אמש דיווח השירות המטאורולוגי על כמות שיא של גשם שירד בפרק זמן מצומצם של 4 שעות -196 מ"מ באזור זכרון יעקב (תחנת מדידה נחלת תנינים). מדובר בכמות השווה לכשליש מכמות הגשם השנתית הממוצעת לאזור שירדה בתוך 4 שעות. זהו שיא של כל הזמנים בישראל מאז תחילת מדידות כמויות הגשמים. ארוע הגשם החריג גרם להצפות, שהביאו בין היתר לסגירת כביש 4 לתנועה לפרק זמן קצר, ולפינוי של בית ספר תיכון אזורי במעגן מיכאל.
ארוע הגשם החריג אמש, תואם את התחזיות שצופות גידול בתדירות ובעוצמה של ארועי גשם חריגים, כתוצאה משינוי האקלים. דיון של המינהלת הלאומית להעירכות לשינוי אקלים, שהתקיים לפני כשבוע, התמקד בנושא הזה, בין היתר על רקע שיטפונות עזים בדרום מזרח ספרד, לחופי הים התיכון, שגרמו ליותר מ-220 הרוגים, אלפים שנותרו מחוסרי בית, ונזקים כבדים לתשתיות. הנזק מוערך במאות מיליוני אירו. קישור לסיכום של הדיון מופיע בתחתית הכתבה.
ארועי גשם חריגים קשורים לשינוי האקלים, משום שעלייה בטמפ' מי הים וטמפ' האוויר, מגדילה את כמות אדי המים באוויר, מה שמגדיל את עוצמת הגשמים.
במקביל, על רקע ועידת האקלים השנתית של האו"ם שמתקיימת בימים אלה בבאקו, בירת אזרבייג'ן, ארגון המטאורולוגיה העולמי WMO פרסם דוח על מצב האקלים העולמי לשנת 2024, לפיו נמשכות המגמות של שינוי האקלים, ונרשמו שיאים עולמיים, בהם: התחממות האוויר, התחממות מי האוקיאנוסים, עליית מפלס פני הים והקמת קרחונים, ריכוז פחמן דו חמצני באטמוספירה, ועוד.
קישור לדו"ח מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
לפני כשבועיים התקיימה ישיבה של המינהלת הלאומית להיערכות שינוי אקלים, בהובלת המשרד להגנת הסביבה. הדיון הוקדש בין היתר לארועי גשם חריגים.
בדיון, נציג השירות המטאורולגי הסביר את הקשר בין עוצמת ארועי גשם להתחממות הגולבאלית. לדבריו, כל עלייה של מעלה אחת בטמפרטורת האוויר הגלובאלית, מאפשר לאוויר להכיל עד 7% יותר אדי מים. כמו כן, נמצא קשר ישיר בין התחממות הים התיכון לעוצמת ארועי גשם. עלייה של חצי מעלה בטמפ' הים התיכון, מביאה לעלייה של יותר מ-20 מ"מ גשם לשעה.
בנוסף לכך, השירות המטאורולוגי דיווח על ירידה במספר ימי הגשם, הפחתה בכמות המשקעים (תוך שונות אזורית), עם עלייה ברורה בעוצמות הגשם לפרקי זמן שונים.
לכן, השמ"ט מציע להתחשב בשינוי האקלים לצורכי תכנון ולקחת בחשבון את העלייה בעוצמות הגשם. בהתאם לכך הוא מכין תחזיות להתסברויות של עוצמות גשם עד סוף המאה ה-21, שיהיו מוכנות עד סוף 2024, ויהיו זמינות למתכננים. קישור לסיכום ישיבת המינהלת להיערכות לשינוי אקלים מופיע בתחתית הכתבה.
כאמור, בימים אלה מתכנסת בבאקו, בירת אזרבייג'ן, ועידת האקלים השנתית של האו"ם. לקראת הועידה, פרסם ארגון המטאורולוגיה העולמי WMO, דו"ח על מצב האקלים בשנת 2024. הדו"ח מצביע על התמשכות של מגמות שינוי האקלים, בינהן:
לפני 3 שבועות היה ארוע גשם קיצוני באזור ולנסיה, שלחופי הים התיכון, בדרום מזרח ספרד, בו ירדו כ 770 מ"מ גשם ב-24 שעות. מדובר בכמות גשם גבוהה יותר מהממוצע השנתי באזור.
כמות הגשם החריגה גרמה להצפות, שהביאו ליותר מ-220 הרוגים, אלפים שנותרו מחוסרי בית, נזק כבד לתשתיות תחבורה, מבנים, שטחים חקלאיים, ועוד. הערכות ראשוניות של עלות הנזק מדברות על מאות מיליוני אירו.
לצורך סיוע בפעולות חילוץ והצלה גויסו כ-10,000 שוטרים וחיילים. לאחר מכן, מעל 100,000 איש הפגינו על המחדל בהתרעה לשיטפון ועל העיכוב בשליחת סיוע לאזרחים, וקראו לפיטורי מושל וולנסיה.
סוכנות מזג האוויר הספרדית אמנם פרסמה אזהרת סערה לאזור כ-4 ימים לפני כן, אך האזהרה לא הייתה חריגה. כך גם אזהרה נוספת, בבוקר יום הסערה, שלא צפתה את עוצמת הסערה. רק בשעות הערב, בעיצומה של הסעקה, נשלחו התראות ישירות לפלאפונים של האזרחים.
-------
מסמכים רלוונטיים: