דוח חדש של האיחוד האירופי שפורסם לאחרונה בוחן את יישום דירקטיבת הפסולת האלקטרונית (WEEE), שגובשה לראשונה בשנת 2002. בשנת 2012 נעשו בדירקטיבה תיקונים כדי להתאים אותה לשינויים שהתרחשו וכדי לשפר את היישום ואת היעילות שלה. כעת, לקראת עדכון נוסף של הדירקטיבה, האיחוד ביצע בחינה מחודשת שבה זיהה 5 היבטים שצריכים מענה, והם:
לפי דוח קודם של האיחוד האירופי בנושא פסולת אלקטרונית, שדיווחנו עליו לפני כחודשיים, האיסוף והמיחזור של פסולת אלקטרונית באיחוד האירופי לא מדביק את קצב הגידול של רכישת מוצרי חשמל חדשים. המשמעות: בשנת 2022 האיחוד האירופי אסף רק 40% מהפסולת האלקטרונית. כלומר, לא רק שלא עמד ביעד האיסוף הנוכחי של 65% מהפסולת האלקטרונית, אלא גם ירד אל מתחת ליעד האיסוף הישן, שהיה בתוקף בשנים 2016–2019 ועמד על 45%.
חלק גדול מהחקיקה הסביבתית בישראל מבוסס על החקיקה האירופית, וכך גם חוק פסולת אלקטרונית הישראלי שמבוסס על הדירקטיבה האירופית. לכן, מעניין ללמוד מהניסיון האירופי, ומהתובנות שלהם.
בישראל היעד לאיסוף ומיחזור פסולת אלקטרונית עומד על 50% מאז 2021, ואף שתאגידי המיחזור דיווחו על איסוף של 51% ממשקל הפסולת האלקטרונית בשנת 2022, המשרד להגנ"ס הכיר רק בחלק מהדיווחים, ולכן הנתון הרשמי עומד על 23% בלבד.
קישור לתקציר הדוח של האיחוד האירופי בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
כאמור, הדוח מצביע על 5 נושאים שמומלץ לבחון במסגרת עדכון הדירקטיבה הצפוי, ואלה הם:
כאמור, לפני חודשיים דיווחנו כי לפי נתוני האיחוד האירופי על מצב האיסוף והמיחזור של פסולת אלקטרונית בשנת 2022, משקל המוצרים האלקטרוניים שנכנסו לאיחוד האירופי כמעט הוכפל בתוך עשור, מ-7.6 מיליון טון ב-2012 ל-14.4 מיליון טון ב-2022. מדובר בגידול של 90% בעשור.
באותה תקופה, המשקל של פסולת מוצרי החשמל שנאספה גדל רק ב-2 טון – מ-3 מיליון טון בשנת 2012 ל-5 מיליון טון ב-2022.
המשמעות היא שבשנת 2022 האיחוד האירופי אסף 40%, כך שהוא לא רק שלא עמד ביעד האיסוף הנוכחי שעומד על 65%, אלא גם ירד אל מתחת ליעד האיסוף הישן שהיה בתוקף בשנים 2016–2019 ועמד על 45%. מהדוח עולה שרק 3 מדינות – בולגריה, סלובקיה ולטביה – הצליחו לעמוד ביעד של 65% איסוף פסולת אלקטרונית. 14 מדינות נוספות עמדו ביעד הנמוך של שנת 2016 - 45%, וביתר המדינות שיעור האיסוף היה נמוך מ-45%.
לפני כ-5 חודשים דיווחנו על נתוני הפסולת האלקטרונית בישראל לשנים 2019–2022, כפי שעלו מדוח שפרסם המשרד להגנ"ס.
לפי הנתונים, משקל המוצרים החשמליים שהכניסו לשוק הישראלי היצרנים והיבואנים שחתומים עם תאגידי המיחזור, עמד על 165,000 טון בשנת 2022. אף ששני תאגידי המיחזור המוכרים לצורך יישום החוק אספו ומיחזרו כ-87 אלף טון שמייצגים שיעור איסוף של 51%, המשרד להגנ"ס הכיר רק בחלק מהמיחזור, ולכן שיעור המיחזור הרשמי בשנת 2022 עמד על 23% בלבד.
עוד נתון מעניין שמוצג בדוח הוא שלפי הערכה של המשרד להגנ"ס, נמכרו בישראל בשנת 2021 כ-250,000 טון מוצרי חשמל. כלומר, כמות מוצרי החשמל המדווחת במסגרת החוק (165,000 טון בשנת 2022) מייצגת רק 65% מהכמות בפועל שנמכרה בישראל.
הדוח מעריך שהפער נובע ממוצרי חשמל שמקורם ביבואנים ויצרנים 'טרמפיסטים' שמפרים את החוק ולא התקשרו עם גוף יישום מוכר. חלק אחר מהפער נובע מאנשים פרטיים שרוכשים מוצר חשמלי ישירות מחו"ל.
-------
מסמכים רלוונטיים: