המשרד להגנת הסביבה מעדכן הבוקר כי מנהלי רכבת ישראל זומנו לשימוע במסגרת הליך אכיפה בגין זיהום אוויר. חוק אוויר נקי מטיל על רכבת ישראל לדאוג לאיכות אוויר נאותה לציבור הנוסעים המשתמש בתחנות. לדברי המשרד להגנת הסביבה, ניסיונות של רכבת ישראל עד כה להפחית את זיהום האוויר לא מספקות וחלק מהתחנות עדיין אינן עומדות בערכי איכות האוויר הנדרשות (ערכי סביבה). בהתאם, המשרד להגנת הסביבה מדווח כי קיים חשש לבריאות הציבור השוהה באותם רציפים, בעיקר לאוכלוסייה הרגישה, לאור חריגות בנוכחות מזהמי אוויר.
רכבת ישראל אומרת בתגובה כי הפעולות של המשרד להגנ"ס תביא להפסקת תנועת הרכבות לת"א וממנה ולגרימת כאוס תחבורתי שלא היה כמוהו מזה שנים רבות. "כמאה אלף נוסעים ביום יאלצו לוותר על שירות הרכבת בשל הנחיות המשרד להגנת הסביבה שמשמעותן בפועל הינן הפסקת תנועת הרכבת מגוש דן וממנו" נאמר בהודעת הרכבת ומסבירים כי החלטת המשרד להגנ"ס עלולה לגרום לכאוס תחבורתי ולשימוש באלפי רכבים ואוטובוסים במקום ברכבות שיביאו להגברה משמעותית של הסיכון בדרכים ולאי הפחתה בזיהום האוויר.
המשרד להגנת הסביבה, בהתייעצות עם משרד הבריאות, מתריע בפני ציבור הנוסעים, ובמיוחד אלה הנמנים עם האוכלוסייה הרגישה (חולי לב, חולי ריאות, קשישים, ילדים ונשים בהריון), לצמצם למינימום האפשרי את זמן השהות ברציפים בתחנות רכבת השלום בתל אביב ויוספטל בבת ים.
על פי הודעת המשרד להגנת הסביבה, בתחנות השלום ויוספטל קיים חשש לבריאות הציבור לאור חריגות חוזרות ונשנות של חלקיקים נשימים עדינים [PM2.5] שמקורם בדיזל וחנקן דו-חמצני [NO2] (סמן לזיהום אוויר מכלי-רכב אך גם מקטרי רכבת), המנוטרים בתחנות. קיימות כיום עדויות לכך שחשיפה לרמות גבוהות של מזהמי אוויר, כפי שנמצאו בתחנות, מגדילות את הסיכון לבריאות הציבור.
המשרד להגנ"ס מציין כי פעל בשנים האחרונות מול רכבת ישראל להפחתת זיהום האוויר בתחנות ולעמידה בערכי סביבה (הערכים המחייבים לפי החוק). בין היתר, דרש המשרד מהרכבת לנטר את איכות האוויר בתחנות, ובנוסף דרש מהרכבת לנקוט בפעולות לצמצום זיהום האוויר ולעמוד בהוראות חוק אוויר נקי.
לדברי המשרד להגנ"ס, מאחר שלא יושמו פתרונות הולמים שיפחיתו את רמת זיהום האוויר ברציפי התחנות, נוקט המשרד בהליך אכיפה כנגד הרכבת, במסגרתו נשלחה התראה למנהלי הרכבת והם זומנו לשימוע במחוז תל אביב של משרד להגנת הסביבה בשבוע הבא כדי להשמיע את טענותיהם בעניין.
בנוסף, חייב המשרד את רכבת ישראל לבצע ניטור אוויר תקופתי בתחנות נוספות על ציר האיילון – ההגנה, וולפסון וקוממיות, בנוסף לניטור בתחנת "השלום". המשרד עוקב אחר ממצאי הניטורים.
השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין: "המשרד להגנת הסביבה רואה בזיהום האוויר מתחבורה כאחד מהאיומים הסביבתיים הקשים ביותר על חיי ובריאות תושבי ישראל. להזכירכם, כל שנה מתים בישראל בטרם עת כ-2,500 איש מפגעי זיהום אוויר, כאשר רוב התרומה לזיהום האוויר היא זיהום אוויר מתחבורה. לכן, אנחנו רואים בחומרה רבה את רמות הזיהום האוויר הגבוהות שהתגלו בתחנות הרכבת השלום ויוספטל שמאיימות על בריאות הציבור, במיוחד על האוכלוסיות הרגישות. חובתנו מצד אחד להזהיר את הציבור ומצד שני לצאת למאבק נחוש מול רכבת ישראל, על מנת למצוא פתרונות לבעיית זיהום האוויר בתחנות אלו. החיים של כולנו והבריאות של כולנו אינם בני ערובה של אף חברה תחבורתית - גדולה וחשובה ככל שתהיה"
תגובת רכבת ישראל: "למרות דיאלוג מקצועי רציף, שנמשך זה כמה שנים, בין רכבת ישראל לבין המשרד להגנת הסביבה בנוגע לרמת זיהום האוויר בתחנת הרכבת "השלום" בתל-אביב ובתחנות "קוממיות" ו"יוספטל" בקו איילון, החליט המשרד להוציא לרכבת ישראל זימון בהול לשימוע.
ההזמנה לשימוע נמסרה על אף שהרכבת נוקטת בכל האמצעים שעומדים לרשותה למציאת פתרונות מקצועיים מידיים לנושא, הן בארץ והן בחו"ל, ולמרות שפרויקט חשמול קווי הנוסעים ש החברה, שכידוע, נמצא כבר בעיצומו, צפוי לצמצם את זיהום האוויר כבר עם הפעלת קו הרכבת המחושמל הראשון, מהרצליה לירושלים ולסייע בפתרון הבעיה, בטווח של שנים אחדות.
מאחר והרכבת אינה מתכוונת לפעול בניגוד לדין, המשמעות האופרטיבית של החלטת המשרד להגנת הסביבה הינה סגירתם המיידית, המלאה או החלקית, של קווי הרכבת העוברים בתל-אביב.
למעשה, מאיים המשרד להביא לסגירת תחנות הרכבת העמוסות ביותר בישראל, המשרתות כמאה אלף נוסעים ביום, ובפועל – להשבתת כל תנועת הרכבות אל מטרופולין תל-אביב וממנו. מעבר לכאוס התחבורתי הלאומי שייגרם בשל כך, ברור גם הנזק לבטיחות בדרכים ולהשפעה ההרסנית גם על זיהום האויר וזאת לאור עשרות אלפי מכוניות נוספות ואוטובוסים בכבישים במקום רכבות.
רכבת ישראל תפעל לשכנע את המשרד להגנת הסביבה כי האינטרס הלאומי מחייב את המשך תנועת הרכבת במקביל לשיתוף פעולה בין הצדדים במציאת פתרון כולל לסוגיה והכל לטובת ציבור הנוסעים בישראל. לצערנו, מוכיח הזימון הבהול לשימוע, כי הדבר לא צלח בידנו עד כה אולם לא נפסיק לנסות.
רכבת ישראל פועלת לקבלת הנחיות משרד התחבורה בנושא."
קישורים רלוונטיים: