לפני כשנה דיווחנו שעיריית אילת מקדמת חוק עזר הנוגע גם לאיסור שימוש בכלים חד פעמיים ופלסטיק בחופיה. כעת משרד הפנים ומשרד המשפטים אישרו את החוק והוא נכנס לתוקף.
בתוך כך, המשרד להגנ"ס הודיע כי הוא מסייע למועצה האזורית חוף אשקלון בניסוח וקידום של חוק דומה. החוק יהיה תקף לחופים זיקים וניצנים.
כתבות רלוונטיות:
אילת היא העיר הראשונה בישראל שעיגנה את האיסור בשימוש במוצרים חד פעמיים במסגרת חוק העזר העירוני. כעת משרד הפנים ומשרד המשפטים אישרו את החוק והוא נכנס לתוקף. עיריית אילת תחל בביצוע אכיפה ומהלכי הסברה, תוך התאמה לתקופת הקורונה.
לפי החוק החדש, מוצרים חד פעמיים יכולים להיות מכל חומר ולא רק מפלסטיק. החוק מתייחס גם למוצרי אלומיניום, קרטון, נייר וכיו"ב שלא נועדו לשימוש חוזר באמצעות החזרתם ליצרן, או שלא עוצבו במקור על ידי היצרן למטרת שימוש חוזר בהם. המוצרים כוללים למשל כלי אוכל, צלחות, כוסות, קשי שתייה, שקיות, מכסים, בוחשנים ואריזות. החוק מחריג בקבוקי משקה שאינם מזכוכית.
בחוק העזר מופיעים האיסורים הבאים:
המשרד להגנ"ס הודיע כי הוא מסייע למועצה האזורית חוף אשקלון לקדם חוק עזר עירוני דומה, אשר יאסור על שימוש במוצרי חד"פ ופלסטיק בחופי זיקים וניצנים הנמצאים בתחומה.
המשרד מסייע למועצה האזורית חוף אשקלון ולרשויות נוספות לגבש את ההסדרים המתאימים להן בחוקי העזר, ולאחר מכן לקדם את החוקים מול משרדי הממשלה הרלוונטיים. לפי המשרד, לאחרונה משרד המשפטים קיבל את עמדתו לאשר למועצה אזורית גליל עליון להטמיע איסור הכנסת כלים חד פעמיים לנחלים בתחומה, לאחר שהמועצה ניסחה חוק עזר מטעמה.
לפי המשרד להגנ"ס, 60% מהפסולת בים ובחופים מצטברת בשל התנהגות לא אחראית של הציבור המבלה בחופים. פסולת נוספת מצטברת בחופים משפכי נחלים, נקזים עירוניים או ממפלט ים הכולל במקרים רבים פסולות שנשטפו מחופים אחרים ונסחפו בזרמי הים, לעיתים למרחקים ארוכים.
ממחקרים שנעשו נמצא שריכוז חלקיקי הפלסטיק בים הישראלי הוא פי 10 ממערב הים התיכון, וגבוה מהממוצע העולמי. בנוסף לפגיעה ביצורים הימיים ובבריאות האדם, הפסולת הימית עלולה לגרום לנזקים גם לכלי שיט, למתקני תשתית, כגון מתקני התפלה ותחנות כוח, נמלים ומעגנות.
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: ״אני מברכת את העיר אילת על המהלך החשוב, המהווה דוגמה לרשויות חופיות נוספות. העיר אילת נהנית ממבקרים רבים בכל שנה וכעת תשמש דוגמה לישראלים ותיירים רבים הנופשים בה. אני קוראת לרשויות נוספות להצטרף למהלך שמוביל המשרד להגנת הסביבה, למיגור הפלסטיק החד-פעמי מחופי הים, הנחלים והפארקים. עוד עיר ועוד מועצה – ויחד ננקה את המדינה!"
בנוגע למועצה האזורית חוף אשקלון, השרה להגנת הסביבה אמרה כי "אני מברכת את המועצה האזורית חוף אשקלון על הצטרפותה לרשויות המקומיות שכבר מקדמות חוקי עזר בנושא, וקוראת לכל הרשויות לקדם הסדרים דומים לצורך צמצום מפגעי הפסולת בחופים ובאזורים שבתחומן, כולל פסולת הפלסטיק והכלים החד-פעמיים. ביחד, נוביל לצמצום הפסולת בחופים ובאזורים הרגישים - לטובת הציבור, הסביבה, בעלי החיים והדורות הבאים".
ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי: ״מדובר בצעד משמעותי נוסף לשמירה על מפרץ אילת, שהוכתר כאחד מהמפרצים היפים בעולם...אילת ניחנה במשאבי טבע ייחודיים המהווים אבן שואבת למיליוני תיירים מהארץ ומהעולם וכר פורה למחקר ופיתוח בתחומי הביולוגיה והביוטכנולוגיה הימית וכן לאנרגיה בת קיימא. חובתנו לשמור עליהם בכל דרך. כולי תקווה שהחקיקה בתחום תחולל את השינוי המיוחל בחופי אילת ובחופי ישראל בכלל״.
---
מסמכים רלוונטיים: