קבוצת בזן וחברת סונול חתמו על מזכר הבנות לשיתוף פעולה ביניהן בהקמת תחנות תדלוק וניפוק מימן לתחבורה בישראל. החברות צפויות לגבש תוכנית מפורטת ולהתחיל בפיילוט בעוד כשנה, כאשר התחנה הראשונה תוקם באזור מפרץ חיפה.
תחנת הפיילוט בחיפה תספק בהתחלה אנרגיית מימן לתחבורה כבדה של משאיות ואוטובוסים, בהיותם מקור זיהום משמעותי, ולאחר מכן תשרת גם רכבים פרטיים.
כתבות רלוונטיות:
בשנת 2020 זכתה סונול בקול קורא של המדינה להקמת תחנה מימנית ראשונה בישראל. בדצמבר האחרון זכתה קבוצת בזן, עם יכולת לייצר עד 8 טונות מימן לשעה, במענק של משרד האנרגיה עבור הקמת תשתית לשיווק מימן לתחבורה. מטרת הפרויקט של בזן היא לפתח יכולת חלוצית לדחוס ולשנע מימן באיכות התואמת את צרכי התחבורה, וזאת כמענה לתוכנית החדרת רכבי דלק מימני לארץ לטובת תחבורה נקייה.
הצלחת שיתוף הפעולה בין סונול לבזן תאפשר לשוק המימן לתחבורה בארץ לצמוח ולהיות בעל יכולת מסחרית.
במקביל, סונול חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם החברה הגרמנית H2 Mobility האחראית לבנייה ותפעול של כ-90 תחנות תדלוק מימניות ברחבי גרמניה ונחשבת למובילה עולמית בתחום המימן. במסגרת ההסכם, תסייע החברה הגרמנית לסונול בעיצוב, בנייה, תשתית והכנה לפעולה של תחנות סונול המימניות ברחבי ישראל.
לפי הודעת החברות, השימוש במימן הוא נדבך מרכזי באסטרטגיה האירופית לקראת איפוס פליטות הפחמן. האסטרטגיה מתמקדת בתעשייה ותחבורה ומחולקת לשלושה שלבים שיקודמו עד שנת 2050.
השלב הראשון יתמקד ביצירת התשתית ושיפור הטכנולוגיה במטרה להפחית את הפחמן במימן המיוצר בתעשייה הכימית ולהתאים את המימן לשימוש בתחבורה כבדה. כך תובטח בעתיד תחבורה לא מזהמת, אשר כיום אחראית לפליטת מזהמים ול-22% מפליטת גזי החממה בישראל.
ניר גלילי, מנכ"ל סונול: "אני שמח על כך שסונול עומדת בחוד החנית של מהפכת המימן בישראל ומברך על שיתוף הפעולה עם קבוצת בזן, בעלת יכולות ייצור ותפעול מצוינות. אני בטוח כי המגמה העולמית של שימוש במימן תגיע דרכנו לישראל ותשנה את אופן צריכת האנרגיה ע"י הפיכתה לנקייה וירוקה הרבה יותר".
משה קפלינסקי, מנכ"ל קבוצת בזן: "בזן גאה להוביל יחד עם סונול את המהלך הזה ולייצר את הסנונית הראשונה במעבר לשימוש במימן לתחבורה. המיזם המשותף הוא חלק מהפעולות שבזן מבצעת בשנה האחרונה על מנת להביא את הבשורה לישראל".
שלומי בסון, משנה למנכ"ל קבוצת בזן: "בזן, שהינה יצרנית המימן הגדולה בישראל, מתקדמת צעד נוסף ומשמעותי אל עבר כלכלת המימן. שילוב הכוחות והיכולות הטכנולוגיות והנדסיות המשותפות יהפכו את האזור למרכז פיתוח של תדלוק מימן".