300 מפעלים יידרשו להכין תוכנית לניהול בטיחות תהליכית
מינהל הבטיחות במשרד העבודה מציע עדכון תקנות של תוכנית לניהול בטיחות, כך שייתנו מענה גם לבטיחות תהליכית במפעלים שמשתמשים בחומ"ס
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 23/1/2024

מינהל הבטיחות במשרד העבודה פרסם להערות הציבור דוח השפעת רגולציה עם הצעה לשינוי תקנות בנוגע לניהול בטיחות תהליכית במפעלים שמשתמשים בחומרים מסוכנים.

לפי הדוח, החקיקה שקיימת כיום נותנת מענה לבטיחות תעסוקתית מבלי להתייחס לבטיחות תהליכית (שמתמקדת באירועי חומ"ס), שהיא בעלת מאפיינים שונים ופוטנציאל סיכון גבוה.

לכן, הדוח מציע לחייב כ- 300 מפעלים רלוונטיים, להכין תוכנית לניהול בטיחות תהליכית, בהתאם לתקן אמריקאי, ולחייב שימוש בשיטת HAZOP לניתוח סיכונים תהליכיים. כמו כן, מוצע להוסיף דרישה כללית לדיווח על תאונות עבודה הן לעובדים והן לעובדי קבלן, באמצעות טופס דיגיטלי.

הדוח מעריך כי מדובר בתוספת עלות חד פעמית של בין 15,000 – 20,000 ₪ למפעל, ועוד כמה אלפי ₪ בודדים בשנה לטיפול שוטף בנושא באמצעות כוח אדם פנימי או חיצוני.

ניתן להגיש הערות עד לתאריך 11.2.2024. הדוח המלא מצורף בתחתית הידיעה.


כתבות רלוונטיות:

  1. עדכון מדריך לניהול סיכונים במפעלים המשתמשים בחומ"ס, 4.1.2023
  2. עדכון סופי בתנאים הכלליים של היתר רעלים, 17.10.2023
  3. ניהול סיכונים במפעלים המחזיקים חומרים מסוכנים, 24.1.2019
  4. מדריך הסייבר עודכן והדרישות יורחבו, 22.2.2022
  5.  מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot

הבחנה בין בטיחות תעסוקתית לבטיחות תהליכית

מנהל הבטיחות מסביר את ההבדל בין "בטיחות תעסוקתית" לבין "בטיחות תהליכית". בטיחות תהליכית מתמקדת במניעת ארועי חומ"ס או אנרגיה שמקורה בתהליכים בהם מעורבים חומ"ס. ההסתברות להתרחשות ארועים אלה נמוכה, אך הנזק וההשפעה שהם עלולים לגרום לבריאות העובדים והסביבה, גדולים.

הבדל נוסף שמאפיין את הבטיחות התהליכית, הוא ההתמקדות בתהליך ואמצעים הנדסיים, טכניים ותפעוליים המשולבים בו, בעוד שבטיחות תעסוקתית אינה מתעמקת בהכרח בהיבטים הנדסיים. בהתאם לכך, נדרשת הכשרה ייעודית ושונה לניתוח סיכונים שמקורם בתהליכים, בהשוואה לבטיחות תעסוקתית.

תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות) משנת 2013, עוסקות בתכנית לניהול הבטיחות במקום העבודה, במטרה למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע, לצמצם את הסיכונים ולמלא אחר דרישות החקיקה בנושאי בטיחות ובריאות תעסוקתית.

כעת משרד העבודה מציע לבצע עדכון בתקנות אלה, ולהוסיף אליהם התייחסות לבטיחות תהליכית, שכן התקנות נכתבו במקור כדי לתת מענה לסיכונים של בטיחות תעסוקתית, ואין כיום בישראל רגולציה ייעודית לבטיחות תהליכית.

הבעיות של ישראל בניהול בטיחות תהליכית

הדוח מציג 6 בעיות שקיימות כיום בארץ בתחום ניהול הבטיחות התהליכית:

  1. פערים ברגולציה הישראלית לעומת העקרונות המקובלים בעולם
  2. העדר אסדרה על מפעלים העוסקים בחומרים מסוכנים ויש להם פחות מ-50 עובדים
  3. העדר דרישה מפורשת באשר לשיטה שיש לבחור בה לניתוח הסיכונים התהליכיים
  4. פער בדיווח תאונות עבודה של עובדים ישירים ועובדי קבלן, העדר דיווח שנתי
  5. ריבוי רגולטורים/העדר תיאום בין רגולטורים שונים
  6. העדר כשירות מקצועית בתחום הבטיחות התהליכית בקרב העוסקים בכך בתעשייה

מפעלים עם פחות מ-50 עובדים לא מוגנים

הדרישות בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות) מתייחסות למקומות עבודה בהם יותר מ-50 עובדים, ללא התייחסות לרמת הסיכון בהתאם למאפייני העיסוק בחומ"ס (כמות החומ"ס, סוגהחומ"ס , קירבה לאוכלוסיה וכו').

כלומר, ייתכן שיש מפעל עם פחות מ-50 עובדים שמשתמש בכמות גדולה יותר של חומ"ס, מסוגים מסוכנים יותר, ובמיקום קרוב יותר לאוכלוסייה, בהשוואה למפעל עם יותר מ-50 עובדים, אך המפעל הקטן פטור מהדרישות של תקנות תכנית לניהול הבטיחות.

לפי הדוח, דווקא המפעלים הקטנים יותר נתונים לסיכון לחוות אירוע בטיחות תהליכית משמעותי בשל היעדר מיומנות הנדסית/טכנית העלול להוביל לכשל בתכנון וניהול תהליך הייצור.

הדוח מסביר כי לפי מינהל הבטיחות הפדרלי האמריקאי, במקומות עבודה עם 1-25 עובדים יש הסתברות גבוהה פי 47 לשחרור חומר מסוכן לסביבת העבודה והסתברות הגבוהה פי 17 לפציעת עובד, מאשר מקומות עבודה עם 1,500 עובדים ומעלה.

לפי הדוח של מינהל הבטיחות, מסיורי פיקוח במפעלים בישראל עלה שיש קשר ברור בין העדר חקיקה והגדרות ברורות לגבי אופן ניהול סיכוני התהליך לבין התרחשות אירועי בטיחות. הדוח מסביר כי במקרים רבים מקומות עבודה עם פחות מחמישים מועסקים לא ביצעו ניתוח סיכונים עבור התהליכים בהם מעורבים חומרים מסוכנים ואינם מנהלים כהלכה את הסיכונים הכרוכים בהם. לפיכך, קיימת סבירות גבוהה להתרחשות אירוע בטיחות תהליכי במקומות אלה.

תוכנית לניהול בטיחות תהליכית

הפתרון שמציע הדוח הוא כאמור עדכון התקנות

להמשך קריאת הכתבה המלאה