איסור על שימוש בכלים חד פעמיים במועצה אזורית חוף הכרמל
אחרי עיריית אילת, המועצה האזורית חוף הכרמל תאסור הכנסת כלי אוכל ושתייה חד פעמיים מפלסטיק וכלי זכוכית לחופים בתחומה. בשטחים אלה לא תותר גם הפעלת רמקולים, גנרטורים ומגבירי קול
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 12/4/2021

המועצה האזורית חוף הכרמל פרסמה חוק עזר עירוני, במסגרתו יוגדרו אזורי חוף ללא פלסטיק וייאסר בהם השימוש בכלים חד פעמיים וכלי זכוכית. כמו כן, באזורים אלה לא תותר הפעלת רמקולים, גנרטורים ומגבירי קול.

רק לאחרונה נכנס לתוקף חוק העזר העירוני של עיריית אילת ובו איסור על שימוש בפלסטיק בחופי הים בעיר. לפני חצי שנה דיווחנו כי השימוש בפלסטיק נאסר גם בנחלי הגליל. בתוך כך, המשרד להגנ"ס הודיע כי הוא מסייע למועצה האזורית חוף אשקלון ולרשויות נוספות בניסוח וקידום של חוק דומה, ולפני מספר חודשים דיווחנו כי המשרד מקדם איסור הכנסת כלים חד פעמיים לגנים הלאומיים של רשות הטבע והגנים.


כתבות רלוונטיות:

  1. איסור שימוש בכלים חד פעמיים ופלסטיק בחופי אילת, 17.1.2021
  2. איסור שימוש בכלים חד פעמיים לגנים הלאומיים, 20.1.2021
  3. חוק מונע שימוש בכלים חד פעמיים וזכוכית בנחלים בגליל, 10.11.2020
  4. משרד האוצר שוקל להטיל מס על כלים חד פעמיים, 5.09.2019
  5. מידע נוסף על פסולת עירונית ביתית | infospot

איסור הכנסת כלים חד פעמיים ורמקולים

בחוק העזר של המועצה האזורית חוף כרמל נאסר להכניס לאזורים שהמועצה תגדיר כ"חוף ללא פלסטיק" כלים חד פעמיים מפלסטיק וכן אמצעי הגברה. יש לציין שתחום הרעש גם כן נמצא תחת אחריותו של המשרד להגנ"ס. כמו כן , החוק החדש אוסר באופן גורף לעשות שימוש בכלי זכוכית בחוף הים.

מסתבר שחוק העזר של מ.א חוף הכרמל פחות מחמיר מחוק העזר של אילת שנכנס לתוקף לפני חודשים בודדים, שאוסר שימוש גם בכלים חד פעמיים מחומרים נוספים מלבד פלסטיק: אלומיניום, קרטון, נייר וכו'.

בתוך כך, המשרד להגנ"ס הודיע שהוא מסייע לרשויות לקדם חוקי עזר עירוניים בנושא ואף פרסם בקיץ האחרון פרסם קול קורא לתמיכה ברשויות חופיות בנושא חוף נקי בהיקף של 10.6 מיליון שקל.

הרוחצים אחראים ל-60% מהפסולת בים ובחופים

לפי המשרד להגנ"ס, 60% מהפסולת בים ובחופים מצטברת בשל התנהגות לא אחראית של הציבור המבלה בחופים. פסולת נוספת מצטברת בחופים משפכי נחלים, נקזים עירוניים או ממפלט ים הכולל במקרים רבים פסולות שנשטפו מחופים אחרים ונסחפו בזרמי הים, לעיתים למרחקים ארוכים.

ממחקרים שנעשו נמצא שריכוז חלקיקי הפלסטיק בים הישראלי הוא פי 10 ממערב הים התיכון וגבוה מהממוצע העולמי. בנוסף לפגיעה ביצורים הימיים ובבריאות האדם, הפסולת הימית עלולה לגרום לנזקים גם לכלי שיט, למתקני תשתית, כגון מתקני התפלה ותחנות כוח, נמלים ומעגנות.

התייחסויות

השרה להגנ"ס, גילה גמליאל: "רק לא מזמן עוד היו מי שהרימו גבה וחשבו כי הוצאת הכלים החד-פעמיים מחיינו היא מהלך בלתי אפשרי. אבל היום, אחרי שכבר התחלנו להוביל מהלכים להוצאת כלי הפלסטיק החד-פעמיים מהגנים הלאומיים, ולאחר שרשויות חופיות רבות מצטרפות למאבק שלנו כנגד הפלסטיק בחופים בעזרת חוקי עזר, ניתן לומר כי זו תחילתה של מהפכה בהרגלי הצריכה והבילוי של הציבור הישראלי. אני מברכת את ראש מועצת חוף הכרמל על הצעד החשוב הזה, וקוראת לכל ראשי הרשויות להצטרף אלינו למאבק בפסולת הפלסטיק בחופים, ובמקומות הערכיים אקולוגית בישראל".

ראש המועצה האזורית חוף הכרמל אסיף איזק: ״שמירת הסביבה בכלל והסביבה הימית בפרט נמצאת כל העת על סדר יומה של המועצה. חוק העזר החדש מגיע לאחר שבשנתיים האחרונות ביצענו הסדרה נרחבת ומעמיקה של כל רצועת החוף של המועצה - כ-45 ק"מ מעתלית ועד קיסריה: טיפלנו בתופעת המאהלים המסחריים, זכינו בתו האיכות הבין-לאומי ׳דגל כחול׳ והסדרנו את השימושים השונים בכלל החופים. המהלך התאפשר הודות לעבודה המשותפת בין המשרד להגנת הסביבה, רמ"י, תושבי ועובדי המועצה וגופים נוספים. תודה גדולה לשרה גילה גמליאל ואנשי המשרד להגנת הסביבה על הובלת הנושא באופן המקצועי ביותר״.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה