האיחוד האירופי פרסם את גרסתו הסופית למסמך הייחוס לטכניקה מיטבית זמינה [BREF] לשימוש בממיסים אורגניים. BREF הם מסמכים המגדירים את הדרישות הסביבתיות מהמפעלים באירופה בתחומי פליטות לאוויר, שפכים, ניהול חומרי גלם ועוד.
בנוסף, ארגון ה- OECD, השיק לאחרונה מאגר מידע חדש של הנחיות טכנולוגיות מיטבית זמינה BAT – מכל העולם, לפי ענף ותחום פעילות – קישור למאגר בתחתית הכתבה.
נכון להיום, המשרד להגנ"ס מחיל את הדרישות האירופיות בארץ על תחום זיהום האוויר על מפעלים שנדרשים להיתר פליטה לאוויר. חוק אוויר נקי מגדיר את סוגי הפעילויות המחייבות בהיתר פליטה לאוויר וביניהם טיפול שטח של חומרים, רכיבים או מוצרים בעזרת ממיסים אורגניים (הדפסה, ציפוי, צביעה, ניקוי והסרת שומנים ועוד) בכמות העולה על 150 ק"ג לשעה או על 200 טון לשנה (בדומה לערכים של הדירקטיבה האירופית).
בהתאם לכך, עסקים בארץ המשתמשים בממיסים אורגניים מעל ערכי הסף הדורשים היתר פליטה לאוויר, יידרשו לעמוד בדרישות ה-BAT שאושרו לאחרונה במסגרת מסמך ה-BREF החדש.
כתבות רלוונטיות:
בין היתר, המסמך עב הכרס מספק מידע כללי על ממיסים אורגניים ועל הנושאים הסביבתיים העיקריים הקשורים לשימוש בהם. כמו כן, הוא מפרט על התהליכים המיושמים, רמות פליטה וצריכה עכשוויות, רמות הפליטה המרביות וטכניקות שיש להביא בחשבון בקביעת ה- BAT (הטכניקה המיטבית הזמינה) באופן כללי ותוך התייחסות ספציפית לתחום שימור העץ.
ההוראות של מסמך ה- BREF חלות על מפעלים באיחוד האירופי המשתמשים בממיסים אורגניים לטיפול במשטחים, בפעילויות כגון הדפסה, ציפוי, צביעה, ניקוי והסרת שומנים, איטום, יישום דבק וניקוי של רהיטים, מוצרי מתכת ופלסטיק – במקרים שצריכת הממיסים האורגנים עולה על 150 ק"ג בשעה או מגיעה ליותר מ-200 טון בשנה.
כמו כן, ההוראות חלות גם על שימוש בכימיקלים לטובת שימור מוצרי עץ במקרים שבהם תפוקת הייצור עולה על 75 מ"ק ליום, וכן על טיפול עצמאי בשפכים במקרים שהמזהם העיקרי בהם ממיס אורגני. במסמך ההנחיות המלא המופיע בהמשך כלולה רשימת הפעילויות המלאה.
ההשפעות הסביבתית העיקריות של שימוש בממיסים אורגניים הן פסולת ופליטות לאוויר, למים ולקרקע. אך מאחר שמדובר בחומרים דליקים יש להם גם השפעות על הבטיחות והגהות של העובדים.
חלק מהממיסים האורגניים מוכרים כמסרטנים ולכן רובם הוחלפו בחומרים אחרים בתעשייה באירופה, כך עולה ממסמך ההנחיות, אך עדיין נותרו מספר ממיסים מסרטנים שנמצאים בשימוש ולכן דורשים התייחסות מיוחדת, למשל השימוש ב-DMF בציפוי טקסטיל עם פוליאוריתן ובציפוי PVC – נושאים שמסמך הייחוס מתייחס אליהם.
השימוש בממיסים אורגניים לצורך טיפול במשטחים הוא המקור השני לפליטות של חומרים אורגנים נדיפים באיחוד האירופי, זאת לפי ה-E-PRTR (מרשם הפליטות האירופי).
באירופה נעשה שימוש ב-5.1 מיליון טון של ממיסים אורגניים מדי שנה, 46% מהממיסים נצרכים על ידי תעשיית הצביעה והציפוי.
ענף ייצור הממסים האורגניים באירופה מגלגל כ-4 מיליארד אירו בשנה ומעסיק כ-7,500 עובדים באופן ישיר.
המונח טכנולוגיה/טכניקה מיטבית זמינה – BAT מתייחס לטכנולוגיה ולאמצעים מתקדמים ביותר, המשמשים בתכנון, בבנייה, בהפעלה ובתחזוקה של מקור פליטה ושל פעילות המתבצעת בו, או טכנולוגיה ואמצעים שייעודם מניעה או צמצום של פליטות לאוויר, למים ומדיות נוספות.
המלצות ה-BAT מביאות בחשבון לא רק את ההיתכנות הטכנולוגית להפחתת פליטות מרבית אלא גם שיקולי זמינות והיתכנות כלכלית.
מסמכי ייחוס המגדירים את הטכניקות הזמינות הטובות ביותר נקראים BREF – BAT Reference Document.
-----
מסמכים רלוונטיים: