ועידת האקלים ה-28 בדובאי יוצאת לדרך
בביתן הישראלי בועידת האקלים יציגו בעיקר חברות אקלים-טק מדרום הארץ. ארגוני סביבה הודיעו כבר לפני חודשים שלא ישתתפו בוועידה כי מארחיה לא מחויבים לקדם יעדי אקלים. ישראל מגיעה ללא הישגים לאומיים דוגמת חוק אקלים ומס פחמן
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 03/12/2023

ועידת האקלים השנתית של האו"ם (COP 28) נפתחה בשבוע שעבר בדובאי ותכנס יחדיו כ-70 אלף משתתפים רשמיים ועוד עשרות אלפי מבקרים מרחבי העולם, כולל כ-170 ראשי מדינות. בוועידה ישתתפו גם נציגי מגזר עסקי, נציגי חברה אזרחית, אקדמיה ונוער.

הוועידה תימשך עד 12 בדצמבר ונציגי המדינות יציגו בה את הישגיהם בתחום האקלים וינהלו משא ומתן לגבי יעדים עתידיים של הפחתת פליטות גזי חממה כדי למנוע את התחממות כדור הארץ.

ישראל מגיעה לוועידה ללא חוק אקלים, מס פחמן או הישגים אחרים בתחום, אולם תבקש לתרום למאבק הגלובלי באמצעות הצגת פתרונות אקלים-טק חדשניים. המשלחת הישראלית הצטמצמה באופן משמעותי בעקבות המצב, אך הנשיא הרצוג נסע לועידה לצד משלחת מקצועית בכירה בהובלת המשרד להגנת הסביבה ומשרד החוץ, והיום (ראשון) הם פתחו את הביתן הישראלי בועידה.

לאור חידוש הלחימה, הנשיא הרצוג החליט לבטל את נאומו המתוכנן בועידה, ולהתמקד במאמצים מדיניים שרלוונטיים למצב. במהלך הימים הראשונים של הוועידה נפגש הנשיא הרצוג עם נשיא איחוד האמירויות ושוחח איתו על החטופים הישראליים. הרצוג עדכן כי בכוונתו להיפגש עם מנהיגי עולם נוספים ולהעלות את הדרישה הנחרצת לשחרור החטופים שבידי חמאס בעזה.

ועידת האקלים של האו"ם מתכנסת מדי שנה ומשמשת מעין אסיפה כללית שבה מתקבלות החלטות גלובליות בתחום האקלים. בוועידת האקלים האחרונה שהתקיימה בשארם א'שייח במצרים נרשמה אכזבה כיוון שהמדינות לא הגיעו להסכמות בנוגע לשיפור יעדי האקלים, אך סוכם על פיצוי למדינות מתפתחות שסובלות מנזקי האקלים בשל פעילותן של מדינות מערביות.


כתבות רלוונטיות:

  1. ועידת האקלים בשארם: לא הושג ההסכם המיוחל, 20.11.2022
  2. ארגוני הסביבה הישראלים מתנערים מגרטה טונברג, 23.10.2023
  3. חוק אקלים מרוכך אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה, 13.9.2023
  4. אושר תקציב של 8 מיליון ₪ לביתן בוועידת האקלים, 11.7.2023
  5. מידע נוסף על שינוי אקלים |   infospot

ביתן אקלים ישראלי מצומצם בוועידה

בניגוד לתכנון המקורי לפיו ישראל התכוונה להשקיע 8 מיליון ₪ בביתן, ישראל הקימה ביתן מצומצם בוועידת האקלים עקב המלחמה. בביתן יציגו חברות וסטארט-אפים ישראליים, בעיקר מאזור הדרום, פתרונות חדשניים בתחום האקלים במטרה ליצור קשרים עסקיים עם משקיעים פוטנציאליים. כמו כן, תוקדש פינת אזכור בביתן לטובת החטופים הישראלים.

בין החברות שהצטרפו למשלחת הישראלית:

  • חברת UBQ מקיבוץ צאלים
  • חברת Akologic מקיבוץ ברור חיל
  • חברת Agil (לשעבר (Camelot.ai מחממת ניר-עם
  • חברת Emnotion מחממת InNegev, רהט

לצד הקמת הביתן, נציגי המשלחת הישראלית צפויים להצטרף לכמה יוזמות בינלאומיות בנושאי חקלאות וביטחון מזון, מגדר, בריאות ואקלים, אנרגיות מתחדשות והפחתת פליטות ועוד.

על רקע המלחמה, הביתן הישראלי בועידת האקלים עלול להיות מוקד למחאה כנגד ישראל, בין היתר משום שפעילי סביבה בולטים מרחבי העולם, בהם גרטה טונברג, פעילת הסביבה השבדית, התבטאו כנגד ישראל ובעד הפלסטינים.

השנה הזו צפויה להיות החמה ביותר שנמדדה

לפי המדענית הראשית של המשרד להגנ"ס, ועידת האקלים השנה מתקיימת על רקע דוח מטעם שירות האקלים 'קופרניקוס' שקבע כי ב-17 בנובמבר נשבר שיא בגובה הטמפרטורה העולמית הממוצעת.

לראשונה נרשמה עלייה של 2.07 מעלות צלזיוס ביחס לטמפרטורה בשנים 1900-1850. ברוב הימים העלייה הממוצעת מסתכמת בכ-1.5 מעלות. על פי הערכה, שנת 2023 צפויה להיות השנה החמה ביותר שנמדדה אי פעם ואירועי טמפרטורה קיצונית יעלו כמעט פי 3 בין שנת 2000 ל-2030.

אירועי האקלים הקיצוניים צפויים להביא לעלייה של 40% במספר האסונות בעולם בהשוואה לשנת 2015. בשנת 2030 צפויים להתרחש 560 אסונות שנובעים ממשבר האקלים. לפי חישוב של מדעני אקלים, פליטות גזי החממה צריכות להתחיל לרדת עד שנת 2025, ולרדת ב-50% עד סוף העשור הנוכחי, כדי שהטמפרטורה העולמית לא תעלה ביותר ממעלה וחצי בהשוואה לתקופה הטרום-תעשייתית, אך נראה שמדינות העולם לא מצליחות לעמוד בכך.

ישראל – אחת המדינות הפגיעות ביותר למשבר אקלים

לפי המשרד להגנת הסביבה, מאז 1950 עלתה הטמפרטורה הממוצעת בישראל בכ-1.4 מעלות צלזיוס. במפלס פני הים יש עלייה הדרגתית. כמו כן ניכרת עלייה באירועי שיא של משקעים ואירועי מזג אוויר קיצוניים, ועד שנת 2100 צפויה הפחתת משקעים בשיעור ממוצע של 25%-15%.

אמנם לישראל יש השפעה מזערית על ההתחממות העולמית, אולם כמו מדינות אחרות היא התחייבה לצמצם את פליטות גזי החממה שלה ובכך להשתתף במאמץ העולמי. אלא שעד כה היא לא הצליחה לעמוד בהתחייבויותיה: גם השנה היא לא הצליחה לחוקק חוק אקלים, ומס פחמן, ופליטות גזי החממה שלה דווקא עלו. כמו כן, רק 30 משרדים ממשלתיים עמדו ביעד שקבעה החלטת ממשלה ב-2019, לפיו עליהם להכין תוכנית היערכות לשינויי האקלים, כל משרד בתחומו. גם הרשויות המקומיות מדשדשות בהכנת תוכניות היערכות.

עוד לפני המלחמה ארגונים סביבתיים ישראלים הודיעו כי לא יגיעו לוועידת האקלים בדובאי משום שאינם רוצים לקחת חלק באירוע שנועד להכשיר מחדלים אקלימיים – גם עולמיים וגם של ישראל עצמה שלא קידמה את יעדיה.

ביקורת הושמעה גם כלפי מארחי הוועידה – איחוד האמירויות – שכלכלתה מבוססת רבות על נפט וגז. הנשיא שמונה השנה לוועידת האקלים הוא לא פחות ממנכ"ל חברת הנפט הלאומית של איחוד האמירויות.

התייחסויות

נשיא המדינה, יצחק הרצוג, לקראת ועידת האקלים: "במסגרת המאמץ הישראלי לשחרור והשבת החטופים נועדתי לפגישה חשובה עם נשיא איחוד האמירויות השייח׳ מוחמד בן זאידאני מודה לו על קבלת הפנים החמה כאן בדובאי במסגרת ועידת האקלים העולמית. בביקור הקצר אקיים סדרת פגישות מדיניות וכן אשתתף בוועידת האקלים.

בפגישותיי עם מנהיגי העולם בכוונתי להעלות את הדרישה הנחרצת לשחרור מידי ומלא של כלל החטופות והחטופים שבידי חמאס בעזה. בנוסף אתאר ואדגיש את המאמץ המוגבר לאספקת סיוע הומניטרי שהוא חלק בלתי נפרד מהמערכה הכוללת".

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "משבר האקלים לא נעלם גם בימים מורכבים אלה שבהם ישראל מתמודדת עם זירת הלחימה. גם בימים אלה יש לנו חובה להמשיך ולפעול בנושא כאן בישראל וגם בזירה העולמית. השתתפות ישראל ב-COP חשובה, ומשום כך ישראל תהיה מיוצגת על ידי משלחת מקצועית בכירה בהובלת המשרד להגנת הסביבה ומשרד החוץ. יש לנו הרבה מה לתרום בפתרונות חדשניים למשבר האקלים.

״מדינת ישראל נמצאת בימים של לחימה משמעותית. המשרד להגנת הסביבה רתום במלוא הכוח על מנת לתת מענים לכלל הרשויות והאתגרים הסביבתיים הרבים עימם הם מתמודדים בשל הלחימה כולל הסטת תקציבים משמעותיים לשם כך. אני גאה בחברות הטכנולוגיה מחבל התקומה והדרום שיובילו את התצוגות בביתן הישראלי. יחד כולנו מתוך הכאב לא נעצור ונמשיך קדימה לטובת העם והסביבה. יחד ננצח״.

שר החוץ אלי כהן: "אני גאה שמשרד החוץ מוביל גם השנה את משלחת ישראל לוועידת האקלים COP28 שתתקיים בדובאי החל מסוף השבוע הקרוב, ביחד עם המשרד להגנת הסביבה ומשרדי ממשלה נוספים. על אף המערכה שנכפתה על ישראל מאז 7 באוקטובר, אשר גבתה את חייהם של למעלה מ-1,200 ישראלים הרוגים ו-240 חטופים, קיימת חשיבות מדינית להשתתף בוועידת האקלים ולהוכיח לעולם כי ישראל איתנה וחזקה ומסוגלת לתרום את חלקה במאבק להתמודדות עם משבר האקלים. זכרם של הנרצחים וההרוגים וכן החטופים אשר לא שבו אלינו עדיין, ילוו אותנו גם במהלך הכינוס ובכל מאמצינו ופעולותינו.

"הנוכחות הישראלית תותאם לנסיבות שנוצרו בעקבות המלחמה אך עדיין תכלול משלחת ממשלתית, ביתן ישראלי במרכזו של שטח הוועידה והשתתפות נציגים של חברות טכנולוגיות אקלים מחבל תקומה והדרום, זאת על מנת להדגיש את מחויבותנו להם גם שעה קשה זו.

"ברצוני להביע הערכה לאיחוד האמירויות, אזרחיה והנהגתה, על תכנון, הובלה והוצאה פועל של כינוס האקלים הגדול ביותר שהתקיים עד כה. ישראל מייחסת חשיבות רבה לשיתוף הפעולה עם שכנותיה גם בעת הנוכחית שכן אתגרי האקלים הינם משותפים לכולנו וחוצי גבולות.

"הסכמי אברהם שנחתמו לפני שלוש שנים והיחסים הבילטרליים של ישראל ואיחוד האמירויות מהווים נדבך חשוב במערך יחסי החוץ של ישראל, בייחוד בעת הנוכחית, והגעתה של משלחת ישראלית לכנס מהווה הוכחה נוספת לאיתנותם של יחסים אלו".


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
איירלאב - בדיקות אוויר אהוד רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
חן בקרת אקלים שרון וסרשפרונג 072-3943015 hbakara@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>