מוותרים על המדורות בל"ג בעומר בשביל איכות האוויר?
נמשכת המגמה של צמצום מדורות ל"ג בעומר לטובת פעילויות קהילתיות אחרות, בכדי לשמור על איכות האוויר. האם גם השנה תחנות ניטור איכות האוויר ימדדו חריגות?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/4/2021

לאחר שבשנה שעברה האוויר נותר נקי בל"ג בעומר בזכות האיסור להתקהל במדורות בשל מגיפת הקורונה, השנה מספר רשויות מקומיות החליטו לעודד פעילויות חלופיות למדורות במטרה להמשיך לשמור על האוויר הנקי ורשות מקומית אחת אף הגדילה והודיעה כי תאסור מדורות ותפעל לאכוף את האיסור.

בכל שנה, במהלך לג בעומר, במרבית תחנות ניטור איכות האוויר נרשמות עליות בריכוזי החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה [PM] – אשר נמשכות עד לפנות בוקר. יתרה מכך, ב-10 השנים האחרונות נרשמה עליה במספר הפניות למיון בקרב ילדים עקב כוויות בל"ג בעומר.


כתבות רלוונטיות:

  1. ירידה של עד 90% בזיהום אוויר ביחס ל־2019, 19.5.2020
  2. זיהום האוויר בל"ג בעומר היה גבוה פי 1129/5/2019
  3. מאמצים לצמצום זיהום אוויר ממדורות ל"ג בעומר19/5/2019
  4. כמו יום כיפור. ירידה של 90% בזיהום אוויר בפסח, 13/04/2020
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר | infospot

המועצה ביקשה מהתושבים להכריע אם לקיים מדורות

מועצה מקומית גני תקווה הפיצה סקר לתושבים לפני מספר שבועות ובו ביקשה לשמוע האם הם בעד או נגד קיום מדורות בל"D בעומר השנה. מעל 400 תושבים הצביעו נגד וכ-60 תושבים בלבד הצביעו בעד. בעקבות כך החליטה ליז דלריצ'ה, ראש המועצה, לאסור הדלקת מדורות והדגישה שתתקיים אכיפה. במקום המדורות יתקיימו בישוב אירועים קטנים בגינות ציבוריות שיעודדו את המשפחות לפעילות קהילתית וחברתית אחרת שתעביר את מנהגי החג.

גם עיריית ראשון לציון הביעה את עמדתה השלילית באשר לקיום מדורות ל"ג בעומר והציעה לתושבים להשתתף ב"פיקניק חברתי במקום במדורה מזהמת". הפיקניק יכלול הצגה נודדת בנושא הסביבה שתגיע לכל קבוצה שתתחייב לוותר על המדורה.

בתוך כך, המועצה האזורית עמק הירדן פרסמה חלופה ירוקה למדורות בדמות שלושה מסלולי טיול לאור עששיות בשילוב תצפית כוכבים וחיפוש אחר עקרבים זוהרים. המועצה ציינה כי הפעילות מוצעת כצעד חינוכי סביבתי ומתוך רצון לצמצם את זיהום האוויר הנוצר בל"ג בעומר.

מגמה של הפחתת מדורות וזיהום אוויר בל"ג בעומר

באופן חריג, עקב משבר הקורונה והחשש מהתקהלויות, בשנה שעברה נאסרה הדלקת מדורות בצורה גורפת ובזכות כך חלה ירידה של עד 90% בפליטת חומרים מזהמים ביחס לארועי ל"ג בעומר בשנים קודמות.

אך גם בל"ג בעומר לפני שנתיים (2019) כבר החלה המגמה של צמצום המדורות לטובת פעילויות קהילתיות חלופיות במטרה לצמצם את זיהום האוויר. בזכות זאת ניכרה ירידה בזיהום אוויר בחג באזורים מסוימים. בין היתר הציעו הרשויות כניסה חינם לבריכות השחייה העירוניות ותמריצים כספיים לתנועות נוער שיאחדו מדורות.

ככלל, בשנים האחרונות המשרד להגנ"ס והרשויות המקומיות מעודדים את צמצומן של מדורות ל"ג בעומר בשל הזיהום הכבד שהן מחוללות. במהלך בעירת העצים במדורות נפלטים לאוויר ריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים [PM] מסוכנים לבריאות, וכן כמויות גדולות של פחמן דו חמצני [CO2הגורם להתחממות כדור הארץ.

הנחיות ל"ג בעומר של המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות

בתוך כך, המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות פרסמו הנחיות להדלקה, כיבוי וניהול מדורה בטוחה והדגישו כי חשוב להימנע מהשלכת כלי פלסטיק, קלקר, זכוכית, עצים צבועים, תחליפי עץ, ברזל ואבנים לתוך המדורה, שכן הם פולטים חומרים מסוכנים ואף מסרטנים וחלקם יכולים להתפוצץ ולהוות סכנה מידית ליושבים מסביב למדורה.

כמו כן, בהנחיות מודגשת החשיבות של שימוש בכלים רב פעמיים סביב המדורה, לטובת צמצום המשאבים והפסולת ולמניעת זיהום האוויר הנלווה לשריפתם.

התייחסויות

ראשת מועצה מקומית גני תקווה, ליזי דלריצ'ה: "בל"ג בעומר לא יהיו מדורות בגני תקווה, זו הייתה דעת הרוב ולכן זו גם ההחלטה שקיבלתי כראש המועצה. אני שמחה וגאה בתושבות ותושבי היישוב אשר מבינות ומבינים את הנזק הסביבתי שהמדורות גורמות לו, בדגש גם על הנזק לבעלי החיים.

כולנו מבינות ומבינים שהמנהג הזה איבד פרופורציה ואנחנו יכולים גם בלעדיו. חידדתי לצוות המקצועי ולכוחות הביטחון את ההנחיה שלא יתקיימו מדורות ביישוב, לכן תתקיים גם אכיפה בנושא.

במקום מדורות, נקיים אירועים קטנים בגינות ציבוריות ונעודד את המשפחות לפעילות קהילתית וחברתית אחרת אשר תעביר את המסר ואת מנהגי החג".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה