כתב אישום נוסף נגד בזן בגין זיהום אוויר
המשרד להגנת הסביבה הגיש את כתב האישום עקב חריגות מערכי הפליטה המותרים ב-15 מקרים שונים, ב-10 מתקנים של בזן, במהלך שנת 2017. בזן מכחישה את הטענות ואומרת כי תוכיח את טענותיה בבית המשפט
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 02/10/2022

המשרד להגנת הסביבה הודיע כי הגיש לבית המשפט כתב אישום נגד חברת בזן ומנהליה בגין זיהום אוויר והפרת היתר הפליטה לאוויר. כתב האישום מתייחס ל-15 חריגות מערכי הפליטה שנמדדו ב-2017 בעשרה מתקנים של החברה, וכן להפרת הוראה לביצוע דיגומים, לרבות דיגום חוזר בעקבות חריגה בבדיקה קודמת. זהו כתב האישום החמישי בעשור האחרון שהמשרד להגנת הסביבה מגיש נגד החברה.

מאז 2015, עקב כתבי האישום שהוגשו נגד בזן, הוטלו עליה קנסות מצטברים של יותר מ-2.7 מיליון ₪. כמו כן, ננקטו הליכים פליליים והוטלו עיצומים כספיים גם על החברות הבנות של קבוצת בזן - כאו"ל וגדיב, ובסופם הן הורשעו וקיבלו קנסות של כ-3.7 מיליון ₪ - כולם במהלך 5 השנים האחרונות.


כתבות רלוונטיות:

  1. כתב אישום נגד החברה ומנהליה - כרמל אולפינים מקבוצת בזן, 11.7.2022
  2. הבעיות בכאו"ל נמשכות. המשרד מפחית את הקנס ב-20%, 12.11.2017
  3. בז"ן, כאו"ל וגדיב נקנסו ב-1.54 מיליון ₪ בשל זיהום אוויר חריג, 03.8.2017
  4. קנס של 2.7 מיליון ₪ וחקירה פלילית נגד כאו"ל ומנהליו, 22.05.2017
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר במפרץ חיפה | infospot 

15 חריגות מערכי הפליטה

המשרד להגנ"ס מסביר כי במסגרת היתר הפליטה של בזן נקבעו לחברה דרישות הכוללות ערכי פליטה מותרים בכל אחת מארובות המפעל, כמו גם דרישות לביצוע דיגומים תקופתיים ודיגומים חוזרים כאשר מתגלות חריגות מהערכים שנפלטו.

נוסף על דרישות הדיגום בארובות שבהן מחויבת החברה, מבצע המשרד להגנת הסביבה הליך פיקוח הדוק על דרישות היתר הפליטה, לרבות דיגומי פתע רבים של ארובות החברה.

כאמור, כתב האישום הוגש עקב 15 חריגות מערכי הפליטה שנקבעו לחברה בהיתר הפליטה שלה. החריגות התגלו גם במהלך דיגומי פתע שערך המשרד וגם בתוצאות הבדיקות התקופתיות שהגישה בזן למשרד. נוסף על החריגות, המפעל לא פעל כנדרש בהיתר הפליטה ולפי הוראות המשרד, ולא עשה דיגומים שהוטלו עליו לפי היתר הפליטה, לרבות דיגום חוזר בעקבות חריגה בבדיקה קודמת.

המשרד להגנת הסביבה החליט להגיש את כתב האישום בשל ריבוי החריגות ובשל סיכון הציבור בעקבותיהן, בשל קרבת בזן לאוכלוסייה. נוסף על החברה נאשמים בכתב האישום גם בכירים בה: יריב גרץ אשר שימש בעת ביצוע ההפרות סמנכ"ל בבזן ועודי יעקב אשר שימש בעת ביצוע העבירות מנהל תפעול של בזן. לדברי המשרד, כתב האישום הוגש לאחר חקירה מורכבת שכללה איסוף ראיות רבות וחקירת עשרות מעורבים.

החמרת האכיפה על בזן בשנים האחרונות

לפי המשרד להגנת הסביבה, חברת בזן קיבלה קנסות בסך מצטבר של יותר מ-2.7 מיליון ₪ ב-5 השנים האחרונות, זאת עקב 4 הליכי אכיפה שהחברה הורשעה בהם מאז 2015. ההרשעות היו בגין גרימת זיהום אוויר והפרות היתרי הפליטה, זיהום נחלים והפרות שהתגלו במסגרת מקרה שריפה במפעל.

בנוסף, החברה קיבלה קנס של 900 אלף ₪ ב-2021 בגין הפרת הוראה בהיתר הרעלים וגרימה לשריפה. בסך הכול הוטלו בשנים האחרונות על החברה עיצומים וקנסות בסך של כ-3.6 מיליון ₪.

עוד הוטלו עיצומים כספיים וקנסות בסכום כולל של כ-3.7 מיליון על החברות הבנות של בזן – כאו"ל וגדיב, וגם נגדן ונגד נושאי משרה בהן הוגשו כתבי אישום שהסתיימו בהרשעות.

בסך הכול, על חברת בזן ועל חברות הבת שלה כאו"ל וגדיב הוטלו קנסות של 7.3 מיליון ₪ בשנים האחרונות. בתוך כך, לפני כ-3 חודשים הגיש המשרד להגנת הסביבה כתב אישום נוסף נגד חברת כאו"ל בגין זיהום אוויר והפרות היתר הפליטה ורישיון העסק.

התייחסויות

קבוצת בזן: ״המשרד להגנת הסביבה הצהיר לא אחת על מדיניותו לסגירת התעשייה, והליכי האכיפה שהמשרד בחר לנקוט בהם בעת האחרונה הינם חלק בלתי נפרד ממסע הציד שהוא מנהל נגד כלל התעשייה ובזן בפרט.

הגשת כתבי אישום דווקא בעיתוי זה, לאחר חקירות שהתמשכו על פני שנים ארוכות, תוך עינוי דין של מנהלים בתעשייה, איננה מקרית. למרבה הפלא, המדיניות היא של אותו משרד שבמסמכים מקצועיים הודה כבר כי ביצועיה הסביבתיים של בזן מעולים ביחס לבתי הזיקוק באירופה.

בזן מכחישה את הטענות שעולות מכתב האישום ותוכיח את טענותיה בבית המשפט. בזן ומנהליה מפעילים את מתקני הקבוצה במקצועות ובבטיחות תוך שמירה והקפדה על תקני איכות הסביבה המחמירים החלים עליה."

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "אין מקום לתעשייה מזהמת בריכוזי אוכלוסייה בכלל ובמפרץ חיפה בפרט, וריבוי ההפרות מחזק את עמדתנו ואת הצורך לפעול בעניין זה בהקדם האפשרי. עד שפינוי התעשייה מהמפרץ יושלם, המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול, בפיקוח ואכיפה, מול המפעלים המזהמים במפרץ חיפה לצמצום זיהום האוויר בישראל.

ההפרות והחריגות של חברת בז"ן ושל מפעלים מזהמים נוספים מוכיחות שהעיסוק בדלקים פוסיליים מוביל לפגיעה באדם ובסביבה. ישראל חייבת להיגמל מדלקים מזהמים ולעבור לאנרגיות ירוקות ומתחדשות, ובמקביל לפעול להוצאה של המפעלים המזהמים מריכוזי אוכלוסייה כמו מפרץ חיפה".