השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, התייצבה השבוע בפני ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת כדי לדווח על פעילות המשרד בשנה האחרונה.
במסגרת הדיווח השרה פירטה על פעילות המשרד, בין היתר, בתחומים של הפחתת זיהום אוויר, כלכלה מעגלית וניהול משאבים, קידום טכנולוגיות סביבה (קלינטק), שינוי אקלים, התייעלות רגולטורית וטרנספורמציה דיגיטלית.
מכיוון שאת מרבית הנושאים עליהם דובר סיקרנו בחודשים האחרונים, בחרנו להתמקד בנושאים שלא סוקרו ושהשרה ציינה כי נמצאים על סדר היום: המשך קידום חוק אקלים ו-חקיקה להסדרת הפסולת החקלאית. בנוסף לכך נאמר כי צפויים להתפרסם בקרוב שני קולות קוראים הנוגעים לאסבסט וקול קורא נוסף בתחום הפסולת החקלאית, שכדאי להכיר.
כתבות רלוונטיות:
לפני כשנה דיווחנו כי המשרד להגנ"ס מקדם הצעת 'חוק אקלים'. מאז השרה והמנכ"ל במשרד להגנ"ס התחלפו, ומגפת הקורונה טרפה את הקלפים, כך שלא היה מובטח שהעבודה על קידום החוק תימשך.
בדבריה בוועדה, גמליאל הבהירה שהעבודה על חוק האקלים נמשכת. החוק אמור לעגן את יעדי הפחתת הפליטות של גזי חממה של מדינת ישראל בחקיקה מחייבת. לא ברור האם החוק יכיל גם התייחסות ליישום הצעדים הנדרשים לשם עמידה ביעדים, כגון: שילוב אנרגיה מתחדשת, בניה ירוקה ומאופסת אנרגיה, יעדי התייעלות אנרגטית, מעבר לתחבורה חשמלית ועוד.
חקיקה נוספת שגמליאל הבהירה שהעבודה עליה נמשכת היא תקנות להסדרת הטיפול בפסולת חקלאית שמטרתו למנוע שריפת פסולת חקלאית הגורמת לזיהום אוויר ומפגעי ריח. טיוטת החוק פורסמה להערות הציבור לפני כשנתיים, אך הבחירות החוזרות ונשנות ומגיפת הקורונה עיכבו את קידומו.
עדיין בנושא הפסולת החקלאית, גמליאל ציינה כי בשבועות הקרובים צפוי להתפרסם קול קורא לתמיכה בהקמת משק פסולת אזורי (באמצעות אשכולות של רשויות מקומיות) לטיפול בפסולת חקלאית.
התקציב, שכבר אושר בהנהלת הקרן לשמירת הניקיון, מסתכם ב־45 מיליון ₪ למשך 4 שנים ומיועד להקמת מערכי אצירה, איסוף ומתקני קצה לטיפול בפסולת חקלאית, שבהיעדר חלופות מסולקת להטמנה.
בנוסף, גמליאל חשפה שבקרוב צפויים להתפרסם שני קולות קוראים בתחום האסבסט. האחד יופנה לרשויות מקומיות, עמותות וגופים נוספים שיש להם מבני ציבור, ויציע סיוע בהסרת אסבסט פריך מותז ממבני הציבור.
מטרת הקול הקורא השני, שנמצא בשלבי גיבוש ראשוניים בשלב זה, היא לעודד הסרת אסבסט צמנט מגגות לשם התקנת פאנלים סולריים. קול קורא זה מיועד למי שיש לו גג אסבסט צמנט והוא בעל פוטנציאל להתקנת פאנל סולרי.
---
מסמכים רלוונטיים: