ירידה חדה בהיקף ההשקעות בחברות אקלים-טק בישראל
דוח של רשות החדשנות: ירידה של 76% בהשקעה באקלים טק בשנת 2024 בהשוואה לשיא בשנת 2021. כמה חברות אקלים טק בישראל? במה הן עוסקות? ומה התחזית לשנה הבאה?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 06/5/2025

רשות החדשנות וקהילת PLANETech פרסמו את הדוח השנתי הרביעי שעוסק במצבו של ענף האקלים-טק בישראל בשנים 2023–2024 והתמונה המוצגת בו מורכבת.

מגמת הירידה בהשקעות בחברות אקלים-טק שזוהתה כבר בדוח הקודם (שהתייחס לשנים 2021 –2022 והציג נתונים ראשוניים לשנת 2023), באה לידי ביטוי ביתר שאת בשנת 2024 ובמהלכה היקף ההשקעות המשיך לרדת וחזר לאלה של שנת 2018 – כ-613 מיליון $. מדובר על ירידה של 76% בהשוואה לשיא של שנת 2021.

הירידה בהשקעות בשנת 2024 הרחיקה את ענף האקלים טק מכלל תחום ההייטק בישראל שבו נרשמה עלייה בהשקעות בשנה זו, כך שהאקלים טק ייצג רק 6.5% מההשקעות בתחום ההיי טק בשנת 2024, לעומת 14.5% בשנתיים הקודמות.

בדוח מציינים כי מגמות אלה נובעות, לפחות בחלקן, מהמלחמה המתמשכת וחוסר היציבות האזורית. אולם, בדוח צופים שהתאוששות צפויה בשנת 2025.

לפי הדוח, נכון לשנת 2024, פועלות בישראל 946 חברות בתחום האקלים-טק, 211 מהן הוקמו מאז המחצית השנייה של שנת 2023. מדובר בירידה במספר חברות האקלים-טק החדשות שהוקמו שנובע בחלקה מהמצב הגיאופוליטי המורכב באזורנו.

עוד עולה מהדוח שנכון ל-2023–2024, רוב חברות האקלים-טק (594) עסקו באחד מחמשת התחומים האלה: חקלאות אקלימית חכמה, מערכות אנרגיה נקייה, טכנולוגיות מזון חדשניות, תחבורה וניידות בנות-קיימה ומערכות מים יעילות מבחינה אקולוגית. התמונה הזו דומה לזו שהוצגה בדוחות קודמים (2022 ו-2023), אם כי כעת תחום טכנולוגיות המזון עקף את תחום האנרגיות החכמות והוא במקום השני.

קישור לדוח המלא בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. ירידה חדה בהשקעות באקלים טק בישראל בשנת 2023, 12.12.2023
  2. ירידה חדה בהשקעות באקלים טק בשנת 2023, אך יש נקודות אור, 25.02.2025
  3. דוח רשות החדשנות: האקלים-טק בארץ פורח, 02.07.2023
  4. סבב נוסף של מענקים לפיילוטים של קלינטק, 6.3.2023
  5. רשות החדשנות תממן הקמת חממה בתחום האקלים, 7.3.2022

בעולם: צמיחה באירופה, חוסר יציבות בארה"ב

בדוח מציינים כי לפי התחזיות, שוק האקלים-טק העולמי צפוי להתרחב בעתיד הקרוב והיקפו עתיד להגיע לכ-2 טריליון $ עד שנת 2030 – סכום השווה בערכו לכ-2% מהתמ"ג העולמי. היקפי צמיחה אלה מראים את הפוטנציאל העסקי העצום הטמון בענף ואת ההזדמנויות הקיימות ליזמים, משקיעים וקובעי מדיניות. לצד זה, ענף האקלים-טק העולמי מתמודד בשנים האחרונות גם עם תמורות פוליטיות וכלכליות רבות.

בדוח מסבירים כי באירופה, יוזמות כמו ה"גרין דיל" שבמסגרתו האיחוד האירופי אימץ יעדי אפס פליטות בתעשייה וקידום כלכלה מעגלית, מחזקות את מעמדה המוביל של היבשת בתחום הטכנולוגיות הירוקות, מחזקות את הענף כולו ומגבירות את התחרותיות. מהלכים אלה ואחרים מחזקים את הענף, מגבירים את התחרותיות ויוצרים הזדמנויות צמיחה עבור חברות אקלים-טק.

לעומת זאת, השינויים במדיניות האקלים של ארצות הברית גרמו לחוסר ודאות רבה בתחום האקלים-טק העולמי, ובפרט בנושא התמריצים הפדרליים לעידוד פיתוח טכנולוגיות חדשות בתחום האנרגיה המתחדשת והסרת הפחמן. יתרה מזו, שינויים אפשריים ברגולציה תחת טראמפ עלולים להשפיע על היקף ההשקעות והיקף שיתופי הפעולה הבינלאומיים.

לכן, בצל הצעדים של ארצות הברית המצמצמת את השקעותיה בקידום של ענף האקלים טק, השפעתם של הממשלות באירופה והמשקיעים הפרטיים על ענף האקלים-טק, גדל.

למרות תחזיות הצמיחה לשוק העולמי, לפי הדוח, סה"כ המימון העולמי שגויס לתחום האקלים טק במחצית הראשונה של 2024 עמד על 11.3 מיליארד $, ירידה בשיעור של כ-20% בהשוואה למחצית הראשונה של שנת 2023 וירידה חדה בשיעור של 41% בהשוואה למחצית השנייה של שנת 2023.

בישראל: היקף ההשקעות צנח

לפי הדוח, בשנים 2018–2024 היקף ההשקעות במיזמי אקלים-טק ישראליים עמד על 9.5 מיליארד $. אך מאז שנת שיא ב-2021 (כ-2.7 מיליארד $), נרשמה ירידה עקבית ומשמעותית בהשקעות בתחום, שהגיעו ל-613 מיליון $ בשנת 2024, כלומר הפחתה של 76% בהשוואה לשיא של שנת 2021. בכך היקפי ההשקעות בתחום האקלים טק בשנת 2024 חזרו למעשה להיקפים של שנת 2018.

השקעות בחברות אלקים-טק בישראל בשנים 2019–2024


להגדלה לחצו כאן

בדוח מציינים כי היקף ההשקעות בישראל בכלל החברות הטכנולוגיות בשלבים מוקדמים ובצמיחה ירד בשיעורים דומים – מ-15.9 מיליארד $ בשנת 2022 ל-6.9 מיליארד $ בשנת 2023. ואולם שלא כמו בתחום האקלים-טק, נרשמה התאוששות בכלל ענף ההיי טק בשנת 2024 והיקף ההשקעות עלה ל-9.6 מיליארד $.

המגמות ההפוכות בשנת 2024 גרמה לכך תחום האקלים-טק היווה רק 6.4% מההשקעות בענף ההיי-טק, לעומת 14.5% בשנת 2023.

בהתאמה, ירד גם מספרם של סבבי הגיוס שאליהם יצאו חברות אקלים-טק ישראליות. בשנת 2023 נרשמו 135 סבבי גיוס, לעומת 90 סבבי גיוס בשנת 2024 בכלל התחומים בענף האקלים-טק, ירידה בשיעור של 33%. ביותר מ-90% מהסבבים האלה השתתפו כמה משקיעים בינלאומיים ולפי הדוח נתון זה מלמד על האמון של המשקיעים הזרים בענף האקלים-טק הישראלי.

בדוח מסבירים כי הירידה בהשקעות בחברות אקלים-טק ישראליות בשנים 2023 ו-2024 משקפת מגמה עולמית, אם כי בישראל המגמה מורגשת יותר. כך למשל ירד היקף ההשקעות ההוניות שגויסו לענף האקלים-טק בארצות הברית מ-59 מיליארד $ בשנת 2022 ל-44 מיליארד $ בשנת 2023 – ירידה בשיעור של 25.4%.

למרות הנתונים האלה, בדוח מציינים כי הם צופים שבשנת 2025 ענף האקלים-טק הישראלי יתאושש, בעיקר לאור הפעילות הערה בתחום והנוכחות המורגשת של משקיעים.

תחומי הפעילות של חברות האקלים-טק הישראליות

לפי הדוח, נכון לסוף 2024 יש 946 חברות ישראליות בתחום האקלים טק. 49 מהחברות הוקמו מאז המחצית השנייה של שנת 2023, 27% עוסקות בטכנולוגיות מזון מתקדמות ו-10% בחקלאות חכמה. מדובר בירידה במספר חברות האקלים-טק החדשות שהוקמו, שנובעת, בחלקה לפחות, מהמצב הגיאופוליטי באזור שנוצר בעקבות המלחמה.

ובאילו תחומים עוסקות חברות האקלים-טק בישראל? לפי הדוח, בשנים 2023–2024, רוב חברות האקלים-טק הישראליות, 594 סה"כ, עוסקות בח-5 תחומים עיקריים:

 184 חברות עוסקות בחקלאות אקלימית חכמה (climate smart agriculture), 149 חברות עוסקות במערכות אנרגיה נקייה (clean energy systems), 92 חברות עוסקות בטכנולוגיות מזון חדשניות (novel food processing), כ-87 חברות עוסקות בתחבורה וניידות בנות-קיימה (sustainable mobility & transport) ועוד כ-82 חברות עוסקות במערכות מים יעילות מבחינה אקולוגית (eco-efficient water infrastructures).

בדוח מזהים מגמה של תיעדוף תחומים חדשים ובעלי שיעורי צמיחה גבוהים כמו טכנולוגיות חדשניות, תשתיות מים יעילות מבחינה אקולוגית, ניהול סיכון ותמחור פחמן.

תרשים: התפלגות חברות אקלים-טק בישראל לפי תחומי עיסוק


להגדלה לחצו כאן

מבט לעתיד – ממשבר להזדמנות

הדוח מדגיש כי תחום האקלים-טק בארץ ובעולם נמצא בימים אלה בצומת דרכים קריטי ולכן רשות החדשנות גיבשה יוזמה אסטרטגית ששואפת להפוך את ישראל למובילה בתחום האקלים-טק העולמי. היעד – למשוך לישראל כ-10% מהיקף ההשקעות העולמי בתחום האקלים-טק.

בדוח מציינים כי בישראל שינויי האקלים הם לא רק משבר, אלא הזדמנות לפתח ענף תעשייתי משגשג שיכול לתרום מאוד לצמיחת הכלכלה הישראלית בכלל ושל ענף ההיי-טק בפרט. לאור החשיבות האסטרטגית של התחום, רשות החדשנות השקיעה בשלוש השנים האחרונות כ-257 מיליון $ כדי לתמוך בחברות אקלים טק ישראליות.

כדי להבטיח את היקף הצמיחה העתידי של הענף, רשות החדשנות מתמקדת בכמה יוזמות:

  • יצירת מיזמים חדשים: תמיכה בחברות הזנק חדשות באמצעות חממות טכנולוגיות ייעודיות, מרכזי חדשנות וקרן ההזנק למינוף ידע וטכנולוגיות פורצות-דרך.
  • הסרת חסמים: התייעלות רגולטורית ומסלולים טכנולוגיים להאצת היקף המיסחור ואימוץ טכנולוגיות בשוק.
  • שילוב בינה מלאכותית וביו-קונברג'נ:– שימוש בבינה מלאכותית ליצירת פתרונות אקלים המאפשרים ניטור וחיזוי אמין, מיטוב תהליכי פריסה של אנרגיה מתחדשת והתייעלות בתחום לכידת הפחמן. תחום הביו-קונברג'נס צפוי לשחק תפקיד מפתח במהפכות שיתחוללו בעולם הביולוגיה הסינתטית, חומרים בני-קיימה ובייצור כימיקלים מאופסי פליטות.
  • העמקת שיתופי פעולה בינלאומיים: הגדלת היקף ההשקעות הגלובליות באקלים-טק הישראלי, טיפוח שותפויות טכנולוגיות בינלאומיות והרחבת החדירה לשווקי יעד.

נוסף על כך, זיהתה רשות החדשנות כמה תחומים עיקריים בענף האקלים-טק שבהם תמיכה ממוקדת יכולה להאיץ את שיעורי הצמיחה בענף:

  • אנרגיה, ניידות וצמצום פליטות פחמן: אגירת האנרגיה, מיקרו-רשת (micro-grid solutions), וחומרים מהדור הבא ליישומי אנרגיה ירוקה.
  • טכנולוגיות בתחום הקרקע, החקלאות והמזון (אג-פודטק): רובוטיקה החקלאית, שיטות גידול מותאמות אקלים, חקלאות מחדשת ומקורות חלבון חלופיים.
  • ייצור, בניין וחומרים חדשניים: חומרים בני-קימה, שיטות בנייה ופיתוח ערים חכמות בעלות צביון ביוטכנולוגי.
  • מים, פסולת ומעגליות: טכנולוגיות להפקת מים נקיים, טכנולוגיות לעמידות בפני תנאי אקלים צחיח ויוזמות בתחום הכלכלה המעגלית.
  • בינה מלאכותית בתחום האקלים וביו-קונברג'נס: זיהוי תנאי מזג אוויר קיצוניים בעזרת בינה מלאכותית, חידושים בתחום החומרים הביולוגיים ופיתוחים בביולוגיה סינטטית לצורכי קיימות.

התייחסויות

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "האקלים-טק הוא לא רק מענה למשבר האקלים – הוא חזית חדשנות שתעצב את הכלכלה של המחר. דווקא על רקע מצב ביטחוני וכלכלי מאתגר, הנתונים בדו״ח ממחישים את החוסן של האקוסיסטם הישראלי: גם כאשר ההשקעות הגלובליות יורדות בחדות, ישראל שומרת על יציבות יחסית, קמות בה עשרות חברות חדשות, והאקוסיסטם זוכה לאמון בינלאומי מתמשך. למעלה מ-90% מההשקעות כוללות שותפים מחו״ל – זהו מסר חד-משמעי לגבי האמון הגלובלי בחדשנות הישראלית. אנו פועלים להעניק לחברות בתחילת דרכן את הכלים, התקציבים והגישה למומחיות הנדרשת כדי להתבסס, להתפתח ולהשפיע – בישראל ובעולם."

רותם טריבימקי, מנהלת PLANETech, קהילת הקליימטק של המכון הישראלי לחדשנות וקבוצת ההשקעות CBG (Consensus Business Group): "למרות המצב הביטחוני המורכב, אקוסיסטם האקלים-טק בישראל ממשיך להפגין עמידות יוצאת דופן – ולהתפתח גם בתקופות של אי-ודאות בעולם שבו סקטור האקלים-טק מתמודד עם אתגרי צמיחה והבשלה, החוסן הזה הוא בדיוק מה שנדרש כדי לייצר קפיצת מדרגה אמיתית. כעת הזמן לגייס שחקנים נוספים – ממשלה, תעשייה, משקיעים ואקדמיה – לתמוך בסטארט-אפים ולממש את ההזדמנויות החדשות שהאקוסיסטם מציע."

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה