היחידות הפחמיות המזהמות בחדרה ייסגרו רק ב 2024
יחידות 4-1 היו אמורות לצאת משימוש בתחילת החודש, אך מגפת הקורונה גרמה לעיכוב באספקת הציוד שנדרש כדי להקים את החלופה - יחידות מונעות בגז באותו אתר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 21/6/2022

הסגירה של יחידות ייצור החשמל 4-1 הישנות בתחנת הכוח בחדרה תושלם סופית רק בינואר 2024, שנה וחצי לאחר המועד המקורי שהיה אמור להיות בתחילת החודש, כך לפי דברים שאמר החודש בדיון בכנסת שיקי פישר, סמנכ"ל תפעול בחברה הממשלתית נגה, האחראית לניהול מערכת החשמל.

פישר הסביר שכדי להשבית את היחידות הפחמיות צריך להשלים קודם את ההקמה ואת ההפעלה המסחרית של שתי יחידות ייצור חשמל חלופיות המונעות בגז טבעי. כך, לאחר הפעלת היחידה החדשה הראשונה, בעוד כ-10 חודשים, יהיה אפשר להוציא משימוש שתי יחידות פחמיות. את שתי היחידות הנוספות יוציאו משימוש עם הפעלת היחידה החדשה השנייה בתחילת 2024.

לדברי נציג חברת החשמל, העיכוב בהקמת היחידות החדשות נבע בעיקר מבעיות בשילוח ובשינוע של ציוד לארץ וכן סגירת מפעלי ציוד בעולם בשל מגפת הקורונה, לצד ריקול (Recall) של יצרני הטורבינות שגרמו לעיכוב של כ- 9 חודשים.

כזכור, המתווה לסגירת 4 היחידות הפחמיות הישנות בחדרה נקבע בהחלטות ממשלה מ-2016 ומ-2018, אלא שהחלטות ממשלה אינן מחייבות, ולפנינו עוד דוגמא להחלטת ממשלה שלא עומדים בה ומי שמשלם את המחיר הם התושבים באזור שסובלים מהשפעות זיהום האוויר, והמשק כולו, מכיוון שלפי המשרד להגנ"ס העלות החיצונית היומית של הפעלת היחידות היא 8 מיליון ₪.

איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל המשרת את הרשויות המקומיות הסמוכות לתחנת הכוח בחדרה, מסביר כי צריכת החשמל במרחב שרון-כרמל הוא 7% מהצריכה הארצית, אך הייצור במרחב הוא 35% מהייצור הארצי, כך שהתושבים סובלים באופן לא שוויוני מההשפעות של תחנות הכוח ובראשן, זיהום אוויר הגורם לתחלואה עודפת.

לפניכם פירוט הדברים.


כתבות רלוונטיות:

  1. איגוד ערים שרון-כרמל מתנגד לפטור את חברת החשמל מהיתר הפליטה, 02.6.2022
  2. המשרד להגנ"ס מתנגד להחרגת תחנות הכוח מחוק אוויר נקי, 29.5.2022
  3. חברת חשמל לא תעמוד ביעד סגירת היחידות הפחמיות, 28.10.2021
  4. חשמל אמין לפני אנרגיות מתחדשות, 18.10.2021
  5. מידע נוסף על שינוי אקלים |  infospot

לא ניתן לסגור את היחידות המזהמות בלי חלופה

בדיון שהתקיים בתחילת החודש בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת ביוזמת איגוד ערים שרון-כרמל, יו"ר הוועדה ח"כ וליד טאהא אמר כי הממשלה וחברת החשמל לא עמדו ביעדים שהציבו לסגירת היחידות הפחמיות 4-1. ואכן, החלטת ממשלה מ-2018 קבעה כי יחידות 4-1 ייסגרו עד יוני 2022.

אלא שגם בהחלטת הממשלה, סגירת היחידות הפחמיות הישנות הייתה תלויה במספר תנאים חיצוניים, העיקריים שבהם: הקמת יחידות ייצור חשמל חדשות חלופיות המונעות בגז טבעי באתר חדרה וחיבור מאגר הגז השלישי, כריש, למערכת הגז הארצית. תנאים אלה בינתיים לא מתקיימים ולכן לא ניתן לסגור את היחידות המדוברות.

שיקי פישר, סמנכ"ל תפעול בחברת נגה האחראית על מערכת החשמל, הסביר בדיון בוועדה כי הדרך היחידה לסגור את היחידות בלי שיהיו הפסקות חשמל בשעות עומס, היא להקים חלופה באותו אתר שתשרת את אותו אזור, כך שהיחידות החדשות ישתמשו באותם קווי הולכה של יחידות 1-4, וזאת משום שפרישת קווי הולכה חדשים לשם הסטת עומסים היא פרויקט ממושך שלוקח כעשור.

כלומר, לפי דבריו של פישר, גם אם יש בישראל תחנות כוח המונעות בגז שלא עובדות במלוא התפוקה, הן לא מהוות חלופה ל-4 היחידות בחדרה, אלא אם הן ממוקמות באותו אזור ומשתמשות באותם קווי הולכה.

נציג חברת נגה שיקי פישר, הזכיר, כי כיום 4 היחידות הישנות מופעלות רק בעדיפות שנייה לאחר ייצור חשמל בגז, כאשר יש עומס בביקוש לחשמל.

הסיבות לעיכוב: קורונה וריקול של יצרן הטורבינות

נציג חברת החשמל בדיון אמר כי מיד לאחר החלטת הממשלה ב 2018 חברת החשמל יצאה לתהליך מיידי של רכש המחז"מים (מחזור משולב – יחידות ייצור חשמל מגז טבעי). היא רכשה אותם בתוך 8 חודשים בעלות של 4 מיליארד ₪.

לדבריו, הסיבות לעיכובים בהקמה לא תלויות בחברה ונבעו בעיקר מעיכובים משמעותיים באספקת ציוד לטובת ההקמה כתוצאה ממשבר הקורונה, שגרם לסגירת מפעלים ברחבי העולם, בעיות שינוע ושילוח ועוד. סיבה נוספת לעיכוב הייתה שהחברה שמייצרת את הטורבינות לתחנות הכוח עשתה ריקול (Recall) וביקשה לעשות שינויים בטורבינות לפני התקנתן. 

ההקמה של המחמ"זים נמצאת בשלב מתקדם: המחמ"ז הראשון מתוכנן לפעול באפריל 2023 והשני בינואר 2024.

פטור לתחנות כוח מהיתר פליטה לאוויר

נזכיר שלאחרונה פורסמה טיוטת חוק ההסדרים ובו סעיף שנועד לפטור את יצרניות החשמל ובעיקר את חברת החשמל מחובת עמידה בחוק אוויר נקי במצבים שבהם יש סיכון לאספקת חשמל. הסעיף הוכנס לאחר שהמשרד להגנת הסביבה סירב להאריך את היתר הפליטה ליחידות הפחמיות מעבר למה שהוסכם. המשרד להגנת הסביבה הודיע שגם היתר הפליטה הנוכחי לא מונע את הפעלת היחידות במקרה הצורך ולכן אין צורך בסעיף.

רקע: הפסקת השימוש בפחם

בישראל 2 תחנות כוח פחמיות, שתיהן שייכות לחברת החשמל, אחת בחדרה, השנייה באשקלון. היחידות הפחמיות בחדרה ובאשקלון מחוברות לאמצעים להפחתת פליטות, למעט 4 יחידות ייצור חשמל ישנות יותר בחדרה שהיו אמורות להיסגר בתחילת החודש. יתר היחידות הפחמיות (בחדרה ואשקלון) אמורות לעבור הסבה לגז טבעי ולהיסגר עד שנת 2026, אז השימוש בפחם בישראל ייפסק.

העיכובים הנוכחיים בהקמת יחידות הייצור החדשות בחדרה המונעות בגז טבעי, אמנם מעכבות את סגירת יחידות 1-4, אך לא מעכבות את לוחות הזמנים להסבת יתר היחידות הפחמיות בחדרה ובאשקלון.

התייחסויות

ניר סהר, מנכ"ל איגוד ערים לסביבה שרון-כרמל: "הוועדה קבעה כי חברת החשמל תדווח מעתה והלאה לציבור על כל הפעלה של יחידות 1-4 וכי יתקיים מעקב בוועדה על כך. בנוסף נקבע כי תתקיים בדיקה מעמיקה של משרד הבריאות על היקף. וסוג התחלואה במרחב הסמוך לתחנת הכוח.  אלו החלטות חשובות והישגים משמעותיים בדרך לסגירת יחידות 1-4 הפחמיות הישנות".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה