דוח של משרד הביטחון על שימוש במסיכות פנים נגד נגיף הקורונה
האם כדאי להשתמש במסכות פנים לצמצום החשיפה לקורונה? איזה מסכה מתאימה לאיזה תרחיש? איזה מסכות קיימות בשוק? מדוע השימוש בנשמיות הוא חד פעמי והאם ניתן לחטא אותן לשימוש חוזר? האם אפשר להשתמש במסכת פנים עם זיפים או זקן? מה ההבדל בין מסכה FFP2 ל N95?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 25/3/2020

לידינו הגיע דוח פנימי של משרד הביטחון מהחודש האחרון אשר סוקר את מסיכות הפנים השונות המשמשות לצמצום החשיפה לנגיף (וירוס) הקורונה SARS-CoV-2. הדוח לא מחדש הרבה, אך מבין מגוון מקורות המידע שמציפים אותנו, משרד הביטחון נחשב למקור אמין ומהימן, ולכן אנו מביאים את הדברים לפניכם.

מדוע כדאי להשתמש במסכת פנים נגד נגיף הקורונה?

בדוח מוסבר כי מתאר ההדבקה העיקרי בנגיף הקורונה הוא דרך הנשימה, ככל הנראה על ידי העברת הנגיף ברסיסי רוק קטנים בעת דיבור, שיעול או עיטוש של אדם שכבר נדבק בנגיף. לכן, מסכת פנים מתאימה, יכולה לצמצם את החשיפה לנגיף הקורונה.

בדוח מציינים כי ייתכן וניתן להידבק גם דרך ריריות העיניים, כתוצאה מהעברת הנגיף ממשטח נגוע באמצעות מגע יד - ולכן ההנחיה לשטוף/לחטא ידיים לפני נגיעה בפנים.


כתבות רלוונטיות:

  1. שני מפעלים נוספים ייצרו מסכות פנים נגד קורונה, 02.04.2020
  2. איזה מפעלים בישראל מייצרים מסיכות נגד נגיף הקורונה? 29.03.2020
  3. הנחיות חיטוי וטיהור לבתי עסק ורשויות מקומיות, 25.03.2020
  4. דוח משרד הביטחון: חיטוי וטיהור נגד נגיף הקורונה23.3.2020
  5. מידע נוסף על התמודדות עם משבר הקורונה | infospot

התאמת סוג מסכת המגן לשימוש נגד קורונה

הדוח מציין מספר מצבים בהם נדרש שימוש במסיכות פנים לצמצום החשיפה לנגיף הקורונה:

  1. מיגון עובדים בסביבה מזוהמת, כגון צוותי רפואה, נותני שירות וכו' – להם הדוח ממליץ להשתמש בנשמית (מסכות פה-אף) ברמת FFP2 או N95 לכל הפחות. לפי הדוח נשמיות אלה מספקות הגנה של כ 95% מכלל החלקיקים באוויר.
  2. מניעת הפצת נגיף הקורונה על ידי חולה: להשתמש בנשמית כירורגית או נשמית מדגם N95 ללא שסתום פליטה דרכו נפלט אוויר לסביבה ללא סינון. 

הדוח מוסיף כי על פי הנחיית משרד הבריאות, לצוותי רפואה או עובדים הנחשפים בסבירות גבוהה לנגיף, מומלץ להשתמש ברמת מיגון גבוהה יותר, הכוללת בנוסף גם מיגון עיניים או מסכת פנים מלאה הכוללת מסנן חלקיקים.

רמת מיגון גבוהה אף יותר, באמצעות מיגון נשימתי אקטיבי הכולל מפוח, מגביר בצורה ניכרת את רמת המיגון ולכן מומלץ להשתמש בתרחישים של טיפול הדוק בחולה מאומת ומשימות חיטוי נגד קורונה. כך לפי הדוח.

איזה סוגי מסכות פנים קיימות?

הדוח ממשיך ומבצע סקירה מפורטת של המסכות השונות השכיחות ביותר. נהוג לחלק את סוגי אמצעי המיגון הנשימתי למיגון בפני נגיפים לשתי קבוצות:

  1. נשמיות – (מסכות פה-אף Filtering Facepiece Respirator) העשויות מחומר דמוי בד בעל מבנה סיבי שמסנן את האוויר. מסכות אלה מיועדות לשימוש חד פעמי.  הדוח מדגיש כי הנשמיות לא מבטיחות 100% הגנה. בין הנשמיות:
    1. נשמית פשוטה המיועדת לצמצום חשיפה לזיהום אוויר ונפוצה בשימוש במזרח אסיה. לא מתאימה להגנה מפני נגיפים בכלל וקורונה בפרט ובעלת יעילות מועטה לשימוש חולים בקורונה כנגד הפצת הנגיף לסביבה.
    2. נשמית כירורגית הדומה לנשמית הפשוטה, אך מכסה את כל אזור הפה והאף ומיועדת להגן על הסביבה מפני חובש הנשמית. משמשות בין השאר צוותי חדרי ניתוח בשגרה. מסכות מסוג זה לא אטומות ולכן לא מספקות הגנה מלאה מפני נגיפים, אך יכולות לשמש חולים בקורונה להפחתת ההפצה של הנגיף לסביבה.
    3. נשמית N95 המבטיחה הגנה מפני 95% מהחלקיקים/רסיסים בגודל 0.3 מיקרון. בגרסאות רבות כוללת שסתום פליטה להקלה על ההתנגדות לנשיפה ופליטת לחות מצטברת. יותר יעילה מהנשמית הכירורגית.
  2. מסכות (Masks) העשויות גומי ויש בהן מסנן (בסגנון של מסכות האב"כ המוכרות) המיועדות לשימוש רב פעמי, אך נדרשות לניקוי והחלפת מסנן. בין המסכות:
    1. מסיכת חצי פנים (פה אף) בשילוב מסנן.
    2. מסיכת פנים מלאה המכסה את הפה, האף והעיניים - בשילוב מסנן.

מדוע השימוש בנשמיות חד פעמי? והאם חיטוי מסכה אפשרי?

לפי הדו"ח, השימוש בנשמיות (מסכות פה-אף) הינו חד פעמי, משום שחומר הנשמית נספח בלחות של אוויר הנשיפה כך שככל שזמן השימוש מתארך, ההתנגדות למעבר אוויר גדלה, ונוצרת אי נוחות בשימוש.

לגבי חיטוי הנשמיות (חיטוי מסכה) לטובת שימוש חוזר במסכה, בדוח מוסבר כי בתקופת התפרצות שפעת החזירים, בוצעו מחקרים לבחינת יעילות החיטוי של נשמיות (מסכות פה-אף) ונמצא כי חיטוי מסכות באמצעות עיקור (אוטוקלב) פוגע ברצועות הקשירה וחיטוי כימי פוגע בחומר הסינון, לכן הן לא מומלצות.

האם מסכה שמסננת 0.3 מיקרון, יעילה נגד נגיף של 0.1 מיקרון?

עוד מוסבר בדוח כי מסננים (מסוג HEPA) יעילים במיוחד נגד חלקיקים שקוטרם נמוך מ 0.1 מיקרון או גדולים מ 0.4 מיקרון ושבאופן מפתיע, דווקא טווח הביניים, הוא ה"מאתגר" ביותר ולכן בדיקות המעבדה מתבצעות לחלקיקים בגודל 0.3 מיקרון - גודל הנמצא בטווח הביניים בעל יעילות הסינון הנמוכה ביותר – כלומר יעילות הסינון תגדל בחלקיקים הקטנים והגדולים יותר.

עוד מציינים כי אמנם גודל הנגיף מוערך בכ – 0.1 מיקרון, אלא שהוא אינו מועבר כחלקיק עצמאי באוויר, אלא בתוך טיפת מים הנפלטת מהנשא. בשיעול נפלטות טיפות/רסיסים שגודלם כ-0.6 מיקרון בממוצע, ובעיטוש נוצרות טיפות גדולות יותר בטווח של 70-350 מיקרון – הנמצאות בטווח הסינון היעיל.

אף על פי כן, ייתכן שלאחר חסימת הטיפות במסנן, המים יתנדפו וחלקיקים של הנגיף יישארו במסנן, כך שהמשך הנשימה תגרום לחדירת הנגיף למערכת נשימה. אלא שבשלב זה הנגיף כנראה במצב סטטי (ללא תנועה) על גבי הסיבים והסבירות שישתחרר ויחדור את הסינון נמוכה יחסית.

מה ההבדל בין מסכת N95 למסכת FFP2?

לפי הדוח, יש מספר תקנים למיגון מפני חלקיקים, בינהם:

  • תקן אמריקאי NIOSH: מתייחס לרמת היעילות המינימאלית של הסינון כפי שנקבע בבדיקות מעבדה, לחלקיקים בגודל 0.3 מיקרון. חלקיקים גדולים יותר וחלקיקים קטנים יותר יסוננו ביעילות גבוהה יותר. רמות הסיווג:
    • מסכה N95 - סינון 95% מהחלקיקים
    • מסכה N99 - סינון 99% מהחלקיקים
    • מסכה N100 - סינון 99.97% מהחלקיקים
  • תקן אירפואי EN149 לנשמיות (מסכות אף פה): מסווג את הנשמיות לשלוש רמות, בהתאם לרמת יעילות הסינון המינמיאלית:
    • מסכה FFFP1 – סינון 80% מהחלקיקים
    • מסכה FFFP2 – סינון 94% מהחלקיקים
    • מסכה FFFP3 – סינון 99.95% מהחלקיקים

שימוש במסכות פנים לקורונה עם זיפים או זקן

הדוח מציין כי נשמיות ומסכות פנים נגד קורונה, אינם מתאימות לשימוש בעלי זיפים או זקנים, להם ממליץ הדוח להשתמש באמצעי מיכון הכוללים אטם צוואר, דוגמת ברדסים, או במסכת פנים אקטיבית הכוללת מפוח היוצר "על לחץ" בחלל המסכה.

המחיר של מסכות פנים נגד קורונה

הדוח גם מתייחס למחיר של מסכות פנים נגד קורונה, אלא שכאן צריך לזכור שעקב המחסור בציוד מיגון רפואי, ובפרט של מסכות פנים, המחירים עלו והם משתנים בתדירות גבוהה.

למיטב הבנתנו, אף על פי שהדוח פורסם בתחילת מרץ 2020, הוא מתייחס לרמת המחירים שהייתה קיימת לפני משבר הקורונה.

  • המחיר של נשמית כירורגית: שקלים בודדים.
  • המחיר של נשמית N95: עשרות שקלים.
  • המחיר של מסכת גומי חצי פנים: 100-200 ₪. למסנן מחיר נפרד.
  • המחיר של מסכת פנים מלאה: מאות שקלים. למסנן מחיר נפרד.

איפה משליכים מסכות קורונה משומשות?

האם אפשר לזרוק לפח האשפה הרגיל ציוד מיגון לצמצום חשיפה לנגיף הקורונה, כמו כפפות או מסכות?

בבתי חולים ומתקנים רפואיים יש הפרדה של פסולת רפואית מפסולת כללית ויש לפעול על פי כללי המקום. אך מה קורה בבתי מגורים ובתי עסק שבשגרה אין להם הפרדה של פסולת רפואית?

במשרד להגנת הסביבה מבהירים כי על פי הנחיות משרד הבריאות, אם מדובר במסכות שמקורם בחולים מאומתים בקורונה או באזרחים הנמצאים בבידוד, כמו גם מבתי חולים או ממתחמים ששוהים בהם אזרחים אלו – יש לאסוף את המסכות בשקית ייעודית ולסגור את השקית היטב לפני השלכתה לפח הירוק. מבחינת שאר הציבור, אפשר להשליך את המסכות בפחים הרגילים בלא הנחיות מיוחדות.

כיצד להכין מסיכת קורונה ביתית?

לאור הביקוש הרב למסיכות פנים נגד נגיף הקורונה, ולאור המלצת משרד הבריאות (מתאריך 02.04.2020) לחבוש מסכת פנים ביציאה מהבית למרחב הציבורי, פורסם סרטון רשמי של משרד הבריאות שמפרט כיצד ניתן להכין מסיכת פנים ביתית. הנה:

סרטון: הכנת מסכת פנים נגד קורונה [משרד הבריאות]


כתבות רלוונטיות:

  1. שני מפעלים נוספים ייצרו מסכות פנים נגד קורונה, 02.04.2020
  2. איזה מפעלים בישראל מייצרים מסיכות נגד נגיף הקורונה? 29.03.2020
  3. הנחיות חיטוי וטיהור לבתי עסק ורשויות מקומיות, 25.03.2020
  4. דוח משרד הביטחון: חיטוי וטיהור נגד נגיף הקורונה23.3.2020
  5. מידע נוסף על התמודדות עם משבר הקורונה | infospot

מסמכים נלווים:

  1. הנחיות משרד הבריאות ללבישת מסכות פה-אף במרחב הציבורי בכדי להקטין את סיכון ההדבקה, 02.04.2020

מעבדות לבדיקות איכות סביבה: