130 מיליון ₪ לנושאי איכות סביבה, אנרגיה וביוב ביישובי עוטף עזה
54 מיליון ₪ מהם יוקצו לטיפול בפסולת והיתר יוקצו לחינוך סביבתי, לרכישת אוטובוסים נקיים, לפיתוח הטבע העירוני ולשיקום נחלים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 30/4/2023

כחלק מתוכנית לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף עזה, המשרד להגנת הסביבה יתמוך בסכום של כ-70 מיליון ₪ ביישובי העוטף, במסגרתם יקודמו נושאים סביבתיים משמעותיים: קידום אסטרטגיית הטיפול בפסולת, חינוך סביבתי, רכישת אוטובוסים מאופסי פליטות, פיתוח הטבע העירוני, שיקום נחלים ופינוי מפגעי פסולת.

בנוסף לכך, משרד האנרגיה יקצה 60 מיליון ₪ לנושאי התייעלות אנרגטית, אנרגיה מתחדשת ותשתיות ביוב.

רשויות העוטף מפנות כיום את הפסולת הנוצרת בתחומן להטמנה באתר דיה ובאתר דודאים. שני האתרים צפויים לעבור בשנים הקרובות להטמנה של שאריות מיון בלבד – תהליך יקר אשר עלותו תושת על הרשויות. בעקבות כך המשרד להגנת הסביבה מבקש לסייע לרשויות להתמודד עם הנטל הצפוי על ידי תמיכה בחלופות הטמנה ובתוכניות שמטרתן הפחתת יצירת הפסולת ברשויות. בנוסף, 20 מיליון ₪ מהתקציב יוקצו להקמה או לשדרוג של מתקני טיפול בפסולת חקלאית, מאחר שפסולת זו נפוצה ביישובי עוטף עזה, ולפינוי מפגעי פסולת חקלאית.


כתבות רלוונטיות:

  1. 121 מיליון ₪ לפרויקטים של סביבה בעוטף עזה, 06.4.2021
  2. 155 מיליון ₪ יושקעו בטיפול במפגעים סביבתיים בעוטף עזה, 03.12.2018
  3.  12רשויות מקומיות ישתתפו במאיץ היערכות לשינוי אקלים, 09.12.2020
  4. טיפול בפסולת בניין במחיר מסובסד, 07.1.2021
  5. 600 מיליון ₪ להקמת משק פסולת אזורי ומתקני טיפול, 03/3/2020
  6. למידע נוסף על פסולת | infospot

כיצד יחולקו 70 מיליון השקלים?

לפי המשרד להגנת הסביבה, מלבד כ-20 מיליון השקלים שיוקצו לאשכול נגב מערבי ולאיגוד ערים נפת אשקלון להקמה ולשדרוג מתקנים לטיפול בפסולת חקלאית ולפינוי מפגעי פסולת חקלאית ביישובי עוטף עזה, יוקצו עוד כ-34 מיליון ₪ לתחום הפסולת:

  • כ-16.5 מיליון ₪ יוקצו לאשכול רשויות נגב מערבי להכנת תוכניות מקצועיות לקידום אסטרטגיית הפסולת של המשרד, לרבות הפרדת פסולת במקור וטיפול בפסולת אורגנית ויישום שלה.
  • כ-13 מיליון ש"ח יוקצו לעיר שדרות, להקמת מתקני טיפול בפסולות גזם עירוני ובניין, לרבות הקמת משטחי איסוף גזם.
  • כ-4 מיליון ש"ח לפינוי מפגעי פסולת בניין ביישובי העוטף.

מלבד התקציב לפסולת, יוקצו כ-16 מיליון ₪ לתחומים סביבתיים נוספים:

  • 3 מיליון ₪ לשיקום נחל שקמה ונחל בשור באזור עוטף עזה.
  • 2 מיליון ₪ לפינוי מפגעי פסולת מהנחלים.
  • 5 מיליון ₪ לטיפוח סביבתי לשכונות בעיר שדרות.
  • 4 מיליון ₪ לטיפוח סביבתי לשכונות בעיר שדרות.
  • 2 מיליון ₪ לרשויות מקומיות לשמירה ופיתוח הטבע העירוני במסגרת תוכנית "סביבטבע" של המשרד להגנת הסביבה.

בנוסף לכ-70 מיליון ₪ תמיכה, המשרד להגנת הסביבה יתמוך בכ-4 מיליון ₪ ברכישת אוטובוסים מאופסי פליטות שישמשו את יישובי עוטף עזה ויצמצמו את זיהום האוויר מתחבורה באזור.

התמיכה ביישובי עוטף עזה נמשכת

התמיכה הכספית הנוכחית היא המשך של תמיכה משמעותית שאישרה הקרן לניקיון ליישובי עוטף עזה בשנים 2022-2021. התמיכה ניתנה גם אז למגוון תחומי סביבה: שינויי אקלים, טיפול בסוגי פסולת שונים ועידוד מיחזור, חינוך והסברה, אסבסט ועוד.

גם בשנים 2022-2021 הוקצה חלק מהתקציב – 30 מיליון ₪ - לטיפול בפסולת החקלאית ולמניעת הטמנתה.

60 מיליון ₪ לתשתיות ביוב, התייעלות אנרגיה ואנרגיה סולארית

בנוסף לתקציב של המשרד להגנת הסביבה, גם משרד האנרגיה הודיע כי יקצה תקציבים ייעודיים לישובי עוטף עזה. במסגרת ההחלטה, המשרד יקצה 5 מיליון ₪ למיזמים של התייעלות באנרגיה, ניהול אנרגיה, אגירה ותחבורה חשמלית, ולמיזמים שיאיצו את המעבר לאנרגיה מקיימת. כמו כן, יפעל המשרד לתכנן מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת באמצעות פאנלים סולאריים ומתקני אגירה לאורך גבול רצועת עזה והגבול עם מצרים, בשטחים חקלאיים, שבשל צמידותם לגדר הגבול מעובדים באופן מוגבל. במקביל, תקודם תוכנית פיתוח לשדרוג רשת החשמל, לרבות בעוטף עזה, ותאפשר הקמת מתקני חשמל נוספים באזור זה, בדגש על מתקני אנרגיה מתחדשת ואגירה.

כמו כן הוחלט להקצות 55 מיליון ₪ לתשתיות ביוב בתחומי עוטף עזה עבור כולל פיתוח מאספי ביוב המתחברים למט"שים בעוטף עזה. 

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "התמיכה של המשרד תוביל לשיפור איכות חייהם של הציבור ביישובי העוטף, ולשמירה על הסביבה והטבע באזור. התוכנית הממשלתית שאושרה היום תשפר את החוסן האזרחי של היישובים, והמשרד יסייע לקדם נושאים חשובים ומהותיים כמו טיפול בפסולת, שיקום נחלים, חינוך סביבתי ושמירה על הטבע העירוני ואיכות האוויר ביישובי עוטף עזה".


חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: