חדש: דירוג אנרגטי לדירות מגורים. כמו מכשירי חשמל
מחר יתקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה בכנסת בתקנות הדירוג האנרגטי ליחידות דיור שאמנם לא יחייבו הצגת דירוג אנרגטי, אך כן יוצרות סטנדרט אחיד. המטרה: הפחתת צריכת חשמל וזיהום אוויר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/6/2020

מחר (יום ג') יתקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה בכנסת לגבי תקנות הדירוג האנרגטי ליחידות דיור בישראל. התקנות החדשות, שמבוססות על תקן ישראלי 5282, לא מחייבות הצגת דירוג אנרגטי ליחידות דיור, אלא מנסות ליצור סטנדרט אחיד לאופן הצגת הדירוג האנרגטי שיחייב את מי שעושה שימוש בדירוג אנרגטי למבני מגורים, בעת מכירת דירה.

אמנם התקנות לא מחייבות הצגת דירוג אנרגטי ליחידות דיור, אך רשויות מקומיות רבות כן מחייבות כיום בניינים חדשים לעמוד בתקן בנייה ירוקה (ת"י 5281) וכך בעקיפין גורמות לשימוש בדירוג אנרגטי ליחידות דיור . בנוסף, המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה ב־3 במרץ 2020, טיוטת תקנות שמחייבות את יישום תקן הבנייה הירוקה למגורים (ת"י 5281) על בנייה חדשה בישראל.


כתבות רלוונטיות:

  1. תוכנית ממשלתית לקידום בנייה מאופסת אנרגיה, 10/9/2019
  2. המשרד להגנת הסביבה מקדם חוק שינוי אקלים, 11/11/2019
  3. 37 רשויות יקבלו מענק להתייעלות אנרגטית ב-77 מיליון ₪, 30/3/2017
  4. מידע נוסף על שינוי אקלים | Infospot

דירוג אנרגטי: חיסכון בחשבון החשמל וצמצום זיהום אוויר

בישראל ישנו גידול מתמשך בביקוש לחשמל כתוצאה מהגידול באוכלוסייה, העלייה ברמת החיים והגידול בתוצר. אורך החיים של מבנים חדשים הוא לפחות 50 שנה, וחלק ניכר מצריכת האנרגיה במשק הוא ביחידות דיור למגורים.

לפיכך, ישנה חשיבות רבה לתכנון ובניה יעילה בצריכת אנרגיה - אשר יביאו לחסכון בצריכת חשמל וחשבון החשמל, לצמצום זיהום האוויר והפחתת פליטות גזי חממה שתעזור למאבק בהתחממות הגלובלית.

דירוג האנרגיה של יחידת הדיור מבטא את רמת התכנון של מרכיבי המעטפת ומאפיינים שונים במבנה, לפי האזור האקלימי שבו הוא נמצא. הדירוג של המבנים מאפשר לקבל תמונת מצב ברורה וניתנת להשוואה גם לגבי היעילות של מבנים ושל יחידות הדיור בהם.

סטנדרט אחיד לדירוג אנרגטי דירות מגורים

התקן הישראלי 5282 "דירוג מבנים לפי צריכת האנרגיה: בנייני מגורים" פורסם לראשונה בשנת 2005 ביוזמת משרד האנרגיה כאחד האמצעים לצמצום צריכת האנרגיה במשק הישראלי, והוא מהווה חלק מת"י 5281 (בניה ירוקה).

כעת, משרד האנרגיה מציע לקבוע סטנדרט אחיד של לקביעת הדירוג האנרגטי והצגתו בפני הקונה הפוטנציאלי, בהתאם לתקן ישראלי 5282.

על פי התקנות, מוכר דירה לא יוכל להציג לקונה דירוג אנרגטי של יחידת דיור, אלא אם הדירוג התקבל במעבדה מוסמכת בהתאם לתקן 5282. כמו כן, הדירוג יוצג באמצעות תווית דירוג אנרגטי אחידה, כפי שנקבעה בתקנות.

התקנות גם מחייבות את המוכר להעביר למשרד האנרגיה, את הנתונים שעל בסיסם נקבע הדירוג האנרגטי של יחידת הדיור במעבדה, בהתאם לטופס דיגיטלי שיפורסם באתר האינטרנט של משרד האנרגיה. דרישת הדיווח מוצעת לצורך הערכה ובקרה אחר התקנות.

אין חובת הצגת דירוג אנרגטי לדירת מגורים. בינתיים

התקנות החדשות לא מחייבות הצגת דירוג אנרגטי לדירות מגורים. אך השימוש בת"י 5282 (דירוג אנרגטי למבנים) מחויב בכל בדיקה של מבנה בבנייה ירוקה (לפי ת"י5281), ובכל חלק נקבעת הדרגה המינימלית הנדרשת כתנאי סף. ככלל, הדרגה המינימלית המחויבת היא דרגה C למעט יוצאים מן הכלל.

כמו כן, ב-3 במארס 2020 אישרה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה תקנה המחייבת בניית מבנים חדשים על פי התקן לבנייה ירוקה 5281, החל משנת 2021.  אלא שכבר כיום מאושרות מאות תוכניות בניין עיר, מרביתן בערי פורום ה-15, שבהן נקבע תנאי מחייב לבנייה על פי תקן הבנייה הירוקה.

----------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה