אגרת חוב כחולה (Blue bond) היא מכשיר פיננסי חדש ומתפתח. היא מונפקת לרוב על ידי ממשלות או בנקים לביצוע ומימון פרויקטים עם יתרונות סביבתיים וכלכליים במרחב הימי. השימוש באג"ח (אגרות חוב) כחולות מאפשר למשקיעים להגשים את החזון והאחריות החברתית שלהם בתחום הקיימות, תוך הפקת תועלת משמעותית למרחב הימי ולציבור הרחב מצד אחד, וסיווג השקעותיהם כאחראיות על פי מדדי ה-ESG מצד שני.
לפי הבנק העולמי, שוק המשאבים והתעשיות הימיות והחופיות שווה 3 טריליון דולר בשנה ומהווה כ-5% מהתמ"ג העולמי.
כתבות רלוונטיות:
בדומה לאג"ח סטנדרטיות, המימון מגויס ממשקיעים ומוחזר על ידי הגוף המנפיק את האג"ח, בעוד שמקור תשלום הקרן והריבית הוא רווחי מנפיק האג"ח.
קיימים מספר מודלים להנפקות של אג"ח כחולות. כך למשל, לפי מודל מסוים כספי האג"ח הכחולות מושקעים בפרויקטים במרחב הימי וההכנסות מהם משמשות להחזר קבוע לבעלי האג"ח. לפי מודל אחר התזרים הכספי להחזר הקרן והריבית מגיע בחלקו מהשקעה בחברות העוסקות במרחב הימי בשלבים שונים של בשלות.
בדומה לאג"ח מגזריות (לדוגמא: ירוקה, חברתית וכיו"ב), לאג"ח כחולה יש הסכם מסגרת אשר מגדיר את סוגי הפרויקטים האפשריים למימון. הסכם המסגרת נדרש להתממשק עם עקרונות של ארגונים בינלאומיים וחברות דירוג בתחום, כגון CICERO, ICMA ועוד. ההסכם כולל סט של אמות מידה וקבוצות פרויקטים רלוונטיות לביצוע במסגרת האג"ח, כך שהמשקיעים יוכלו לבחור פרויקטים לביצוע בביטחון ותוך שקיפות מלאה.
אג"ח כחולה נחשבת להשקעת אימפקט עם שורת רווח סביבתית ופיננסית והיא כלי פיננסי אחד מיני רבים למימון פעילויות בתחומי הכלכלה הכחולה. כלי זה מתאים בעיקר למדינות עם מרחב ימי שפעילות בתחום הכלכלה הסביבתית ומקדמות פרויקטים רלוונטיים להשקעה.
בשנים האחרונות סומנה כלכלת הים כפלח חשוב במשק הלאומי של מדינות שוכנות ימים ומרכיב חשוב בכלכלה הבינלאומית. באירופה צופים שהיא תהיה המרכיב הצומח ביותר, הן מבחינת תרומתה בחשבונות הלאומיים (מבחינת ערך כספי) והן מבחינת תרומתה לשוק התעסוקה.
לפני כ-10 שנים סט של הנפקות עוגן הניחו את הבסיס לשוק האג"ח הירוקות, ומאז השוק חווה צמיחה אדירה עם יותר מטריליון דולר בסך ההנפקות. כיום האג"ח הכחולות נמצאות במקום שבו היו האג"ח הירוקות לפני כעשור, ובדומה לכך השוק צפוי לראות צמיחה מהירה.
באוקטובר 2017 הרפובליקה של איי סיישל השיקה את האג"ח הכחולות הראשונות בעולם, גייסה 15 מיליון דולר ממשקיעים בינלאומיים והדגימה את הפוטנציאל של מדינות לרתום את שוקי ההון למימון שימוש בר-קיימא במשאבים ימיים.
באפריל 2019 הבנק העולמי השיק אג"ח כחולות הניתנות לפירעון בריבית קבועה. האג"ח נועדו למשקיעים מוסדיים ופרטיים כאחד. הבנק גייס 10 מיליון דולר.
ההנפקה הרביעית של האג"ח הכחולות הייתה על ידי הבנק המרכזי של סין בנובמבר 2020. הבנק גייס אג״ח בסכום של 942 מיליון דולר להגנה על האוקיינוסים מדובר באג"ח הכחולות הראשונות מהמגזר הפרטי, הראשונות מבנק מסחרי והראשונות מאסיה.
שמירה על אוקיינוס בריא וחיוני היא תנאי מוקדם וקריטי להשגת כל 17 יעדי ה- .SDGהיא עומדת בקנה אחד עם אמנת האו"ם בנושא שינויי אקלים UNFCCC משנת 1992 ועם יעדי הסכם פריז משנת 2015.
אג"ח כחולות מסתמנות כדרך חדשנית למימון פתרונות הקשורים לאוקיינוסים וימים, ליצירת הזדמנויות עסקיות בנות-קיימא ולניהול אחראי של האוקיינוסים.
כותבת המאמר: הילה ארנרייך, יזמית ויועצת בתחום הכלכלה הכחולה
ארנרייך מנהלת את התוכן של כנס המרכז הלאומי לכלכלה כחולה וחדשנות בחיפה, שיתקיים בתאריך ה-4.7.22 בגני הבהאים בחיפה
ארנרייך עוסקת כבר למעלה מ-15 שנים בתחומי תשתיות וסביבה במרחב הימי, שימשה בעבר כמנכ"לית החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון, ייסדה חברת סטארט אפ שעוסקת בטכנולוגיות לשיפור תהליכי מיחזור, וכיום היא מלווה חברות סטארט-אפ בתחומי סביבה ותשתיות ימיות.