ירידה משמעותית בהעברת שמן משומש למיחזור
כך עולה מדוח של המשרד להגנ"ס לשנים 2010-2015. הירידה במחירי הדלקים גרמה לירידה בכדאיות מיחזור שמנים ומכירת המוצר הממוחזר. המשרד להגנ"ס בוחן קידום חקיקה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/2/2019

דו"ח שפרסם המשרד להגנ"ס לאחרונה ועוסק בענף הפסולת המסוכנת, מציף גם את הבעיה של איסוף ומיחזור שמן משומש.

איסוף וטיפול בשמן משומש

שמן משומש מגיע בעיקר ממוסכים וממפעלים שונים ומטופל תחת התקנות למניעת מפגעים (שמן משומש) 1993. על פי התקנות מחליפי שמנים חייבים בהצבת מתקן לאיסוף שמן משומש, בהתאם להוראות התקנות ולסלקו לאתר הממשלתי לפסולת רעילה בנאות חובב או למתקן מיחזור.

איפה השמן המשומש?

המשרד להגנ"ס מסביר בדוח כי בין השנים 2010-2015 חלה ירידה משמעותית באיסוף שמן משומש למפעלי מיחזור, הנובעת בין היתר מכניסת הגז הטבעי וירידה במחירי הדלקים, המהווים תחרות לחומר הבעירה המיוצר מפסולת שמן משומש, דבר שהוביל לירידה בכדאיות הכלכלית למיחזור שמנים ומכירת המוצר הממוחזר.

למרות שאי מילוי ההוראות המופיעות בתקנות היא עבירה פלילית, נראה שבעקבות חוסר הכדאיות במיחזור שמנים, חלק מהשמנים 'זולגים' אל מחוץ לנתונים הרשמיים – סביר להניח שהם פשוט מוזרמים לביוב, בין אם על ידי בעל העסק או על ידי הביובית או גורם אחר שאוסף את השמן מבעל העסק ובמקום להעבירו לטיפול ומיחזור מורשה, מעדיף לחסוך בתשלום דמי הקליטה והטיפול באתר מיחזור ובוחר להזרים את השמן לביוב העירוני.

כמות פסולת אורגנית המועברת להשבה


כתבות רלוונטיות:

  1. יש לכם שמנים משומשים בעסק? מה חובותיכם? 14.04.2015
  2. תופעה: הזרמת שפכים אסורים שפוגעת בכיס של כולנו, 08.05.2016
  3. האתגרים של ענף השפכים בישראל, 29.06.2017

הנזק הסביבתי והבעיה הכלכלית

הבעיה הסביבתית הישירה הנוצרת מהזרמת אותם שפכים אסורים למערכת הביוב היא שהם עלולים לחלחל ולגרום לזיהום קרקע ומי תהום. הבעיה הסביבתית העקיפה היא שהמזהמים מגיעים למט"ש האזורי, שם הם פוגעים באיכות השפכים העירוניים (סניטריים) המיועדים להשקיית שדות חקלאיים. כך, אותם מזהמים עלולים להגיע לתוצרת החקלאית שאנו אוכלים.

המניע העיקרי להתחמקות מפינוי השפכים האסורים למתקן טיפול מוסדר הוא מניע כלכלי. לעסק קטן או בינוני, כמו למשל מוסך או מסעדה, המייצר כמות קטנה של שפכים אסורים, לא כלכלי להקים בשטחו מתקן קדם לטיפול בשפכים האסורים. לכן, הוא יעדיף לפנות את השפכים האסורים לאתר טיפול מוסדר. בעל העסק יכול להתקשר ישירות עם אחד מאתרי הטיפול המוסדרים או עם קבלן פינוי מורשה שבבעלותו ביובית שיבצע עבורו את הפינוי לאתר מוסדר ויגלם במחיר הפינוי גם את עלות הטיפול בשפכים שהוא יצטרך לשלם לאתר הטיפול.

אם קבלן הפינוי בוחר לפעול באופן לא חוקי ולהזרים את השפכים האסורים למערכת הביוב העירונית, הוא חוסך את התשלום בגין הטיפול בשפכים שאתר הטיפול המוסדר היה גובה ממנו. כך הוא גם מגדיל את רווחיו, וגם יכול להציע מחיר זול יותר לבעלי העסקים.

הפתרון

המשרד מציין בדו"ח, כי הוא בוחן אפשרות לקידום חקיקה ייעודית או כלים כלכליים אחרים שיבטיחו איסוף מלא של פסולת שמן משומש.

נדמה כי הפתרון טמון במערכת הרישיונות, האסמכתאות והדיווחים המלווה את פינוי השמן המשומש. גורמים בענף הסבירו לנו כי המערכת כיום קלה להונאה ולא נבדקת על ידי גורמי הפיקוח.

---------

מסמכים רלוונטיים:

  1. דוח פסולת מסוכנת בישראל 2017, המשרד להגנ"ס, 12.2018 [pdf]
להמשך קריאת הכתבה המלאה