180 מעלות. טראמפ הופך את מדיניות האקלים, האנרגיה והסביבה של ביידן
השקעה בחיפוש והפקה של נפט, גז ומינרלים, ביטול הטבות לרכב חשמלי, יציאה מהסכם פריז, הפסקת עידוד ייצור אנרגיה מטורבינות רוח – אלה הם רק חלק מצעדיו הראשונים של טראמפ בשלטון
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 28/1/2025

נשיא ארה"ב החדש, דונלד טראמפ, לא מבזבז זמן: מיד לאחר השבעתו הוא חתם על מספר צווים שמבטלים שורה של חוקים, כללים ומדיניות שקידם הנשיא לשעבר ביידן בתחום שינוי האקלים, אנרגיה, ואיכות הסביבה. הצווים לא רק מבטלים את המדיניות של ביידן, אלא מקדמים מדיניות הפוכה.

הצווים מפרטים את הסיבות לשינוי המדיניות, כאשר אחת הסיבות המרכזיות היא הורדת מחירי האנרגיה, שתוביל להורדת עלויות התחבורה, תגביר את התחרותיות של התעשייה, וכך תוביל לשגשוג כלכלי.  

אלה חלק מההחלטות עליהן חתם טראמפ:

  • עזיבת הסכם פריז והסכמי אקלים בינלאומיים נוספים
  • עידוד חיפוש והפקה של גז ונפט בארה"ב
  • ביטול ההטבות והעידוד הממשלתי לרכב חשמלי ועמדות טעינה חשמליות
  • עידוד חיפוש והפקה של מינרלים בארה"ב
  • בחינה מחדש של רגולציות בתחומי הסביבה, האנרגיה והאקלים

בתגובה לנסיגת ארה"ב מהסכם פריז ויתר הצווים המדוברים, החלו להגיע תגובות מהעולם. בעוד שנשיאת האיחוד האירופי אמרה שאירופה תישאר בהסכם פריז כי זה הדבר הנחוץ כדי לשמור על האנושות, החלו להישמע קולות אחרים מהתעשייה וממדינות שונות באירופה, לפיהם יש להתאים את המדיניות האירופית למצב החדש.

לאחרונה, בכנס סביבה 2050, השרה להגנ"ס עידית סילמן הביעה שמחה על היבחרותו של טראמפ לנשיא וציינה שלדעתה המדיניות שלו לא תשפיע באופן מהותי על המגמות בתחום איכות הסביבה. גם משרד האנרגיה שהשתתף בכנס טען כך והוסיף כי הרכבת של האנרגיות המתחדשות כבר יצאה מהתחנה.

התגובות של נשיאת האיחוד האירופאי ושל המשרד להגנת הסביבה מופיעות בתחתית הכתבה. קישורים לנוסח הצווים עליהם חתם טראמפ מופיעים בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. מנכ"ל המשרד להגנ"ס מתח ביקורת על מדיניות משרדו, 26.01.2025
  2. ב-2025 יעלה מס הקנייה גם לרכב חשמלי, 18.12.2024
  3. ארה"ב אישרה שורת חוקים ותמריצים בתחום הסביבה, 9.12.2024
  4. מידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

שינוי טוטאלי: מדיניות אנרגיה חדשה בארה"ב

חלק מהצווים של טראמפ עוסקים בביטול והפיכה של 180 מעלות ממדיניות האנרגיה של ממשל ביידן, שתיעדפה מעבר לאנרגיה מתחדשת על פני נפט וגז. במקום זה טראמפ מקדם השקעה בחיפושים והפקה של נפט, גז ומינרלים.

בצווים החדשים שעליהם חתם טראמפ בימים האחרונים ניתן למצוא את נימוקיו לשינוי הדרסטי במדיניות האנרגיה של ארה"ב. לדבריו, אמריקה התברכה בשפע של מקורות אנרגיה ומשאבי טבע, אך בשנים האחרונות רגולציות הכבידו על פיתוח המשאבים הללו, הגבילו ייצור חשמל אמין וזול, צמצמו יצירת מקומות עבודה והטילו עלויות אנרגיה גבוהות על אזרחי ארה"ב. כתוצאה מכך הייתה עלייה בעלויות התחבורה, החימום, השירותים, החקלאות והתעשייה.

טראמפ סבור כי הסרת החסמים שמעכבים את הפיתוח של משק האנרגיה וניצול המשאבים הטבעיים יביא ליצירת מקומות עבודה ושגשוג כלכלי של ארה"ב, ויבנה מחדש עוצמה ביטחונית-צבאית שתקדם שלום דרך עוצמה " deliver peace through strength" ויפחית את השפעתן של מדינות עוינות על השוק העולמי.

בין ההחלטות שמופיעות בצווים:

  • ביטול החקיקה והרגולציות של ממשל ביידן בנושאי סביבה ואקלים
  • עידוד חיפוש והפקה של משאבי טבע (כנראה הכוונה לגז ונפט) בשטחי ארה"ב.
  • לבסס את מעמד ארה"ב כמובילה בייצור ובעיבוד של מינרלים, כולל מינרלים נדירים.
  • בחינה מחדש של הרגולציות שמטילות עומס על פיתוח או שימוש במשאבי אנרגיה.

ביטול ההעדפה של רכבים חשמליים

החלטה נוספת של טראמפ היא ביטול ההעדפות שניתנו ל רכבים חשמליים תחת ממשל ביידן. זאת במטרה לקדם בחירה צרכנית אמיתית, על ידי הסרת מחסומים רגולטוריים, הבטחת שוויון ברגולציה בין סוגי רכבים ובחינת סיום סבסודים ועיוותים ממשלתיים שניתנו לטובת רכבים חשמליים. כמו כן בוטלו השקעות ותוכניות עידוד פרישת תחנות לטעינת רכב חשמלי.

הפסקת עידוד אנרגיית רוח בים וביבשה

בצו אחר, טראמפ הורה להפסיק להקצות שטחים בים (על מדף היבשת) לחוות של הפקת אנרגיה מטורבינות רוח. ההוראה חלה על הקצאת אזורים חדשים, אך לא על מתקנים קיימים.

טראמפ אף הורה להפסיק באופן מיידי לתת אישורים רגולטוריים, הקצאות קרקע ומימון ממשלתי לפרויקטים של אנרגיית רוח, הן ביבשה והן בים. זאת עד להשלמת הערכה מקיפה ובחינה של הסוגיה.

לפי הצו, הסיבות לכך הן הבטחת אנרגיה אמינה לאור הביקוש הגובר, תוך שמירה על החיים הימיים, התחשבות בהשפעות על זרמי האוקיינוס והרוחות, צמצום עלות האנרגיה, והבטחת עתיד תעשיית הדיג.

יציאה מהסכם האקלים של פריז

בצו נוסף מימש טראמפ מה שהבטיח שיעשה עוד לפני היבחרו – עזיבת הסכם פריז וכל מחויבות אחרת שיש לארה"ב במסגרת האו"ם, בנושא שינוי אקלים. ככל הנראה, העזיבה תכנס לתוקף רק בעוד שנה, לפי הכללים של הסכם פריז.

לדברי טראמפ, ההסכמים הבינלאומיים לא משקפים את הערכים של ארה"ב או את האינטרסים שלה.  "הסכמים אלו מפנים את כספי משלם המיסים האמריקני למדינות שאינן נזקקות או ראויות לסיוע כספי", נכתב בצו.

כחלק מנסיגת ארה"ב מהסכמי האקלים, טראמפ ביטל כל התחייבות כספית שיש לה כלפי האו"ם או תמיכה במדינות מתפתחות בנושא שינוי האקלים. מדובר בין היתר בתוכנית שממשל ביידן השיק בשנת 2021 להגדלת המימון שארה"ב מעניקה להפחתת פליטות והיערכות למשבר אקלים במדינות מתפתחות  – עם הגדלה מדורגת של הסכום עד ליעד של 11.4 מיליארד $ בשנת 2024. לא ברור אם ההשקעה בפועל הגיעה עד לסכום זה, אך שנת 2023 הסכום עמד על 9.5 מיליארד $.

לסיכום, טראמפ הורה לכל מקבלי ההחלטות בממשלו, לרבות לסוכנות להגנת הסביבה האמריקנית, לתעדף שיקולים כלכליים בהסכמים הבינלאומיים של ארה"ב מעתה.

עוד החליט טראמפ לבטל את המדיניות שמחייבת לשקלל עלויות חיצוניות של פליטת גזי חממה בפרויקטים ממשלתיים.

נזכיר כי זו לא הפעם הראשונה שארה"ב נסוגה מהסכם פריז. זה כבר קרה בקדנציה הראשונה של טראמפ, בסוף 2019. כפי שדיווחנו אז, ארה"ב שלחה לאו"ם הודעה רשמית על פרישתה מההסכם והפכה למדינה היחידה בעולם שלא חתומה על ההסכם. ארה"ב היא בין המדינות המובילות בעולם בכמות פליטת גזי החממה שלה, אחרי סין, והיא אחראית לכ-15% מסך פליטות גזי החממה בעולם.

התייחסויות

נשיאת האיחוד האירופי, אורסולה גרטרוד פון דר ליין: "שינויי האקלים עדיין עומדים בראש סדר היום העולמי. מהפחתת פליטות פחמן ועד פתרונות מבוססי טבע. מבניית כלכלה מעגלית ועד פיתוח קרדיטים מבוססי טבע. הסכם פריז ממשיך להיות התקווה הטובה ביותר עבור כל האנושות. לכן, אירופה תמשיך בדרך הזו ותמשיך לשתף פעולה עם כל המדינות שרוצות להגן על הטבע ולעצור את ההתחממות הגלובלית".

המשרד להגנ"ס: "המשרד להגנת הסביבה ממשיך לקדם מדיניות סביבתית בהתאם לאמנות האקלים הבין לאומיות בהן ישראל חברה, במטרה לשמור על הסביבה ובריאות הציבור ולהיערך למשבר האקלים. אנחנו סבורים כי דווקא בעת הזאת יש חשיבות יתרה להיערך לשינויי האקלים ולקדם היערכות מתאימה בישראל".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה