איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל מתנגד להצעה בחוק ההסדרים להענקת פטור מחוק אוויר נקי ליצרני חשמל, בראשם חברת חשמל, ומדגיש כי במידה והחוק יאושר, הוא ידרוש פיצוי סביבתי עבור התושבים הסמוכים לתחנת הכוח בחדרה, בגין החריגות בזיהום האוויר.
הודעת האיגוד מגיעה בתגובה לסעיף בטיוטת חוק ההסדרים שהופץ בשבוע שעבר למשרדי ממשלה, שמציע להעניק לחברה הממשלתית שמנהלת את רשת החשמל הארצית, חברת נגה, אפשרות לפטור את יצרני החשמל מעמידה ביעדי הפליטה שנקבעו בהיתרי הפליטה לאוויר, במידה ויש צורך להפעיל את תחנת הכוח כדי להבטיח אספקת חשמל רציפה למשק.
הצעת החוק מגיעה לאחר סירוב של המשרד להגנ"ס לאשר לחברת החשמל דחייה של השבתת יחידות 4-1 בתחנת הכוח בחדרה, וכדי לאפשר את הפעלת היחידות כאשר יש צורך בכך, ומבלי להפר את היתר הפליטה.
לפי האיגוד, בעבר חברת החשמל כבר נאלצה לפצות רשויות מקומיות בשל עיכוב בהתקנת אמצעי הפחתת פליטות.
כתבות רלוונטיות:
לדברי איגוד ערים שרון-כרמל, לפי אומדני משרד הבריאות מידי שנה כ-50 איש מתים מוות מוקדם מזיהום הנובע מהפעלת היחידות הפחמיות 4-1. לדברי מנכ"ל האיגוד ניר סהר, "הפליטות בשנת 2022 הן בדיוק כפי שהיו לפני 40 שנה. התחנות הפחמיות ישנות ויש בהן תקלות רבות ופליטות מוגברות של מזהמים".
האיגוד הוסיף כי מאגר הפחם העצום באורות רבין גורם להעפת חלקיקי פחם לשכונת מגורים סמוכה והתושבים סובלים מאבק פחמי מאז שנות ה-80. בנוסף לכך, מאגר הפחם מעכב את ההקמה של שתי שכונות מגורים בחדרה עד שיימצא לו פתרון.
יו"ר האיגוד אסיף איזק: "לא יעלה על הדעת שבגלל שחברת החשמל לא עמדה ביעד, להפסקת השימוש ביחידות 1-4 הפחמיות, יבוטל חוק אוויר נקי והתושבים במרחב האיגוד ובארץ כולה ישלמו מחיר בריאותי כבד. אנו דורשים ממשלת ישראל לקבל את עמדת המשרד להגנת הסביבה, לא לבטל את חוק אוויר נקי ולשמור על חיי התושבים במרחב שלנו. במידה והיחידות לא ייסגרו או יועברו לשימור נדרוש מחברת החשמל פיצוי סביבתי לתושבי המרחב, במקביל להמשך המאבק לסגירתן."
כפי שדיווחנו לאחרונה, טיוטת חוק ההסדרים שאמור ללוות את תקציב המדינה הבא מציעה לתקן את חוק משק החשמל כך שלחברה הממשלתית המנהלת את רשת החשמל הארצית – חברת "נגה" – תהיה אפשרות להנחות את תחנות הכוח לפעול בניגוד לחוק אוויר נקי כדי למנוע פגיעה באמינות אספקת החשמל.
בתגובה לפנייתנו, המשרד להגנת הסביבה הדגיש שהיתר הפליטה לא מונע את הפעלת היחידות במצב של פגיעה באספקת החשמל ולכן אין הצדקה לתיקון החוק. לדבריו, משרד האוצר האחראי לסעיף לוקה בהסתכלות צרה על חשבון בריאות הציבור.
המשרד להגנ"ס מזכיר כי תחנת הכוח אורות רבין בחדרה, שמכילה גם את היחידות 4-1, היא מזהמת האוויר הגדולה בישראל ופולטת בין היתר תחמוצות גופרית, תחמוצות חנקן, פחמן חד חמצני וחלקיקים. העלות החיצונית הנגרמת מהפעלת היחידות הפחמיות 4-1 מוערכת ב-2.7 מיליארד ₪ לשנה, כולל הנזק מפליטת גזי חממה. העלות החיצונית היומית של הפעלת היחידות היא 8 מיליון ₪. כך לפי המשרד להגנ"ס.
נזכיר שעלויות חיצוניות הן העלויות העקיפות, הבריאותיות והסביבתיות, שעולות למשק כתוצאה מפליטת מזהמים מסוכנים ומסרטנים. המשרד להגנת הסביבה הוסיף שהוא מצפה ממשרד האוצר לשקלל גם את העלויות הללו כמו בכל מדינה נאורה ולא לקדם החלטות שעוקפות את החוק.
העלויות החיצוניות מחושבות בעזרת מדריך ושמו 'הספר הירוק' שעודכן לפני כשנתיים.
בשנת 2016 חברת החשמל הגיעה להסכם מחייב עם רשות החשמל, משרד האוצר ומשרד האנרגיה לפיו היא תסגור את היחידות הפחמיות 4-1 בחדרה עד יוני 2022 (בהמשך אף נקבע יעד להפסקת השימוש בפחם בתחנת הכוח כולה עד 2025). השבוע הסגירה אמורה להתרחש.
אולם לפני כחצי שנה החברה הודיעה שלא תעמוד בלוח הזמנים, לאור עיכובים שנגרמו כתוצאה ממגפת הקורונה בארץ ובעולם, וביקשה לדחות את הסגירה ב-20-11 חודשים. המשרד להגנת הסביבה סירב לבקשה, מה שהוביל ככל הנראה להצעת החוק המדוברת.
מסמכים רלוונטיים: