שוב ניצול נמוך של תקציבי סביבה במגזר הערבי
רק שליש מהתקציב שהוקצה למגזר הערבי בקול קורא סביבטבע 2022 ניתן לישובים ערביים. הכספים ישמשו להכנת סקר טבע עירוני, מיפוי מפגעים סביבתיים באתרי הטבע, הכנת מדריך לטיפוח אתרי טבע עירוני ועוד
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 12/6/2023

לכבוד שבוע הסביבה הבינלאומי, המשרד להגנת הסביבה הודיע על 40 הרשויות המקומיות שיזכו לתמיכה של 4.5 מיליון ₪ לטובת שמירה על הטבע העירוני, במסגרת קול קורא סביבטבע שפורסם בשנה שעברה.

מדובר בביצוע חסר של התקציב המקורי שהוקדש לנושא, שעמד על 7.9 מיליון ₪ במקור, מתוכם 6 מיליון ₪ למגזר הערבי. בפועל רק 2 מיליון מהתקציב יושקע ביישובים ערביים, דרוזים ובדואים, כך שנראה שהישובים מהמגזר הערבי ניצלו רק שליש מתקציב הקול הקורא שהוקצה להם. כל זאת רק על סמך הבקשות שהוגשו ונבדקו, עוד לפני שהפרויקטים בוצעו והכספים הועברו, כלומר ייתכן שבפועל המספרים יהיו נמוכים עוד יותר.

המשרד להגנ"ס מודע לבעיית הניצול הנמוך של תקציבי איכות הסביבה במגזר הערבי, ולכן הוא הכין ופירסם תוכנית שתתמודד עם מפגעי הסביבה במגזר הערבי, כולל תקציב של יותר מחצי מיליארד ₪. אך לא נראה שזה סייע במקרה הזה.

הקול הקורא עתיד לסייע לרשויות המקומיות בקידום הטבע העירוני ובשמירה על השטחים הטבעיים. הרכיבים לתמיכה בקול הקורא כוללים הכנת סקר טבע עירוני, מיפוי מפגעים סביבתיים באתרי הטבע, הכנת מדריך לטיפוח אתרי טבע עירוני והפקת אירועי חינוך בנושא.


כתבות רלוונטיות:

  1. 8 מיליון ₪ לקידום שטחי טבע עירוני, 21.6.2022
  2. 9 מיליון ₪ לקידום שטחי טבע עירוני, 11.5.2021
  3. הגדלת התקציב לסקרי טבע עירוניים, 20.1.2021
  4. המשרד להגנ"ס מסבסד סקרי טבע בכ-1.2 מיליון ₪, 25.2.2018
  5. הצעת חוק שתאפשר לתבוע בגין פגיעה בטבע, 1.02.2018

הרשויות המקומיות שקיבלו תמיכה בעבר

עד כה בשנים האחרונות נעשו או נעשים סקרי טבע כבר ב-100 רשויות בתמיכת המשרד להגנ"ס. כאמור בסבב הנוכחי 40 רשויות זכו לתמיכה:

  • מועצות אזוריות: מ.א מטה אשר, מ.א משגב, מ.א זבולון, מ.א חבל מודיעין, מ.א חוף השרון, מ.א שדות דן, מ.א דרום השרון, מ.א רמת הנגב, מ.א תמר, מ.א ערבה תיכונה, מ.א חוף אשקלון.
  • ישובים ערביים: דיר אל אסד, בית ג'ן, בענה, ג'דיידה מכר, גוש חלב, ירכא, מזרעה, פסוטה, פקיעין, בסמ"ה, באקה אל גרבייה, ג'סר א-זרקא, עוספיה, אום אל פחם.
  • ישובים אחרים: כפר ורדים, נהרייה, מעלה עירון, כוכב יאיר, קדימה צורן, מכבים רעות, ראש העין, רמת השרון, רעננה, לוד, נשר, להבים.

לדברי המשרד, הוא פועל כדי שעד שנת 2030 לכל רשות מקומית יהיה סקר טבע עירוני ומדריך לניהול אתרי הטבע.

התייחסויות

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "שליש מתקציב התמיכה לחברה הערבית נוצל, בין היתר כיוון שהבקשות שהוגשו על ידי הרשויות המקומיות לא הגיעו לתקרת מסגרת התקציב וההתחייבויות שאושרו בסופו של ההליך הן אלו שעמדו בתנאי הקול הקורא (הן במגזר הכללי והן בחברה הערבית). 

נציין, כי כדי לעודד את הרשויות המקומיות להגיש בקשות לתמיכה, אגף מגוון ביולוגי במשרד קיים סדרת מפגשי חשיפה לקול הקורא, גם בפריסה למחוזות וגם לחברה הערבית.

נדגיש כי בחברה הערבית אושרו במסגרת קול קורא זה פרויקטים ל-15 רשויות מקומיות מהחברה הערבית והדרוזית, והם מתווספים לכ-25 רשויות נוספות שכבר מבצעות סקר טבע עירוני. סקר הטבע הראשון בחברה הערבית בוצע בשנת 2017, ונכון להיום כמחצית מהרשויות הערביות, הדרוזיות והבדואיות בישראל מקדמות את הטבע העירוני. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לסייע לרשויות בקידום הטבע העירוני במסגרת פרויקט "סביבטבע"."

עידית סילמן, השרה להגנת הסביבה: "אתרי הטבע העירוני חיוניים לשיפור איכות החיים של התושבים לצד שמירה על המגוון הביולוגי. לרשויות המקומיות בישראל יש תפקיד חשוב בשמירה על השטחים הפתוחים ואתרי הטבע העירוני. תמיכת המשרד תסייע לרשויות המקומיות, בדגש על יישובי החברה הערבית,  בהכנת סקרי טבע עירוני ובשמירה על השטחים הטבעיים. המטרה שאנחנו מובילים אליה היא שעד 2030 לכל רשות מקומית בישראל יהיה סקר טבע ומדיניות עירונית, ושבכל רשות יוקמו אתרי טבע איכותיים ונגישים לציבור. אתרי טבע הם תשתית קריטית לצורך היערכות לשינוי אקלים ולחינוך וחיזוק הזהות המקומית של התושבים".

תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה: "אנחנו מברכים את הרשויות המקומיות שקיבלו תמיכה במסגרת הקול הקורא שלנו 'סביבטבע 2022'. לרשויות המקומיות תפקיד חשוב בהתמודדות עם המשבר האקולוגי ושינוי האקלים. אתרי טבע עירוני מסייעים לקיומם של בעלי החיים והצמחים המקומיים, ליצירת רציפות אקולוגית בין השטחים הפתוחים ושמורות הטבע ומחזקים את המערכות האקולוגיות. אתרי הטבע הפכו להיות תשתית קריטית להיערכות לשינוי אקלים, ומספקים פתרונות מבוססי טבע לבעיות של נגר וניקוז, איי חום עירוני, מניעת זיהומים והפחתת איי חום עירוני. הטבע העירוני מייצר הזדמנויות חינוכיות, תרבויות וחברתיות ומחזק את הזהות המקומית של התושבים. לשהייה בטבע תועלת חיונית מוכחת לבריאות האדם, הפיזית והנפשית, אשר הודגשה ביתר שאת בתקופת הקורונה".


עורכי דין בתחום איכות הסביבה:

חברה איש קשר טלפון מייל
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין ד"ר ציפי איסר-איציק 072-3718653 Lipameir@infospot.co.il
קובי בר-לב עורכי דין קובי בר-לב 072-3712012 KB@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>