המשרד להגנ"ס הציג היום את התוכנית לשיפור מצב הסביבה בחברה הערבית - ה"תקאדום הסביבתי" – שמתמקד בפסולת ושינוי אקלים, בהיקף של יותר מ- 550 מיליון ₪, קצת יותר ממחציתם מכספי קרן הניקיון.
היעדים העיקריים שהוצבו לשנת 2026:
בעבר הוקצו תקציבים רבים עבור שיפור מצב הסביבה ברשויות המקומיות הערביות, אולם חלק מהתקציבים לא נוצלו, והכספים שכן נוצלו לא תאמו לצרכים המקומיים ולא תמיד הביאו לתוצאות המצופות.
לכן, הפעם החליטו לשנות את הגישה, ותהליך הכנת התוכנית בוצע בהתייעצות עם הציבור הערבי, החל מראשי רשויות ועד לתושבים מן השורה, לפני שהמהלך יוצא אל הפועל. לשם כך, הוקם אתר בשפה הערבית ונערך בנושא כנס מרובה משתתפים בעיר נצרת.
היום, עם סיום תהליך הכנת התוכנית, הוצגה התוכנית החדשה המתמקדת ב-4 תחומים:
כדי לתמוך ביישום התוכנית, יוקם אגף שיוקדש לחברה הערבית במשרד להגנת הסביבה.
כתבות רלוונטיות:
בשנים 2014-2019 היו 2 תוכניות ממשלתיות בהיקף של כ – 400 מיליון ₪ שהתמקדו בנושאים דומים. אלא שדוח שפרסם מרכז המידע של הכנסת מצא כי רק חלק מהתקציב נוצל. וגם הכספים שנוצלו לא בהכרח הביאו לתוצאות המיוחלות, למשל בניקוי שטחים פתוחים מפסולת – בחלק מהמקומות מפגעי הפסולת חזרו לאחר הניקוי.
לכן, המשרד להגנת הסביבה מדגיש את תהליך שיתוף הציבור הנרחב שנעשה הפעם עם החברה הערבית לגיבוש תוכנית העבודה. במשרד מסבירים כי לקחו בתוכנית חלק מאות אנשי ציבור, מומחים, עובדי רשויות מקומיות, פעילי ארגונים סביבתיים וחברתיים ואזרחים. במסגרת התהליך, נערך יום דיונים מרכזי בנצרת, בהשתתפות כ-200 ראשי ערים וגורמים מובילים בשלטון המקומי, בחברה האזרחית ובממשלה. בנוסף, נוהלו תהליכי התייעצות דיגיטליים באתר המשרד, בעברית ובערבית.
אחד הדגשים בתוכנית, הוא בניית יכולות ברשויות המקומיות שיאפשרו לשמר ואף לשפר את התוצאות שיושגו במסגרת התוכנית ויאפשרו התנהלות עצמאית של הישובים הערביים בתחומים המדוברים.
במסגרת הכנת התוכנית מופו האתגרים של הרשויות הערביות, בינהם:
היעד העיקרי של התוכנית לשיפור מצב הסביבה בחברה הערבית, הוא לצמצם את הפער בהשוואה לישובים היהודיים עד שנת 2026, עם דגש על תחום הפסולת. המשמעות:
כיצד מתכוונים להשיג את היעדים, הנה תמצית הצעדים המתוכננים:
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "עם כניסתי לתפקיד השרה להגנת הסביבה, התחלתי בסדרת פגישות עם נציגי ציבור, אזרחים וארגונים, מרחבי החברה הישראלית. בכל השיחות והפגישות הרבות עם נציגי הציבור והתושבים, עלה שהבעיה השנייה בגודלה ובדחיפותה בחברה הערבית, מיד אחרי הפשיעה והאלימות - היא בעיית הפסולת וניקיון המרחב הציבורי. אנו מעוניינים בהשקעה שטומנת זרעים של שינוי אמיתי, ולכן הובלנו את המהלך יחד עם החברה הערבית, ולא רק עבורה. אחרי שנים ארוכות שבהן הפערים בין החברה הערבית ליהודית רק הלכו וגדלו, התוכנית שאנחנו מפרסמים היום היא צעד ראשון והכרחי לשיפור איכות לקידום שוויון, גם בסביבה. יש לנו אחריות כבדה - לשפר דרמטית את מצב הסביבה בחברה הערבית בתוך חמש שנים ולשם כך עלינו להבטיח שכל שקל שאנו משקיעים כיום, יביא תוצאות ממשיות - ולאורך זמן"
עיסאווי פריג', השר לשיתוף פעולה אזורי: "השינוי לא פוסח על הסביבה. המשרד להגנת הסביבה מביא היום בשורה, שהיא שינוי מגמה אחרי שנים של הזנחה - לשנים של אויר נקי וסביבה נקייה. כל המהפכה הסביבתית שאנחנו מציגים היום, ותיושם בתקופה הקרובה, היא חלק חשוב מהשינוי החיובי שאנחנו רואים ומרגישים, שמביאה איתה הממשלה הנוכחית"
מנסור עבאס, יו"ר מפלגת רע"מ: "אני מברך על בשורה חשובה נוספת לאיכות החיים והבריאות של החברה הערבית בישראל: תכנית החברה הערבית של המשרד להגנת הסביבה, תביא לכך שתוך חמש שנים, מצב הסביבה, פינוי הפסולת, הניקיון ואיכות האוויר ביישובים הערבים יהיה זהה למצב היישובים היהודים, וזאת, בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. השותפות שלנו בקואלציה והממשלה משפרת את חיי האזרחים הערבים ורווחתם בתחומים שכואבים להם, ביום יום"
גלית כהן, מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה: "התוכנית לשיפור מצב הסביבה בחברה הערבית היא אבן דרך חשובה בשינוי איכות החיים הסביבתית שאנו מעניקים לכ-2 מיליון אזרחים בישראל. איכות החיים שלנו ותחושת הערך העצמי, החברתי והלאומי שלנו מתחילה בניקיון הרחוב שבו אנו עוברים מדי יום. עלינו להודות באומץ שאופן הטיפול בפסולת ומידת המוכנות למשבר האקלים ביישובים הערבים מחייבים תיקון עמוק. יש לנו מחויבות להצלחת המהלך הזה, גם אם מטבע הדברים הוא אינו מושלם וצפויים בו עוד אתגרים רבים בדרך. אני מאחלת לנו שנצליח כולנו לנהל יחד מאבק אפקטיבי שישמור על האדמה, על האוויר ועל המים. למעננו, ולמען הדורות הבאים"
--------
מסמכים רלוונטיים: