המועצה הלאומית לכלכלה: עד סוף 2025 בז"ן לא צריכה להיות בחיפה
המועצה שכפופה למשרד רה"מ ושריכזה את הועדה הבין-משרדית לבחינת עתיד המפעלים הפטרוכימיים מיישרת קו עם עמדת המשרד להגנת הסביבה על סגירת המתחם הפטרוכימי בחיפה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 29/6/2020

בדיון שהתקיים היום בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ' הוצבה אבן דרך נוספת בפתרון עתיד המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה. אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה שכפופה למשרד רה"מ ואשר עמדה בראש ועדה שהוקמה לפני 3 שנים לבחינת עתיד המפעלים הפטרוכימיים, הצהיר בדיון: "עד סוף 2025 מפעלי בזן לא צריכים להיות במפרץ חיפה."

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, ציינה כי היא תפעל להעביר החלטת ממשלה בתיאום עם הגופים הרלוונטיים שלפיה ייקבע מועד לסגירת מתחם בז"ן. תהליך שלדעתה צריך להתחיל מיידית, אך יבוצע באופן הדרגתי, ויסתיים לא יאוחר משנת 2030.


כתבות רלוונטיות:

  1. דוח מקינזי פורסם: האם מתחם בז"ן צפוי להיסגר? 16/06/2020
  2. המשרד להגנ"ס: הממשלה צריכה לסגור את בתי הזיקוק בחיפה, 27/11/2019
  3. מבקר המדינה: להקים ועדה שתקבע את עתיד מפרץ חיפה24/6/2019
  4. הקרב על דעת הקהל: בז"ן מזהמת או מתחדשת?29/5/2019
  5. תוכנית כחלון לניקוי מפרץ חיפה, 13/03/2019

האם מדובר בשינוי משמעותי ממה שהיה עד היום?

כבר שנים ארוכות שארגוני סביבה ותושבים שקוראים לסגירת מתחם בז"ן בשל זיהום האוויר והסיכון הבריאותי. הלחץ הציבורי הביא לפני שלוש שנים להקמת ועדה בינמשרדית לבחינת עתיד המפעלים הפטרוכימיים, בראשות המועצה הלאומית לכלכלה. אותה ועדה היא זו שהזמינה את הדוח של חברת מקינזי לנושא.

במקביל, לפני 7 חודשים, המשרד להגנ"ס הציג בפומבי עמדה שקוראת לממשלת ישראל לסגור את המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה עד שנת 2030, באופן הדרגתי ובפיקוח הדוק.

לאחר פרסום דוח מקינזי לציבור לפני שבועיים, היום כאמור התקיים דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ' שהצהירה בפתח הדיון כי מטרת הדיון לקדם החלטת ממשלה לסגירת המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה.

במסגרת הדיון, אמר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה כי הוא הגיע למסקנה שאפשר וצריך לסגור את מפעלי בז"ן. להערכתו עד סוף 2025 מפעלי בזן לא צריכים להיות במפרץ חיפה. עוד הוא הוסיף: "התשלובת הזאת מונעת את קידום המטרופולין. הוא מידרדר כבר 30 שנה. ובלי סגירת התשלובת לא ניתן יהיה לשקם ולחזק את מטרופולין חיפה ולכן אנחנו ממליצים על סגירת מפעלי בזן."

מדובר בהצהרה המשמעותית, הן בשל זהות הדובר – יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה – גוף שכפוף למשרד רה"מ ואשר ריכז את עבודת הועדה לבחינת עתיד המפעלים, והן בשל ההתייחסות ללוחות הזמנים המוקדמים באופן יחסי – שנת 2025.

גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה, ציינה בדיון כי היא מתכוונת להעביר בזמן הקרוב החלטת ממשלה בתיאום עם הגופים הרלוונטיים – משרדי האוצר ורשות מקרקעי ישראל, שלפיה ייקבע מועד לסגירת מתחם בז"ן. זה תהליך שצריך להתחיל מיידית, יהיה הדרגתי, ויסתיים לא יאוחר מ-2030.

לדבריה, סגירת המתחם הפטרוכימי בחיפה מתכתב עם אג'נדה מרכזית של המשרד להגנ"ס לגמילת ישראל מדלקים פוסילים מזהמים, בהתאם למגמות העולמיות. לדבריה בשנים הקרובות יצטמצם הצורך בתזקיקי נפט בעולם ובישראל ולכן יש היגיון סביבתי וכלכלי בסגירת המתחם. הימנעות מהחלטה תגרום לתעשייה לגווע מאליה ותוביל לפגיעה בסביבה ולחוסר יכולת לשקם את הקרקע, כך לפי גמליאל.

האתגרים: מימון, משק האנרגיה, תעסוקה, זיהום קרקע

במסגרת הדיון, הציגו נציגי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) את התוכנית שהם מקדמים לסגירת המפעלים ופיתוח האזור. התוכנית כוללת התייחסות הן להיבטיים תכנוניים והן לסוגיות כגון מימון הפרויקט, יציבות משק האנרגיה בישראל, פתרונות תעסוקה, שיקום הקרקעות המזוהמות ועוד.


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר: