בהמשך לדיווח שלנו מלפני 4 חודשים, היום תובא לאישור הממשלה – החלטה להקים ועדת מנכ"לים של משרד ממשלה שתדון בפיתוח ובקידום מפרץ חיפה ועתיד התעשייה הכבדה במפרץ.
הוועדה תגיש את מסקנותיה לממשלה בתוך 90 יום, אך עוד לפני כן תפרסם את מסקנותיה להערות הציבור.
כתבות רלוונטיות:
כבר שנים שפעילים ועמותות סביבתיות קוראים לסגור או להעביר את התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, בשל תרומתן לזיהום האוויר.
לאור הלחץ הציבורי והתקשורתי, ומחקרים שהצביעו על תחלואה עודפת באזור מפרץ חיפה, לפני יותר מ-3 שנים הזמינה המועצה הלאומית לכלכלה, הפועלת תחת משרד רה"מ, דו"ח מחברת הייעוץ האסטרטגי - מקינזי, שייבחן את ההיתכנות הכלכלית של החלופות לפעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה. הדו"ח שהיה מוכן בחודש יוני 2018, הועבר להתייחסות של משרדי הממשלה השונים ופרסמו לציבור התעכב.
לקראת הבחירות שנערכו באפריל 2019 (הראשונות מבין 3 סבבים) הציג שר האוצר דאז, משה כחלון, תוכנית להבראת מפרץ חיפה, שהוכנה ברשות מקרקעי ישראל, ולפיה התעשייה הפטרוכימית תפונה, הקרקע המזוהמת תשוקם, ובמקום ייבנו שכונות מגורים ואזורי מסחר.
בינתיים, לפני שנה, לראשונה, המשרד להגנת הסביבה פרסם את עמדתו הרשמית בנושא וקרא לממשלה להוביל תהליך לסגירת המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה עד שנת 2030 באופן הדרגתי ובפיקוח הדוק (המכתב המלא מופיע בתחתית הכתבה).
לפני 4 חודשים, פורסם דוח מקינזי לציבור, ולפיו החלופה הכלכלית ביותר הינה סגירה המפעלים הפטרוכימיים עד שנת 2030.
בעקבות פרסום הדו"ח, התקיים דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, ובו השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הצהירה כי תפעל להעברת החלטת ממשלה לקביעת יעד לסגירת המפעלים הפטרוכימיים.
בתחילת חודש אוגוסט האחרון, לפני 3 חודשים, פיצוץ אדיר החריד את נמל ביירות, במה שהתברר לאחר מכן כאחד מאירועי החומרים המסוכנים החמורים בהיסטוריה האנושית, כאשר 2,500 טון אמוניום חנקתי התפוצצו וגרמו לנזק רב ומאות הרוגים.
מיד לאחר הפיצוץ בביירות, הצהירה השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, כי לאחר פגישה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוחלט להקים ועדת מנכ"לים של משרדי ממשלה שתדון בפיתוח מפרץ חיפה ועתיד התעשייה הכבדה באזור.
כאמור, היום תובא בפני הממשלה טיוטת החלטה להקמת הוועדה של מנכ"לי המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים, שתעסוק בפיתוח וקידום מפרץ חיפה ועתיד התעשייה הפטרוכימית באזור.
תפקיד הוועדה, כפי שהוא מופיע בטיוטת ההחלטה, היא לגבש אסטרטגיה ממשלתית ועקרונות לתוכנית פעולה לפיתוח וקידום מפרץ חיפה.
לפי טיוטת ההצעה, הצוות הבינמשרדי שהזמין את דוח מקינזי ובחן את הנושא הסתיים ללא המלצות מוסכמות, ולכן צריך לגבש תוכנית אסטרטגית ממשלתית בראייה רוחבית שתייצר וודאות ארוכת טווח, לגבי המדיניות הממשלתית בנושא.
בראש ועדת המנכ"לים הבין-משרדית לפיתוח וקידום מפרץ חיפה יעמוד נציג משרד ראש הממשלה והרכבה יהיה:
הוועדה תדון, בין היתר, בנושאים הבאים:
עמותת אדם טבע ודין פנתה לשרה להגנ"ס וביקשה להרחיב את סמכות הוועדה לדון בעתיד של כלל תעשיית הזיקוק בישראל ולא רק בחיפה, כלומר גם בית הזיקוק פז באשדוד.
על רקע כינוס ישיבת הממשלה היום לדון בהקמת הוועדה, עובדי בז"ן פרסמו הודעה ובה קראו לצעד של גמליאל פופליסטי וביקשו לשתף אותם בדיוני הוועדה.
חנן סונטג, יו"ר וועד עובדי בזן ודורון ניסן, יו"ר מועצת עובדי בזן לקראת הדיון היום בממשלה על עתיד התעשייה הפטרוכימית בחיפה:"צר לנו שהשרה בחרה במהלך פופוליסטי שעיקרו פגיעה אנושה באלפי עובדים ובפרנסה של עשרות אלפי אנשים אשר מועסקים בבתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה, במקום ליצור דיאלוג עם ציבור העובדים על מנת למצוא פתרון הגון לכל הצדדים"
הדברים המלאים מובאים בהמשך.
-----
עדכון מהשעה 14:30: הממשלה אישרה את ההצעה כלשונה.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "אין מקום לתעשייה כבדה בלב המטרופולין. עלינו לפעול במהרה כשטובת הציבור בלבד עומדת לנגד עינינו. אני מודה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שמוביל את הנושא לטובת תושבי חיפה והקריות. כפי שהתחייבתי, המשרד להגנת הסביבה בראשותי מקדם את המהלך הלאומי של סגירת מפעלי מתחם בז"ן בחיפה, תוך הצבת יעדים סביבתיים ברורים לשיקום הקרקע ולחיזוק מטרופולין חיפה. תעשיית הדלקים הפוסיליים שייכת לאתמול, האנרגיות המתחדשות שייכות למחר. החזון הוא שהתעשיות המזהמות יפנו את מקומן ומפרץ חיפה יהפוך להיות מוקד לפיתוח תעשיות ירוקות וחדשניות לטובת תושבי האזור"
תגובת קבוצת בז"ן: "בזן מברכת על החלטת הממשלה להקים וועדה בינמשרדית, שתוכל לבחון את סוגיית התעשייה במפרץ חיפה בראייה כוללת - החשיבות והתרומה למשק כולו, העצמאות והבטחון האנרגטיים, תרומה מהותית לתעסוקה בפריפריה ונתוני סביבה אמיתיים המוכיחים את השיפור הניכר שביצעו מפעלי הקבוצה בשנים האחרונות."
תגובת ועד עובדי בז"ן: "השרה גילה גמליאל שמה לה למטרה לרמוס את כבודם של עשרות אלפי עובדי בתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה, בלי לדבר איתנו, בלי לשמוע את קולנו ובלי ללמוד את הנושא לעומק. אנו קוראים לראש ממשלת ישראל לדאוג לעתידם של עשרות אלפי עובדים מסורים שעובדים סביב השעון בכל ימות השנה, למען תושבי מדינת ישראל.
אנו דורשים שציבור העובדים הנאמן של בתי הזיקוק בחיפה ושל כל שאר המפעלים הפטרוכימיים במפרץ יהיה חלק מרכזי בשיח על עתיד התעשייה הפטרוכימית באזור מפרץ חיפה. נציגות העובדים לא תישאר אדישה להחלטות חד צדדיות של הממשלה ותעשה שימוש בכל הכלים שעומדים לרשותה על מנת להבטיח את עתיד העובדים.
בזמן שמשבר הקורונה גרם גם למשבר כלכלי ותעסוקתי, שלא היה כמותו בתולדות המדינה עם מיליון מובטלים, לא ברור לנו למה השרה גמליאל מתעקשת להוביל מהלך שבו עשרות אלפי אנשים נוספים יאבדו את מקור הפרנסה שלהם."
אדם טבע ודין: "אדם טבע ודין פנה לשרה ודרש ממנה כי הוועדה תבחן את עתיד כלל תעשיית הזיקוק בישראל ובפרט את סגירתה. לא ניתן להתעלם מההפרות הבוטות והנזק של מפעל פז בית זיקוק אשדוד אשר על פי דיווחי המשרד ביצע בשנת 2018 עשרות הפרות והוטלו עליו קנסות של קרוב למילון שקלים. הקמת ועדת מנכ"לים שתתמקד רק במפרץ חיפה תבטיח השגה חלקית של מטרות המשרד. יש להרחיב את מנדט הוועדה"."
-----
מסמכים רלוונטיים: