הטיפול בפסולת הבוערת הסתיים, החברה תובעת 50 מיליון ₪ מרמ"י והעירייה
לאחרונה סיימה חברת הטיפול בפסולת לפנות את הפסולת שבערה באתר באזור התעשייה באשדוד. במקביל הגישה החברה תביעה נגד רמ"י, עיריית אשדוד והחברה העירונית לפיתוח אשדוד בדרישה לפצות אותה בכ-50 מיליון ₪ על הטיפול בפסולת
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 18/1/2024

לאחרונה הודיע המשרד להגנת הסביבה על השלמת הפינוי של הפסולת הבוערת מאתר פסולת אותו מפעילה חברת טלאור כראדי באזור התעשייה הצפוני באשדוד. לפי המשרד להגנ"ס, החברה סיימה לכבות את בעירות הפסולת שפרצו לראשונה בחודש מרץ ולפנות את יתר הפסולת, בכמות של כ-90 אלף טון, לאתרים מורשים. המשרד טוען שמדובר באתר פסולת לא חוקי וכי הוא מנהל הליך אכיפה מינהלי נגד החברה.

בניגוד לתמונה שעולה מההודעות של המשרד להגנ"ס, החברה, טלאור כראדי, מתארת מצב שונה. לדבריה, היא זכתה במכרז שפורסם על ידי החברה העירונית לפיתוח אשדוד להקמת תחנת מעבר לפסולת בשטח המדובר. אלא שכבר במהלך עבודות חישוף קרקע שביצעה באתר הסתבר כי מצויה בו כמות רבה של פסולת קבורה מתחת לקרקע.

בתהליך חפירת הפסולת מהאדמה התלקחה בה שריפה שפרצה באופן ספונטני, כתוצאה מתגובה כימית של חומרים שנמצאו בפסולת עצמה וללא כל קשר לפעולות כלשהן של החברה. החברה מדגישה כי בפועל עד היום כלל לא ניתן היה להקים ולהפעיל באתר תחנת מעבר, אלא רק עבודות לפינוי הפסולת שהייתה קבורה במקום ונשרפה.

עקב כך, החברה הגישה בשבוע שעבר תביעה נגד רשות מקרקעי ישראל, עיריית אשדוד והחברה העירונית לפיתוח אשדוד בדרישה לשלם לה פיצויים בסכום הגבוה מ-50 מיליון ₪ בגין הוצאותיה על הטיפול בפסולת והנזקים שנגרמו לה.


כתבות רלוונטיות:

  1. תושבי יבנה ואשדוד סובלים מריחות ומזיהום אוויר, 27.8.2023
  2. צו לפינוי פסולת מאתר טיפול מורשה עקב שריפת פסולת, 2.4.2023
  3. לאחר שנים: כובו בעירות פנימיות באתר פסולת בחדרה , 23.6.2023
  4. צו הפסקת פעילות לאתר מיחזור אגרגטים בעטרות, 24.10.2023
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר  infospot

תופעה מוכרת ובעייתית: בעירות פנימיות במטמנות

בעירות פנימיות במטמנות פסולת הן תופעה מוכרת בארץ ובעולם, ולרוב הן מופיעות במטמנות שהוטמנה בהן פסולת אורגנית. הן גורמות למפגעי אוויר וריח קשים ופוגעות בתושבים שגרים בסביבת אתרי הפסולת.

במטמנות של פסולת אורגנית יש 2 תהליכים אופייניים היוצרים תנאים אידיאליים לשריפות ממושכות. ראשית, תהליך פירוק אנאירובי. זהו תהליך ללא נוכחות חמצן היוצר גז מתאן [CH4]. מתאן הוא גז חממה נפיץ ודליק הגורם לשינוי האקלים. זו הסיבה שבאתרי פסולת תקניים (גם כאלו שאינם פעילים), נהוג לשאוב את המתאן ולשרוף אותו בצורה מבוקרת או להשתמש בו כמקור אנרגיה (ביוגז). אולם באתרים לא תקניים או לא מפוקחים, המתאן מצטבר בערמות הפסולת ועשוי להתלקח או להשתחרר לאטמוספירה ולפגוע בסביבה.

התהליך השני האופייני לפסולת אורגנית דוגמת גזם הוא פירוק אירובי, תהליך בנוכחות חמצן. במהלך התהליך הטמפרטורה עולה ("נקודה חמה"), מצב שיכול להימשך שבועות ואף שנים.

כאשר 2 התהליכים נפגשים, כלומר אותה "נקודה חמה" נפגשת עם כיס של גז מתאן, עלולה להתרחש התלקחות של הפסולת, המכונה "בעירה פנימית". קשה להבחין בה באתר פסולת כיוון שהיא מתרחשת במעמקי הפסולת. כדי לכבות שריפה מהסוג הזה יש לשטח תחילה את גבעות הפסולת בכלים כבדים ורק אז לכבות עם מים, וחוזר חלילה. לכן השריפות נמשכות זמן רב וגורמות לפגיעה בבריאות הציבור בשל המזהמים הנפלטים לאוויר. גם הסביבה נפגעת עקב שחרור המתאן לאטמוספרה והשפעתו על שינוי האקלים ועקב מי הכיבוי שהופכים לתשטיף הדורש טיפול.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "תפקיד המשרד להגנת הסביבה הוא לוודא שהתעשייה באזור אשדוד תעמוד בתקנים המחמירים ביותר ולא תגרום מפגעים לתושבי הסביבה. ובמקום שאינה פועלת כך – אנו פועלים בכלי אכיפה עד להשגת המטרה. לא נתפשר על כך ונוביל לשיפור תמידי בביצועים הסביבתיים של המפעלים והעסקים. אני רוצה להודות למנהל מחוז הדרום של המשרד אמיר זלצברג, לראשי הרשויות אשדוד ויבנה ואיגוד ערים אשדוד-חבל יבנה על הפעולות הנחושות שהובילו לשיפור איכות חיי התושבים באזור ואיכות האוויר".

מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה רומי אבן דנן: "תוכנית העבודה הכוללת לצמצום פליטות מזהמים ומפגעי זיהום אוויר וריח באזור התעשייה הצפוני באשדוד יצרה גם מנגנון לפעולה נחושה כנגד מזהמים. כיבוי ופינוי הפסולת באתר הינם תוצאה של פעולה משותפת של כלל הגורמים. אנו נוסיף ונעבוד במקצועיות ולהשקיע משאבים רבים לטובת איכות הסביבה ובריאות הציבור".

ראש העיר אשדוד ד"ר יחיאל לסרי: "איכות חיי ובריאות תושבי אשדוד היא מעל לכול. ישנה בפינוי האתר אמירה ברורה למזהמים ומפירי חוק – שאנו לא נהסס לפעול להפסקת פעילות וסגירת אתרים מזהמים. אנו נמשיך לפעול על מנת להבטיח את איכות חיי ובריאות תושבי אשדוד ואיכות הסביבה בהווה ובראייה קדימה – לעתיד".


חברות לניהול וטיפול בפסולת מסוכנת: