דוח מקינזי, העוסק בבחינה כלכלית של חלופות לפעילות בז"ן במפרץ חיפה, פורסם הבוקר בעקבות עתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים. לא ניתן לקרוא את הדוח ברובו, כיוון שהוא מושחר ברובו מטעמים ביטחוניים, יחסי חוץ, ושמירה על סודות מסחריים. הדוח מציג ניתוח כלכלי לחלופות של המשך מצב קיים, העתקת המפעלים למיקום אחר, השבתה חלקית והשבתה מלאה.
כתבות רלוונטיות:
כזכור, לפני כשלוש שנים הזמינה המועצה הלאומית לכלכלה, הפועלת תחת משרד רה"מ, את הדו"ח מחברת מקינזי, הנחשבת לאחת מחברות הייעוץ האסטרטגי המובילות בעולם.
הדו"ח הופץ בין משרדי ממשלה ופרטים מתוכו פורסמו בתקשורת, אך משרד ראש הממשלה נמנע מפרסום רשמי שלו. חברת בז"ן עתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה לקבל עותק מהדוח וכך קיבלה עותק ממנו לפני כשנה.
בעקבות עתירה שהגישה עמותה בשם 'הצלחה' הדוח נמסר לה ומפורסם כעת לציבור. גם עותק הדוח שקיבלה בז"ן וגם העותק שמפורסם כעת, כולל בתוכו הרבה חלקים מושחרים. עותק של הדוח מופיע בסיום הכתבה.
הדוח מציג ניתוח כלכלי של 4 חלופות לעתידה של מתחם בז"ן במפרץ חיפה:
מסקנות הדוח, אותן ניתן לקרוא רק באופן חלקי בשל ההשחרות ובעזרת השלמות מהפרסום של בז"ן עצמה שהתייחסה לדוח לפני שנה, הן:
הדוח מעריך את עלות פינוי מתחם בז"ן כולל שיקום הקרקעות המזוהמות באתר בכ- 3.1 - 3.8 מיליארד ₪ בתהליך שיימשך כעשור לאחר שהמתחם ייסגר ועד אשר יוכלו להשתמש בקרקע למגורים.
עלות הפינוי מוערכת בכ 1.9 - 2.3 מיליארד ₪ ואילו עלות שיקום הקרקעות המזוהמות לרמה שתאפשר מגורים מוערכת בכ 1.2 - 1.5 מיליארד ₪.
הקרקעות שיפונו וישקומו יוכלו לשמש ל 50,000 - 100,000 יחידות דיור שמשקפות לקרקע הנקייה שווי של כ 7.5-20 מיליארד ₪. תרחיש בסיס של 75,000 יחידות דיור ושווי קרקע של 13.1 מיליארד ₪.
בדוח מציינים כי העלויות יכולות להשתנות באופן משמעותי היות והן לא מבוססות על בדיקה בשטח, אלא על מקרים דומים בעולם ולכן יש צורך בביצוע סקר היסטורי וסקר קרקע על מנת לקבל תמונת מצב עדכנית של הקרקעות המזוהמות.
מומלץ להתייחס למסקנות הדוח בזהירות הראויה. מחברי הדוח מדגישים כי הדוח כולל ניתוח כלכלי בלבד וכי בכל החלטה על עתידה של בז"ן יש לקחת בחשבון מגוון שיקולים נוספים שלא נלקחו בחשבון בדוח, כגון: שיקולי תעסוקה, תכנון עירוני, איכות הסביבה ולעוד.
עוד מחברי הדוח מציינים כי יש לבצע עדכון ועיבוד של הנתונים, כולל ערך הקרקעות ועלויות ניקוי הקרקע, תחזיות שוק מרווחי הזיקוק וכן מידע שלא נמסר לעורכי הדוח בשל מגבלות ביטחוניות.
ולבסוף, הדוח מציין כי ההחלטה על עתידה של בז"ן במפרץ חיפה היא החלטת מדיניות שצריכה להתקבל על ידי הממשלה, בהתחשב במגוון שיקולים.
לפני כחצי שנה דיווחנו על מכתב של המשרד להגנת הסביבה למשרד רה"מ בו הביע את עמדתו כי על הממשלה לסגור את הפעילות במתחם בז"ן באופן הדרגתי עד שנת 2030. העמדה של המשרד להגנ"ס מסתמכת בין השאר על דוח מקינזי. נוסח המכתב המלא מופיע כאן בתחתית הכתבה.
בשנה האחרונה רשות מקרקעי ישראל וגורמים שונים מקדמים תוכניות לפינוי מתחם בז"ן ונבחנות חלופות לאתרים חלופיים להקמת תעשייה פטרוכימית בדרום הארץ.
---------
מסמכים רלוונטיים: