המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטה להערות הציבור של תנאי התמיכה הכספית בהסרת אסבסט פריך מותז ממבני ציבור. סכום התמיכה הכולל שהמשרד יקצה לכך הוא 50 מיליון ₪. הפעילות הנתמכת תכלול הכנת תוכנית מקצועית לביצוע ההסרה ויישומה, ביצוע דיגומים סביבתיים נלווים, פיקוח על העבודות ושינוע והטמנת פסולת האסבסט.
אסבסט פריך הותז בעבר כחומר לבידוד אקוסטי במבני ציבור. האסבסט נמצא כחומר מסרטן ומסוכן ולכן משנת 1984 הוא נאסר לשימוש במבנים. החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק מחייב להסיר אסבסט פריך ממבני ציבור עד ל-4 באוגוסט 2021.
ניתן להעביר הערות על המסמך עד ל- 29 לדצמבר בחצות, באמצעות אתר החקיקה הממשלתי.
כתבות רלוונטיות:
הקרן לשמירת הניקיון אישרה לפני כחצי שנה תקציב של 10 מיליון ₪ לצורך הסרת אסבסט ממבני מוסדות חינוך, אך נראה כעת שהוחלט להרחיב את התקציב ולפרסם קריטריונים ברורים בנושא.
בשני העשורים האחרונים הוסר אסבסט מ־15 מבני חינוך וידוע על קיומו של אסבסט במספר מבנים באוניברסיטה העברית בירושלים, במוסד החינוכי ליאו־באק בחיפה ועוד.
מבני מוסדות חינוך נחשבים למבנים ציבוריים וכך גם כל מקום המיועד לשימוש הציבור ואינו מיועד למגורים, לפי לשון החוק. 50 מיליון השקלים המוקצים בתקציב הנוכחי עשויים להיות תקפים, מלבד למבני חינוך, למבני רווחה, תרבות, דת, מדע, ספורט, תרבות ופנאי, מרכזים קהילתיים, ספריות, גני אירועים, מסעדות, פארקים ציבוריים ולמבני ציבור נוספים.
כאמור, לפי החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, חלה חובה להסיר אסבסט פריך ממבני ציבור עד ל-4 באוגוסט 2021. הוכח כי חדירה של סיבי אסבסט למערכת הנשימה עלולה לגרום למחלות קשות שאינן ניתנות לריפוי, המופיעות גם תקופה ארוכה – לפעמים 40 שנה – לאחר החשיפה.
סוג האסבסט הנחשב למסוכן ביותר הוא האסבסט הפריך כיוון שהסיבים שלו מתפזרים ביתר קלות.
עם זאת, בישראל עדיין קיימים עשרות אלפי מבני ציבור שלא נבדקו לאיתור אסבסט כפי שנדרש על פי חוק, ואין לדעת האם יש בהם אסבסט ובאיזו כמות.
לדברי המשרד להגנ"ס, הוא מציע את התמיכה הכספית בשל עלויות ההסרה הגבוהות וחשיבות הסרת הסיכון. המשרד יתמוך בבעלי מבני ציבור שבשטחם יתגלה אסבסט פריך מותז באמצעות סקר ובהתאם לתנאים שייקבעו.
לפני כ-5 חודשים דיווחנו על מדרשת "נועם" בפרדס חנה שהוזמנה לשימוע וקיבלה צו פינוי מבנה עקב אי עמידתה בהנחיות המשרד, שנה קודם לכן, בנוגע לפינוי מפגע אסבסט.
לאחר שנציגי המדרשה זומנו לשימוע וקיבלו צו פינוי, החלו בתהליך הסרה ופינוי אסבסט פריך מהמבנה הישן של המדרשה. עלות פינוי האסבסט עבור בעל הנכס הוערכה בכ- 2 מיליון ₪.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "האסבסט הפריך הוא חומר מסרטן ודאי לאדם. המהלך שיזמנו לתמיכה בהסרת אסבסט פריך ממבני ציבור, יסייע להקטין את החשיפה של הציבור למפגעי האסבסט המזיקים לבריאותם, ובכך נייצר סביבה נקייה ובריאה יותר עבור כולם. העמדת התמיכה לרשות הציבור תעודד את ביצוע השלב המקדים והחשוב - ביצוע סקרים במבני ציבור לבדיקת הימצאות אסבסט פריך"
---
מסמכים רלוונטיים: