המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטה להערות הציבור של עדכון המתודולוגיה למדד ההשפעה הסביבתית של חברות תעשייה המתפרסם מדי שנה.
הטיוטה מציעה לערוך שינויים בשיטת חישוב הניקוד השלילי שיינתן לחברות בשל הפרות סביבתיות, ומנגד להוסיף נקודות זכות לחברות שיתחייבו למנגנון "שעת האפס" להפחתת פליטות גזי חממה שהושק לפני חודשיים. בעדכון המוצע הוסרה מדידת ההשפעה הסביבתית של תחנות דלק – ונותרו רק 50 חברות התעשייה.
מאז שנת 2010, מדד ההשפעה הסביבתית מדרג את החברות בעלות ההשפעה הסביבתית הגדולה ביותר באמצעות שיקלול 3 סוגי נתונים:
במסגרת המדד מדורגות כ-50 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה, או חברות ממשלתיות, אשר בבעלותן מתקן או מפעל שמדווח במפל"ס. בהתאם לכך כ-125 מפעלים כלולים במדד. בשנים האחרונות פורסם גם מדד עבור מאות תחנות דלק, אך כאמור בטיוטה החדשה מוצע להסיר את החלק הזה.
כמעט מדי שנה מתבצע שינוי באופן חישוב הניקוד (מתודולוגיה) של המדד הסביבתי, דבר שמקשה על השוואה בין השנים.
המידע במדד נועד לכאורה לסייע למשקיעים להתחשב בסיכונים סביבתיים בעת קבלת החלטה על השקעה, אולם הרלוונטיות של המדד למשקיעים מוטלת בספק, בין היתר בשל פרסום הנתונים באיחור רב (המדד על נתוני 2020 טרם פורסם!)
אפשר להגיש הערות לטיוטה עד לתאריך 11.1.2023. באמצעות אתר המשרד להגנ"ס.
כתבות רלוונטיות:
בטיוטה שמפורסמת כעת מוצעים שינויים כאלה ואחרים הנוגעים בעיקר לאופן הניקוד של המפעלים.
להלן עיקרי השינויים המוצעים (למידע המלא יש לעיין במסמך המקורי – קישור בתחתית הידיעה):
המטרה הראשית המוצהרת של מדד ההשפעה הסביבתית הוא לתת מידע למשקיעים פיננסיים על רמת הסיכון הסביבתי של חברות ציבוריות, כדי שיוכלו לשקלל זאת בהחלטות ההשקעה שלהם.
בדרך-כלל המדד מתפרסם בחודשים ספטמבר או אוקטובר, כ-10 חודשים לאחר סיום השנה האזרחית וכחצי שנה לאחר פרסום הדוחות הכספיים של החברות הנבחנות בו – דבר הפוגע ברלוונטיות שלו. בשנים האחרונות חל עיכוב רב נוסף במועד הפרסום.
בשנת 2020 המשרד להגנ"ס הסביר כי העיכוב נבע מאי היציבות הפוליטית שלא אפשרה לו להתקשר עם הספקים שמסייעים לו להכין את המדד. כידוע, היציבות הפוליטית לא השתפרה מאז. גם כעת, בפתחה של שנת 2023, המדד עבור שנת 2020 טרם פורסם. מועד הפרסום המאוחר מעלה סימני שאלה לגבי הרלוונטיות של המדד למשקיעים.
נקודה נוספת שמציבה את רלוונטיות המדד הסביבתי בסימן שאלה נוגעת לחשיפה שמקבלים מרבית האירועים הסביבתיים בזמן אמת. רוב המשקיעים יודעם בזמן אמת על מפגעי סביבתיים או אירועי אכיפה סביבתית משמעותיים שמתרחשים בחברות הנסחרות בבורסה, כגון אירוע הדליפה בנחל אשלים, האכיפה בבז"ן והשימוש המופחת בפחם בחברת החשמל, ולכן לא בטוח אם המדד הסביבתי של המשרד להגנת הסביבה מחדש להם.
בעיה אחרת היא שכמעט בכל שנה מתבצעים שינויים באופן חישוב הניקוד (מתודולוגיה) של המדד הסביבתי, דבר שמקשה על השוואה בין השנים. למשל, במדד האחרון שפורסם ב-2020 נעשו שינויים במתודולוגיה וכעת מוצעת טיוטת שינויים חדשה.
בשורה התחתונה, כלל לא בטוח שלמדד הסביבתי במתכונתו הנוכחית יש השפעה כלשהי על הבורסה ועל החלטות ההשקעה בעת הזאת ולא זכורות תנודות של מניות בעקבות פרסום המדד.
אך יש עוד 2 מטרות משניות מוצהרות למדד – הראשונה - להעניק מידע חיוני למשקיע הערכי, המעוניין להימנע מהשקעה בחברות בעלות ביצועים סביבתיים שליליים מסיבות ערכיות אתיות. מטרה משנית נוספת - הנעת החברות המדורגות בו לפעול להקטנת השפעתן על הסביבה.
בנוגע למטרה המשנית של עידוד חברות להפחית את השפעתם הסביבתית, חשוב להזכיר כי חלק מהניקוד השלילי ניתן בגין גורמים שלמפעל קשה לשנות או שאין ביכולתו, כמו חומרי גלם שאין להם תחליף שמעניקים ניקוד שלישי בגלל רמת הסיכון של היתר הרעלים, או המיקום הרגיש של מבנה המפעל – לרוב בשל קרבתו לאוכלוסייה או אזור רגישות הידרולוגי או אקולוגי.
זאת אומרת, גם מפעל עם אפס הפרות סביבתיות, עדיין צפוי לקבל ניקוד שלילי מדי שנה רק בשל אופי הפעילות שלו והמיקום שלו.
המשרד להגנת הסביבה נתן מענה חלקי לסוגיה הזו בפרסום המדד הקודם אז פרט עבור מה נקבע למפעל ניקוד שלילי – אי ציות, שימוש בחומרים מסוכנים, פליטות לאוויר, מיקומו הרגיש). כך ניתן היה להפריד בין רמת הביצועים הסביבתיים לבין הנתונים האובייקטיביים ההתחלתיים.
---
מסמכים רלוונטיים: