החשש מהידבקות בנגיף הקורונה מביא לעלייה חדה בפעולות החיטוי במרחב האישי והציבורי. משרד הבריאות הוציא היום מסמך המחדד את נוהלי החיטוי נגד נגיף הקורונה, בו הוא ממליץ שלא לחטא מקומות ציבוריים בשטח פתוח, לחטא משטחים בחללים סגורים בהם נוגעים בתדירות גבוהה באמצעות ניגוב עם חומר חיטוי מתאים, ומזהיר מפני שימוש בחומרי הדברה מסוכנים ומחיטוי ישיר על מוצרי מזון.
מסמך הנחיות החיטוי שפורסם, אשר מיועד לרשויות המקומיות ובתי עסק, מציין כי עיקר ההדבקה מנגיף הקורונה הוא ממגע ישיר ורסס נשימתי, אך ידוע שוירוס הקורונה עלול לשרוד על משטחים שונים בין מספר שעות עד מספר ימים, לכן יש חשיבות לחיטוי משטחים רלוונטיים.
עוד נכתב כי לנגיף יש מעטפת חלבונית, כך שהוא רגיש מאד לחומרי החיטוי הזמינים, לכן מומלץ להציב מתקנים לחיטוי ידיים במקומות נגישים ונראים לעין ברשתות הסופרמרקט, במרכולים ובמקומות ציבוריים נוספים.
כתבות רלוונטיות:
על פי משרד הבריאות, הסיכוי להידבקות ממשטח במקום ציבורי בשטח פתוח כגון מתקני שעשועים, ספסלים, תחנות אוטובוס ברחוב, מתקני ספורט בשטח פתוח ומדרכות - הוא מזערי, ולכן אין צורך בביצוע חיטוי במשטחים אלה – כולל חיטוי באמצעות מטוסי ריסוס או ערפול.
גם המשרד להגנ"ס מתריע מפני שימוש עודף בחומרי חיטוי במרחב הציבורי, העלול לגרום לסיכון מיותר לבני האדם, לזיהום סביבתי ואף לזיהום של מקורות מים. על פי המשרד להגנ"ס, פעולות חיטוי במרחב הציבורי כגון ריסוס חומרי חיטוי בשטחים פתוחים – רחובות, גנים ציבוריים וכדומה – לא הוכחו כיעילות או נדרשות למניעת הדבקה בנגיף.
לגבי חללים סגורים דוגמת מקומות ציבוריים, בתי עסק, בתי מרקחת, מרכולים וכו' - משרד הבריאות ממליץ לחטא באמצעות ניגוב משטחים הנמצאים בשימוש בתדירות גבוהה, כמו ידיות, כפתורים ומתגים, מסכי מגע, מעקות ומשטחי עבודה.
מומלץ להשתמש בחומרי חיטוי על בסיס אלכוהול, בריכוז של 70% לפחות או באמצעות תמיסה המורכבת מ – 40 מיל' אקונומיקה ו-1 ליטר מים, עד לייבוש המשטחים. במסמך מדגישים כי על מנת שהחיטוי יהיה יעיל יותר, יש לנקות את המשטחים לפני כן.
המסמך ממליץ שלא לבצע את החיטוי באמצעות ערפול או שימוש ב"פוגר".
כמו כן, אין לבצע חיטוי ישיר על מזון בין אם הוא ארוז או חשוף, ואין להשתמש בציוד הדברה לטובת פעולות חיטוי.
--------
מסמכים נלווים:
כתבות רלוונטיות:
חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: