרכזי הערים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 13/10/2024

המשרד להגנת הסביבה פרסם נתוני איכות אוויר לדוגמא מיום כיפור, וכמו בשנים קודמות נרשמה ירידה בריכוז המזהמים מתחבורה בערים, מה שמעיד על כך שהתחבורה מהווה את המקור העיקרי לזיהום האוויר במרכזי הערים הגדולות. יחד עם זאת, באופן חריג, נרשמו עליות בריכוז המזהמים ביום כיפור במספר תחנות ניטור איכות אוויר במרכזי הערים הגדולות, מסיבה לא ידועה.

באופן דומה לשנים קודמות ריכוז המזהמים שנפלטים מתחנות כח ומפעלי התעשייה הגדולים לא ירד, משום שאותם מתקנים ממשיכים לפעול ברציפות גם בכיפור.

הנתונים נאספו בתחנות ניטור איכות אוויר הפזורות ברחבי הארץ, ליד כבישים מרכזיים ומפעלים גדולים. כך למשל, ביום שישי בבוקר שלפני כניסת יום הכיפורים, ריכוזי תחמוצת החנקן NOx)) בתחנת הניטור ליד התחנה המרכזית בתל אביב (רחוב דוד צמח) הגיעו עד 50.7 חל"ב בשיא, ולמחרת ביום הכיפורים עצמו ירדו ל-8.8 חל"ב בלבד.

קישור לקובץ נתוני איכות אוויר ביום כיפור מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. איכות אוויר טובה ביום כיפור, 13.10.2022
  2. גם השנה חלה ירידה בזיהום אוויר ביום כיפור, 29.9.2021
  3. השפעות הקורונה ויום כיפור על זיהום האוויר, 29.9.2020
  4. ירידה של 90% בזיהום אוויר בעוצר של ליל הסדר, 13/04/2020
  5. למידע נוסף על זיהום אוויר מתחבורהinfospot

שיפור באיכות האוויר בכיפור

המשרד להגנ"ס פרסם קובץ נתונים חלקי שמציג את ריכוזי השיא של תחמוצות חנקן (NOx) בממוצע חצי שעתי ב-32 תחנות ניטור בערים, שמציג השוואה בין הנתונים ביום שישי לפני כניסת החג (ערב יום כיפור) לבין יום שבת (יום כיפור) לפני יציאת החג בשעות הערב.

לפי הנתונים, ריכוזי השיא של תחמוצות החנקן ביום כיפור בתחנות הניטור התחבורתיות בערים הגדולות עמדו על ערכים שבין 2.4 ל-56.6 חלקים לביליון (חל"ב) – ערכים נמוכים מאוד ביחס לערך הסביבה שעומד על 500 חל"ב.

עלייה חריגה בזיהום אוויר במספר תחנות ניטור אוויר

מניתוח נוסף שעשינו לנתוני המשרד להגנ"ס, עולה כי מגמת הפחתת זיהום האוויר ביום כיפור הייתה חלשה יותר השנה בהשוואה לשנים קודמות, ואפילו נרשמו עליות בריכוז תחמוצות החנקן ביום כיפור במספר תחנות ניטור תחבורתיות במרכזי הערים הגדולות, בניגוד לציפייה לירידה בריכוזים.

כך מצאנו כי ממוצע של מקבץ המדידות של 32 תחנות הניטור שהציג המשרד להגנ"ס גבוה פי 2 משנה שעברה,  13.2 חל"ב ביום כיפור השנה לעומת 6.6 חל"ב בכיפור בשנה שעברה. לשאלתנו המשרד להגנ"ס אמר כי מדובר בהבדל זניח שעשוי לנבוע מהמצב הביטחוני בארץ.

בנוסף לכך, בתחנת הניטור חיפה רחוב העצמאות ותל אביב  רחוב לוינסקי נרשמו עליות בריכוז השיא של תחמוצות חנקן במהלך יום כיפור, ובתחנת הניטור ירושלים בר אילן נרשמה ירידה זניחה, כלומר נתון דומה ליום שלפני. המשרד להגנ"ס לא ידע לתת הסבר לנתונים החריגים.

מה הנזק של תחמוצות חנקן?

תחמוצות החנקן (NOx) גורמות לתסמינים שונים של מחלות בדרכי הנשימה ולהקטנת עמידות הגוף בפני חיידקים ונגיפים. חשיפה לריכוזים גבוהים מאד של חנקן דו-חמצני, שהוא מזהם שמזיק במיוחד לבריאות מבין תחמוצות החנקן, עלולה לגרום להגברה של תגובות דלקתיות במערכת הנשימה של ולהגדיל את תדירות ההתקפים הנשימתיים.

התעשייה הכבדה המשיכה לעבוד

המשרד להגנ"ס מזכיר כי תחנות הכוח ממשיכות לעבוד ביום כיפור, אם כי בעומס נמוך מהרגיל, והתעשייה הכבדה גם ממשיכה לעבוד, ובהתאם לכך לא נרשמו ירידות בריכוז המזהמים בתחנות הניטור הסמוכות למקורות אלה, עבור מזהמים כגון בנזן, חלקיקים נשימים [PM] ואוזון [O3].

------

מסמכים רלוונטיים:

  1. קובץ אקסל - נתוני איכות אוויר יום כיפור 2024, המשרד להגנ"ס
  2. קובץ אקסל - נתוני תחנות ניטור ביום כיפור 2023, המשרד להגנ"ס
  3. קובץ אקסל נתוני תחנת ניטור ביום כיפור 2022, המשרד להגנ"ס
  4. קובץ וורד - תוני תחנת ניטור ביום כיפור 2021, המשרד להגנ"ס

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר וגזי חממה:

חברה איש קשר טלפון מייל
איירלאב - בדיקות אוויר אהוד רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
ESE דניאל צוקרמן 072-3941570 ese@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>