משרד האוצר שוקל להטיל מס על כלים חד פעמיים
במסגרת המאמצים לצמצום הגירעון בתקציב, משרד האוצר בוחן הטלת מס על כלים חד פעמיים. המשרד להגנ"ס יצא בקמפיין נגד השלכת פסולת בחופים והוסיף 250,000 ₪ לתיגבור האכיפה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/9/2019

ישראל מצטרפת למגמה העולמית הקוראת לצמצום השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי המזהמים את הסביבה ובעיקר את הים והחופים. בימים האחרונים התבשרנו שמשרד האוצר שוקל הטלת מס על כלים חד פעמיים. בנוסף המשרד להגנת הסביבה יצא לאחרונה בקמפיין פרסומי נגד השימוש בפלסטיק בים – "חד פעמי? לא בים שלי!" והקצה 250 אלף ₪ לתגבור האכיפה נגד משליכי פסולת בחופי הים.

מס על כלים חד פעמיים ללא תיאום עם המשרד להגנת הסביבה

כאמור, משרד האוצר בוחן הטלת מס על כלים חד פעמיים כדי לצמצם את השימוש בהם ולעודד שימוש בכלים רב פעמיים, כך אמר ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, בכנס "כלכליסט" השבוע. "זה יהפוך אותנו לחברה נקייה יותר, ערכית יותר, טובה יותר ובמקביל יכניס עוד הכנסות לקופת המדינה. לאחר הבחירות נציע לממשלה הנבחרת את ההצעה הזו והם יחליטו בהתאם למדיניות שהם רוצים לקדם".

יש לציין כי מרידור הזכיר את המס על כלים חד פעמיים יחד עם הטלת מס על סוכר – שניהם כחלק מהפתרון לבעיית הגירעון בתקציב המדינה. כלומר, נראה שהאוצר מנסה 'לרכב' על מגמות חדשות בחיפוש שלו אחר פתרונות יצירתיים לסגירת חורים בתקציב. מעניין לדעת שהמשרד להגנת הסביבה לא מעורב במהלך הזה והוא מסר בתגובתו כי: "מדובר ביוזמה של אגף התקציבים במשרד האוצר שטרם סוכמה וטרם נדונה ברצינות עם משרד הגנת הסביבה". התגובה המלאה מופיעה בהמשך.

אמנם לנו לא ידוע על מדינות בעולם שהחילו מס מיוחד על כלים חד פעמיים מפלסטיק, אך כפי שדיווחנו במהלך השנה האחרונה, ישנן מספר מדינות, ובכללן האיחוד האירופי וקנדה, שהחליטו ליישם צעדים מחמירים יותר בשנים הקרובות ובהם איסור על שימוש או מכירה של כלים חד פעמיים.

קנס של 750 ₪ על השלכת פסולת בחופי הים

במקביל, המשרד להגנת הסביבה הודיע כי הקצה 250 אלף ₪ מכספי קרן הניקיון (מסעיף חוק השקיות) לתגבור האכיפה נגד משליכי הפסולת בחופי הים. במסגרת תוכנית "חוף נקי", שתימשך עד סוף ספטמבר, המשרד להגנ"ס תגבר את מערך הפיקוח והאכיפה בשוטרי משטרת ישראל לצורך אכיפת חוק שמירת הניקיון בחופי הים בחודשי הקיץ. הקנס על השלכת פסולת בים – 750 ₪.

עד כה במהלך הקיץ ניתנו 90 קנסות על השלכות פסולת, ובסך הכול חולקו כ-750 קנסות בנושאים שונים במסגרת 92 סיורי פיקוח בחופים.

הרשויות המשתתפות בפעולות האכיפה: אשדוד, אשקלון, חדרה, חוף הכרמל, חוף השרון, מטה אשר, עכו, עמק חפר, תל אביב, חיפה, באר טוביה, נהריה, נתניה וטירת כרמל וכן חופי רשות הטבע והגנים.

מטרת תוכנית "חוף נקי", המופעלת משנת 2005, היא למזער את מפגעי הפסולת הימית ולקדם את ניקיונם של החופים והים בהתאם למחויבות הבינלאומית.

שליש מהפסולת בחופים מורכב מכלים חד-פעמיים ואריזות המושארים בחוף על-ידי המתרחצים. על-פי מחקרים, חופי ישראל מובילים לרעה בכמות הפלסטיק גם בהשוואה לים התיכון וגם בהשוואה לממוצע העולמי.

בבדיקת קרקעית הים שקיים המכון לחקר ימים ואגמים נמצא כי עיקר הפסולת שנאספה ממעמקי הים כוללת בעיקר שקיות פלסטיק ואריזות מזון.  מדובר בממצאים מדאיגים במיוחד, מפני שהפלסטיק מתפורר לחתיכות קטנות הקרויות מיקרו-פלסטיק, הנמצאות בגופם בעלי חיים ימיים, ציפורים ובני אדם. מהבדיקה עולה עוד, כי כמות השקיות והאריזות השלמות שנמצאו גדלה ככל שדגמו בעומק רב יותר.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. אילת, הרצליה וראשל"צ יאסרו שימוש בפלסטיק חד פעמי, 6.06.2019
  2. האיחוד האירופי אישר את דירקטיבת הפלסטיק החד פעמי, 25.06.2019
  3. קנדה מיישרת קו עם אירופה, 17.06.2019
  4. נורבגיה מציעה להוסיף את פסולת הפלסטיק לאמנת באזל, 12.08.2018
  5. אירופה נלחמת בפסולת פלסטיק. כיצד זה ישפיע על ישראל? 06.08.2018
  6. מידע נוסף על פסולת עירונית ביתית | infospot

חוק העזר העירוני לאיסור השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי

הצעדים החדשים מצטרפים לפעולות נוספות עליהן דיווחנו בשנה האחרונה. נזכיר כי במסגרת המאמצים לצמצום השימוש בפלסטיק חד פעמי בחופי הים, דיווחנו לפני 3 חודשים כי עיריות  אילת, הרצליה וראשל"צ להילחם בתופעת זיהום חופי הים בפלסטיק  הודיעו כי הן מתכננות לקדם תיקון לחוק העזר העירוני במסגרתו ייאסר שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים בחופי הים.

האיחוד האירופי וקנדה אוסרות שימוש בחד פעמי

גם ברחבי העולם נעשים צעדים להפחתת השימוש בפלסטיק חד פעמי, כאשר האיחוד האירופי מוביל את המגמה.

לפני כחצי שנה פרסמנו כי האיחוד האירופי אישר את הצעת החוק ( דירקטיבה) להפחתת השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי וציוד דיג נטוש המזהמים את החופים והסביבה הימית. זאת כחלק מאסטרטגיית הפלסטיק של האיחוד האירופי לעידוד שימוש חוזר או מיחזור של פלסטיק, כחלק מעקרונות הכלכלה המעגלית שמקדם האיחוד בשנים האחרונות.

האיחוד האירופי לא לבד במאבק כנגד הפלסטיק החד פעמי. גם קנדה הודיעה כי תאסור על שימוש בפלסטיק חד פעמי משנת 2021, ובנוסף תקדם חוקי אחריות יצרן מורחבת ליצרנים ויבואנים של מוצרי פלסטיק.

התייחסויות

המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה: "נושא צמצום השימוש במוצרים חד-פעמיים נמצא בחזית החקיקה העולמית, כולל חקיקה חדשה של האיחוד האירופי. גם בישראל אנו נערכים לצמצום השימוש בכלים חד-פעמיים ובונים אסטרטגיה כללית לצמצום נזקי פסולת הפלסטיק בצורה גורפת. כחלק מתוכנית זו, המשרד להגנת הסביבה שוקל מגוון כלי מדיניות. כחלק מבחינה אנו בוחנים איזה כלי מדיניות יביא לתוצאה הסביבתית הרצויה. בשלב זה, אין החלטה במשרד הגנת הסביבה על בחירה דווקא במיסוי ככלי יעיל להשגת המטרה הסביבתית. מדובר ביוזמה של אגף התקציבים במשרד האוצר שטרם סוכמה וטרם נדונה ברצינות עם משרד הגנת הסביבה."


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>