שרת האנרגיה: חשמל אמין לפני אנרגיות מתחדשות
על רקע משבר הנפט באירופה, הודיעו שרת האנרגיה ומנכ"ל משרדה כי סדרי העדיפויות הם ביטחון אנרגטי, לאחר מכן איכות סביבה ולבסוף הכנסות המדינה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 18/10/2021

בשבוע שעבר משרד האנרגיה הציג סקירה מפורטת על משק הגז והאנרגיה במסגרת דיון בוועדה של "קרן העושר" בכנסת. שרת האנרגיה, קרין אלהרר, ומנכ"ל המשרד, אודי אדירי, הצהירו כי בראש סדרי העדיפויות של המשרד נמצא הביטחון האנרגטי של ישראל. רק אחריו נמצאת איכות הסביבה, והשיקול השלישי בסדר העדיפויות הוא הכנסות המדינה.

על רקע משבר הנפט החמור שקיים כיום באירופה ובעולם, אמרה השרה אלהרר כי סדרי העדיפויות של ישראל נכונים. השרה אמרה כי יש לעשות את המעבר לאנרגטיות מתחדשות בצורה שקולה ואחראית כדי לא להיקלע למצב שבגלל ויתור על גז טבעי יהיה אילוץ לחזור לפחם, כפי שמתרחש כעת במדינות שונות בעולם.

במקביל לדברים שהשמיעו בכירי משרד האנרגיה בוועידה בכנסת, פורסמה התוכנית הסופית של המשרד למאבק במשבר האקלים לאחר סבב הערות ציבור.


כתבות רלוונטיות:

  1. משרד האנרגיה מפרסם תוכנית משלו, 21.4.2021
  2. הפחתה של 85% מפליטות גזי החממה במשק האנרגיה, 01.12.2020
  3. עד 2050 ישראל תעבור לכלכלה דלת זיהום ותחרותית, 23.06.2019
  4. השימוש בפחם יופסק ב-2025, 14.11.2019
  5. התוכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית, 26.11.2020
  6. מידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

שרת האנרגיה: 25% מצריכת האנרגיה בעולם תהיה מגז ב-2050

בוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל, שרת האנרגיה התייחסה למשבר האנרגיה החמור באירופה ואמרה כי ההתלבטות של מדינות אירופה לשקול מחדש מעבר לאנרגיות מתחדשות צריכה להדליק אצלנו נורת אזהרה. היא הוסיפה כי המעבר לאנרגיות מתחדשות צריך להיעשות בצורה שקולה ואחראית כדי שישראל לא תחזור בה מהחלטה להפסיק עם הפחם עד 2025.  

לדבריה, הביקוש לגז ימשיך להיות גבוה. לפי התחזית העולמית, בשנת 2050 רבע מצריכת האנרגיה בעולם תהיה מגז. במקביל, יהיה על ישראל להתקדם לאנרגיות מתחדשות לפי צעדים אופרטיביים שייקבעו על ידי המשרד להגנת הסביבה.

בהקשר למשרד להגנ"ס, השרה הדגישה כי אין תחרות בינו לבין משרדה וכי קיימת עשייה משותפת. יש לציין כי בקדנציה הקודמת הייתה מחלוקת בין המשרדים, בעיקר סביב יעדי שילוב אנרגיה מתחדשת לשנת 2030 (משרד האנרגיה סבור שהיעד צריך להיות 30% בעוד שהמשרד להגנ"ס תומך ב-40%).

הצהרה נוספת של אלהרר בדיון בוועדה נגעה להפסקת ההיתרים החדשים לחיפושי נפט בארץ, לפי החלטתה. כמו כן, השרה הודיעה כי תוקם יחידה גדולה במשרד האנרגיה שתעסוק באנרגיות מתחדשות (כיום אין כזו).

"מחירי הגז בארץ – הכי זולים בעולם"

מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, שהשתתף גם הוא בוועדה, אמר כי המאגרים תמר ולוויתן יספיקו למדינת ישראל למשך כ-70 שנה, וכי ללא מאגר לוויתן היינו צורכים הרבה יותר פחם ומייבאים הרבה יותר גז. הוא הוסיף שרמת מחירי הגז בישראל היא הזולה בעולם כיום.

עוד נקודה שהתייחס אליה מנכ"ל המשרד היא נושא הרכבים החשמליים. לדבריו, ההנחה של משרדו היא שעד 2030 כל הרכבים שייובאו לארץ ינועו על חשמל.

אדירי התייחס גם לנושא המתאן. לדבריו, הפקת גז עשויה לפלוט מתאן וכי נתוני פליטות המתאן נאספות כיום על ידי החברות שמפיקות את הגז, דבר שצריך להשתנות על ידי הקמת מערך ממשלתי של בדיקות.

מבחינת ייצוא הגז, ישראל מייצאת גז בהיקף של כ-1.5 מיליארד ₪ לשנה. המדינה מרוויחה גם מתמלוגים שמשלמים לה חברות הגז. לדברי אדירי, התחזית היא שעד שנת 2064 יכנסו כ-57 מיליארד ₪.

פרסום סופי: תוכנית משרד האנרגיה למאבק בשינוי אקלים

משרד האנרגיה פרסם בימים האחרונים את התוכנית שלו למאבק בשינוי אקלים. בחודש אפריל טיוטת התוכנית פורסמה להערות הציבור וכעת מפורסמת הגרסה הסופית, ללא הבדלים מהותיים.

יעד העל של התוכנית הוא הפחתה של 80% בפליטות גזי חממה ממשק האנרגיה, שמבוסס לא רק על ענף ייצור החשמל אלא גם צעדים שנדרשים מענפים משיקים שהם צרכני אנרגיה משמעותיים: תחבורה, בנייה ותעשייה.

מרבית היעדים בתוכנית, ביניהם הפחתה של 75-85% בפליטות גזי חממה מייצור חשמל, הפסקת השימוש בפחם עד שנת 2025 ושיפור שנתי ממוצע של 1.3% בעצימות האנרגטית, אינם חדשים ומשרד האנרגיה כבר הציג אותם בעבר.

השילוב של הפסקת השימוש בפחם לטובת גז טבעי והגדלת שיעור האנרגיות המתחדשות ל- 30% עד שנת 2030 צפויים להביא להפחתה של כ-23% בפליטות גזי החממה של משק האנרגיה כולו עד שנת 2030, בהשוואה לשנת 2015.

חשוב לומר, יעד ההפחתה של משק האנרגיה, משקף יעד לאומי הרבה יותר שאפתני מהיעד עליו התחייבה ממשלת ישראל בהסכמי פריז, במיוחד לאור קצב גידול האוכלוסייה בישראל, ורובו נשען על צעדים שמוביל משרד האנרגיה.

התוכנית משרטטת גם את העקרונות להגעה ליעד של שנת 2050 (80% אנרגיות מתחדשות), ביניהם מעבר של ייצור החשמל לאנרגיית שמש, תוך שילוב משמעותי של אגירת אנרגיה, מעבר של המגזר הביתי לבישול בחשמל במקום בגז ומעבר לרכב חשמלי.

הצעדים שנדרשים מהתעשייה במסגרת התוכנית כוללים את השלמת המעבר של התעשייה לשימוש בגז טבעי במקום דלקים מזהמים יותר כגון סולר, גפ"מ ומזוט. כמו כן, משרד האנרגיה מדגיש את הצורך לעודד את התעשייה לעבור לשימוש בחשמל עד כמה שאפשר, במקום דלקים ובמקום גז טבעי, ולבסוף את המעבר לשימוש במימן בטווח ארוך, במקום הגז הטבעי שגם הוא בסופו של דבר דלק פוסילי שגורם לפליטות גזי חממה.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה