התעשיינים: סגירת בז"ן - אסון למשק הישראלי
התאחדות התעשיינים מוחה על ההצהרות בנוגע לסגירת המתחם הפטרוכימי בחיפה, בטענה שתגרום לנזק כלכלי וחברתי. התעשייה: הפחתנו את זיהום האוויר ב 70%, התחבורה והנמל מזהמים יותר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 06/7/2020

ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים בישראל, הגיב בחריפות להצהרת השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, כי תוביל מהלך לסגירת המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה בעשור הקרוב.

לדבריו, ההכרזה על סגירת מתחם בז"ן ללא בחינת המשמעויות וללא שיח עם התעשיינים הינו בלתי סביר ובלתי נסבל. תומר הגיב על הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לפני כשבוע שעסק בעתיד המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה.  


כתבות רלוונטיות:

  1. האתגרים לסגירת בז"ן: מימון, משק האנרגיה, 30/6/2020
  2. המועצה הלאומית לכלכלה: עד 2025 בז"ן לא צריכה להיות, 29/6/2020
  3. דוח מקינזי פורסם: האם מתחם בז"ן צפוי להיסגר?, 16/6/2020
  4. מידע נוסף על זיהום אוויר במפרץ חיפה | Infospot

דיון במעמד צד אחד בעד סגירת בז"ן

ב־29 ביוני התקיים, כאמור, דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת ובו השתתפו נציגי המועצה הלאומית לכלכלה, רשות מקרקעי ישראל, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות וראשי רשויות מקומיות ממפרץ חיפה. נציגי התעשייה נעדרו מהדיון, וכן נציגי משרד האוצר, משרד האנרגיה, משרד הכלכלה ומשרד הביטחון.

הדיון עסק בהצעה להחלטת ממשלה בנוגע לסגירת המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה, כשהתוכנית הנידונה הייתה סגירת מתחם בז"ן לצמיתות תוך עשר שנים לכל היותר. המשתתפים בדיון הביעו תמיכה בסגירת המפעלים.

התעשייה צמצמה את זיהום האוויר ב‏־70%

בתגובה לדיון פנה ד"ר רון תומר במכתב לשרה גמליאל וציין, כי ההכרזה על סגירת מתחם בז"ן נעשתה מבלי שהתקיים שיח עם התעשיינים ובעלי העניין המרכזיים. לדבריו, לתעשייה בכלל, ולתעשייה הפטרוכימית בפרט, תרומה אדירה למדינת ישראל ביצירת מקומות עבודה, שמירה על עצמאות יצרנית של חומרי גלם ועמידה בסטנדרטים מחמירים. כמו כן ציין כי התעשייה צמצמה את זיהום האוויר בכ־70% בשנים האחרונות, והיא אינה גורם משמעותי בזיהום האוויר בחיפה לעומת התחבורה והנמל.

"הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה היה דיון במעמד צד אחד, ומצער לראות כיצד בחוסר מקצועיות מוחלט מקיימים דיון כאילו כבר התקבלו החלטות לסגירת התעשייה בחיפה וזאת ללא בדיקת המשמעויות שלה" כתב ד"ר תומר. "צעד הזה הנו הפוך מהמגמה העולמית של החזרת ייצור הביתה, הן בשל הקטנת התלות ביבוא והן בשל התובנה שלא ניתן לקיים כלכלה בריאה ללא תעשיה מגוונת ומפותחת. אני קורא לך לקיים שיח דחוף עימנו בטרם יתקבלו החלטות הרות אסון למשק הישראלי."

גמליאל משיבה: "עידן הדלקים הפוסיליים שייך לעבר"

השרה גמליאל הגיבה על המכתב והדגישה כי תעמוד בראש המשרד להגנת הסביבה בהובלת המהלך הלאומי של סגירת מפעלי מתחם בז"ן בחיפה, תוך הצבת יעדים סביבתיים ברורים לשיקום הקרקע ולחיזוק מטרופולין חיפה. "עידן הדלקים הפוסיליים שייך לעבר והעולם הולך לעידן הרכבים החשמליים והאנרגיות המתחדשות. לכן, אין צורך בבתי הזיקוק בחיפה. גם המגמות העולמיות תומכות בכך שהשימוש בתזקיקי נפט יצטמצם משמעותית בשנים הקרובות, כך שלא יהיה צורך ביכולת הזיקוק הקיימת כיום."

השרה ציינה כי מדובר בפרויקט לאומי ממדרגה ראשונה, וכי יש לקדם מקומות עבודה חלופיים, לבסס את משק האנרגיה על אנרגיות מתחדשות ולהחליט על הדרכים לחיזוק המטרופולין בחיפה. "אני רואה לנגד עיניי את מפרץ חיפה עם תעשיות ירוקות וחדשניות, קלינטק, טכנולוגיות סביבה חדשניות שינצלו את היתרונות של העיר ויהפכו אותה אבן שואבת לצעירים."

לדברי המשרד להגנ"ס, התאחדות התעשיינים ייקחו חלק משמעותי במהלך והמטרה היא שיתוף פעולה למען תושבי אזור חיפה והקריות – יצירת סביבה בריאה לצד עידוד הכלכלה ויצירת מקומות עבודה חדשים באזור.


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר: