לקראת עונת הגשמים הקרבה, המשרד להגנת הסביבה מזכיר לרשויות המקומיות ושאר ארגונים לנקות ולהכין את מערכות הניקוז לפני הגשם הראשון, כדי למנוע הצפות והזרמת פסולת לנחלים ולים. החשיבות של הנושא עולה משנה לשנה עקב שינויי האקלים שגורמים בין היתר לגשמים תכופים ועוצמתיים יותר מבעבר.
במהלך הקיץ מצטברות כמויות גדולות של פסולת, לרבות שמנים ונוזלים עכורים, חיידקים, הפרשות בעלי חיים ומים עומדים במערכות הניקוז העירוניות או השטחים הסמוכים אליהם שנסחפים עם הגשמים הראשונים למערכות הניקוז ומשם לנחלים ולים.
לכן ממליץ המשרד לנקות ולסלק פסולת מתעלות הניקוז מבעוד מועד, לבדוק את מערכות הניקוז העירוניות, לשאוב מי שטיפה ועוד.
כתבות רלוונטיות:
בחופי הים התיכון ובחופי אילת יש כ-166 צינורות ניקוז עירוניים של מי נגר עילי, שמובילים לחוף הים במרחק קטן ביותר מקו המים. מי נגר עילי הם מי גשמים שלא מחלחלים לקרקע וזורמים על פני השטח ואל תוך מערכות ניקוז עירוניות. במהלך השנה מצטברות בתעלות הניקוז העירוניות כמויות גדולות של פסולת, שמנים, נוזלים עכורים ומזהמים מגוונים, ועם בוא הגשמים הראשונים של העונה נשטפות ומוזרמות לחופי הים ולים עצמו.
במקומות רבים יש צורך להרחיב ולחדש את מערכות הניקוז הישנות, להתאים אותם לספיקות זרימת מים גבוהות יותר ולהתקין בהם מסננים ואמצעים למניעת זרימת פסולת.
דוח ניטור לאומי לפסולת ימית מצא שבקרקעית הים סמוך לחוף (10-30 מטר עומק מים), נמצאה עלייה בכמות הפסולת בעונת החורף בהשוואה לקיץ. העלייה נובעת ככל הנראה, מזרימת הפסולת דרך מערכות הניקוז העירוניות בתקופת הגשמים.
בהקשר זה המשרד להגנת הסביבה הודיע כי ימשיך לסייע לרשויות במימון הקמת תשתיות למניעת הגעת פסולת לחופים ממערכות הניקוז במסגרת תוכנית "חוף נקי" ופרסם המלצות אחדות לרשויות חופיות:
בעבר פרסם המשרד גם מסמך הנחיות לתחזוקת נקזים עירוניים המזרימים את מי הגשמים הנאספים במערכות האיסוף העירוניות לחוף הים. בין דרישות המשרד בעניין זה: צמצום מספר פתחי ניקוז בחופים, העדפת מיקום עם פוטנציאל נזק מופחת, הרחקת מיקום הנקז מקו החוף, צמצום פגיעת הזרימה ברצועת החוף, טיפול חזותי בנקז, הימנעות מבניית משטחם קשיחים בחזית מוצא לים, חיבור הנקז לתחנת שאיבה לביוב בקיץ והתקנת אמצעים לאיסוף פסולת ועוד.
כמו כן הציב המשרד דרישות בהקמת הנקז במסגרת היתר בנייה, ובתחזוקתו הכוללות: מניעת חיבורים פיראטיים ותחזוקת רצועת החול במהלך עונת הגשמים.
קישור למסמך ההנחיות בתחתית הכתבה.
לצד אירועי הגשם החריגים, יש בעיה נוספת שעלולה לגרום להצפה ולהובלת פסולת מזוהמת לים, והיא הבנייה העירונית. ככל שהיא מכסה שטח גדול יותר בבטון ובאספלט ומותירה פחות קרקע טבעית חשופה, יש יותר מי גשם שבמקום לחלחל למי התהום, זורמים למערכות הניקוז העירוניות, שבחלקן מובילות לחופי הים.
ככלל, מכיוון שהים (והנחלים) הם המקום הנמוך ביותר, לא ניתן למנוע זרימת מי גשם למערכות ניקוז שמובילות לנחלים ולים, אך ניתן לצמצם את כמות המים שזורמים לים ולהגדיל את כמות המים שמחלחלים למי התהום. כך מרוויחים פעמיים: גם מונעים את זיהום הים וגם מגדילים את כמות המים הזמינים לשאיבה ממי התהום – כמי שתייה.
הצעד החשוב ביותר לצמצום כמות המים שזורמת בנקזים היא תכנון עירוני נכון שמשאיר שטחי קרקע חשופים לחלחול מי גשמים, שמביא בחשבון גם אירועי קיצון של גשם חזק.
לפני כחודש דיווחנו כאן כי המשרד להגנת הסביבה פרסם קול קורא לתמיכה בהכנת תוכנית היערכות למשבר אקלים ברשויות מקומיות, עם שני מסלולים – האחד לחברה הכללית והשני עם תנאים מועדפים לחברה הערבית. היקף התקציב של כל אחד מהמסלולים הוא 6.2 מיליון ₪. הפעם איגודי ערים ואשכולות המאגדים רשויות מקומיות לא רשאים להגיש בקשה.
כדי להגיש בקשה יש לעמוד בתנאים שונים, ביניהם:
אפשר להגיש בקשה לתמיכה עד לתאריך 10.10.02. קישור לקול הקורא בתחתית הכתבה.
פרד ארזואן, סגן מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה: "לאורך מערכות הניקוז מצטברים במהלך העונה היבשה שפכים ופסולת אשר מוצאים דרכם עם הגשמים הראשונים אל חופי הים. אנו קוראים לראשי הרשויות המקומיות החופיות להיערך מבעוד מועד ולבצע פעולות הכרחיות שימזערו את זיהום הים והחופים. פעולה מוקדמת תסייע בשמירה על חופי ומי הים נקיים לטובת בריאות הציבור והסביבה הימית".
---
מסמכים רלוונטיים: