9% מחברות ההזנק שהוקמו בישראל בשנה שעברה רלוונטיות למשבר האקלים
בשלוש השנים האחרונות גייסו חברות הזנק ישראליות שרלוונטיות למשבר האקלים 2.97 מיליארד $ בנוסף ל-280 מיליון דולר מהמדינה. הטכנולוגיות שישראל מובילה בהן כוללות בשר מתורבת, מערכות השקיה, חקלאות מדייקת והתפלת מים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 09/11/2021

רשות החדשנות וקהילת PLANETech פרסמו דוח שעוסק בחדשנות אקלימית, ממנו עולה כי החל משנת 2014 חל זינוק במספר חברות ההזנק החדשות בתחומי האקלים בישראל. מספרן הגיע לשיא בשנת 2016 ושיעורן מבין כלל חברות הסטארט-אפ שקמו ב-2020 הגיע ל-9%. כיום, מספר החברות הללו הוא 637 חברות סטרט-אפ וחברות בצמיחה, מרביתן צעירות, בנות עד שבע שנים ומעסיקות עד 10 עובדים.

5 התחומים שבהם עוסקים מרבית חברות האקלים הישראליות הן:

  1. חקלאות חכמה-אקלימית
  2. מערכות אנרגיה נקיות
  3. תחבורה בת-קיימא
  4. תשתיות מים יעילות-סביבתית
  5. חלבונים אלטרנטיביים (בשר מתורבת)

עם זאת, ישראל עדיין רחוקה ממיצוי הפוטנציאל שלה והביטוי לכך הוא שיעורי השתתפות והצלחה נמוכים יחסית בתוכנית הורייזן (Horizen) האירופית אשר מחלקת מענקים ופתוחה במתכונת מסוימת גם לישראלים.

החברות גייסו כסף ממשקיעים על סך 2.97 מיליארד $ בין 2020-2018 – 40% מתוכם במחצית הראשונה של 2021. בנוסף ל-280 מיליון $ מהממשלה בתקופה זו.


כתבות רלוונטיות:

  1. החלטות ממשלה בתחום האקלים, 26.10.2021
  2. מאחורי הקלעים של התוכנית הלאומית, 07.10.2021
  3. הממשלה אישרה יעדי אקלים חדשים, 26.7.2021
  4. דוח האו"ם על משבר האקלים חריף מקודמיו, 12.8.2021
  5. מידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

560 גופי השקעה פרטיים השקיעו בחברות אקלים ישראליות

עוד לפי הדוח שפורסם, אשר בוחן את מצבה של תעשיית החדשנות הישראלית בהקשר של משבר האקלים, 560 גופי השקעה פרטיים השקיעו בחברות אקלים ישראליות, מרביתם קרנות הון סיכון ומרביתם זרים.

עם זאת, מתוך 20 גופי ההשקעה המובילים בטכנולוגיות אקלים ישראליות, אין גוף ייעודי לטכנולוגיות אקלים. כמו כן, בישראל אין כיום גוף השקעה ייעודי לטכנולוגיות אקלים.

4 תחומים בעלי פוטנציאל משמעותי לחדשנות אקלימית ישראלית

במסגרת העבודה על הדוח מופו התחומים שיש להם היבט אקלימי ונעשה ניסיון לבדוק באילו מהם יש פוטנציאל להשיג חדשנות אקלימית ישראלית.

נמצא כי ארבעת התחומים האלו הם:

  1. מערכות אנרגיה נקייה
  2. חקלאות חכמה-אקלימית
  3. תחבורה בת-קיימא
  4. חלבונים אלטרנטיביים

התחומים הנ"ל מוצגים בסדר יורד בהתאם לכמות החברות הישראליות שמשקיעות בהם.

בתחום האנרגיה הירוקה ובתחום החקלאות החכמה יש את מספר החברות הגדול ביותר – 447 חברות מתוך 637 חברות ישראליות בתחום האקלים.

טכנולוגיות לאגירת אנרגיה זוהו כבעלות פוטנציאל גבוה במיוחד, עם 34 חברות סטרט-אפ שגייסו 265 מיליון דולר. כך גם החקלאות המדייקת זוהתה כבעלת פוטנציאל גבוה במיוחד, עם 69 חברות סטרט-אפ שגייסו 489 מיליון דולר, וכן שירותי תחבורה חדשים שהשיגו השקעות על סך 1.19 מיליארד דולר לחברות ותחום הבשר המתורבת שהשיג 185 מיליון דולר.

האתגר הגדול ביותר - מימון

בסקר שנערך לקראת הדוח בקרב כמעט 200 חברות ישראליות בתחום האקלים, 72% מהחברות ציינו כי גישה להון היא כיום האתגר המרכזי העומד בפני צמיחתן. האתגרים הבאים שעליהם הצביעו החברות הן קושי בשלב ה"גמלון" (Scale-Up), מציאת אתר הרצה וחסמים רגולטוריים.

התייחסויות

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "משבר האקלים הוא הסיכון הגלובלי המשמעותי ביותר העומד כיום בפני האנושות. בעוד מגוון רחב של פעולות נעשות ברמה הבין-מדינתית, עיני העולם כולו נשואות אל עבר הטכנולוגיה, שתייצר פתרונות חדשניים ופורצי דרך להפחתת שיעור פליטות גזי החממה ולהתמודדות עם השלכות המשבר. חדשנות טכנולוגית אקלימית מהווה לא רק נדבך משמעותי במלחמה במשבר האקלים, אלא גם הזדמנות עסקית משמעותית להצמחתה של תעשיית טכנולוגיה חדשנית, מגוונת ובת-קיימא".

אוריאל קלר, מנכ"ל PLANETech: "הדוח שחיברנו מציב את ישראל כמובילה עולמית בטכנולוגיות אקלים, ושם זרקור על תחומים בהם קיים לישראל פוטנציאל ייחודי. יזמים ישראלים אשר יפתחו פתרונות וטכנולוגיות בתחום האקלים, יבנו דור יוניוקורנים חדש בישראל, ויעזרו להתמודד עם האתגר הגדול ביותר לאנושות. החזון שלPLANETech   ושל שותפיה הוא להפוך את ישראל למרכז עולמי לטכנולוגיות אקלים המסייע בצמצום פליטות גזי חממה בישראל ומחוץ לה".

תמר זנדברג, השרה להגנ"ס: "הטכנולוגיה היא המפתח לשילוב הפיתוח הכלכלי שלנו, עם עתיד בר קיימה לכוכב הלכת שלנו. המדינות שמשקיעות היום בחדשנות אקלים  יובילו את המחר. אנו משקיעים סכומים חסרי תקדים בקידום חדשנות באמצעות תמיכה במו"פ (מחקר ופיתוח) ועובדים עם שותפים ישראלים ובין-לאומיים לפתח מקורות מימון חדשים".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה