הצעת חוק להארכת השימוש בבנזין חורפי, נדיף ומזהם יותר
משבר הקורונה הביא להצטברות מלאי בנזין חורפי, שהוא נדיף ומזהם יותר מאשר בנזין קיצי. משרד הכלכלה מציע להאריך את השימוש בבנזין החורפי בחודש נוסף
  • מאת: מערכת Infospot
  • פורסם בתאריך: 27/5/2020

משרד הכלכלה פרסם טיוטת צו להארכת השימוש בבנזין 95 המיועד לשימוש חורפי עד סוף חודש יוני, ובכך לדחות את המעבר לבנזין קיצי המתרחש בכל שנה. במדינות רבות קיימת רגולציה המחייבת שימוש בבנזין קיצי בעונה החמה משום שהוא פחות נדיף ולכן פחות מזהם, למרות שהוא יקר יותר לייצור.

בארץ מתרחש המהלך בדרך כלל בחודשי אפריל-מאי, אך השנה מציע משרד הכלכלה לדחות את המעבר בשל הצטברות מלאי של בנזין חורפי בעקבות צריכת הבנזין הנמוכה במשבר הקורונה.


כתבות רלוונטיות:

  1. בז"ן תייצר דלק נקי: מפחיתה ב-50% את ריכוז הבנזן בבנזין, 28/8/2018
  2. ערכי הסף לזיהום אוויר בישראל מחמירים מאירופה, 27/6/2018
  3. הכנסת אישרה ערכי סף חדשים לפליטות לאוויר, 07/3/2016
  4. בז"ן תקים מתקנים להפחתת פליטות, 09/1/2018

בגלל הקורונה, נותר מלאי גדול של בנזין חורף

על פי טיוטת הצו שפורסמה, מדינת ישראל רכשה כמות משמעותית של בנזין 95 מהסוג החורפי לצורכי מלאי, אך בשל משבר הקורונה צומצמה צריכת הדלק באופן משמעותי ונותר מלאי גדול של בנזין חורפי.

משרד האנרגיה מעריך כי לא ניתן יהיה להספיק ולהשתמש בבנזין החורפי עד מועד המעבר לבנזין קיץ כפי שהוא מופיע כיום בחוק (31 במאי), לכן עלתה ההצעה להשתמש בבנזין החורפי למשך חודש נוסף (30 ביוני).

לפי הפרסום, הדחייה של מועד המעבר לבנזין קיצי בחודש אחד, תקטין את הפגיעה הכלכלית מכיוון שבנזין קיצי הוא יקר יותר, וכן תפחית את זיהום האוויר כי חלק מן המלאי המיועד לחודשי החורף מאוחסן במכלים פתוחים והחזקתו למשך כל תקופת הקיץ תגרום להתנדפות מוגברת של מזהמים לאוויר.

ככל שחם יותר, השימוש בבנזין חורף מזהם יותר

בטיוטה הצו שפורסמה, לא מצוין כי הבנזין המיועד לשימוש בחודשי החורף הוא נדיף יותר וככל שמאריכים את השימוש בו בחודשים חמים יותר, כך זיהום האוויר שהוא גורם גדול יותר ומזיק יותר לבריאות. זאת בהשוואה לבנזין הקיצי, היקר יותר, שפולט פחות אדים מסוכנים.

כמו כן, הצו לא מזכיר שכבר שנתיים שמשך השימוש בבנזין חורף מוארך בחודש, מסוף אפריל לסוף מאי, כך שמדובר כעת בהארכה נוספת של חודש, וחודש שהוא הרבה יותר חם, כך שההשפעה שלו על הנדיפות של הבנזין החורפי גדולה יותר.

במקביל, המשרד להגנת הסביבה מנסה לקדם רגולציה הפוכה שתחייב את המשק הישראלי להשתמש בבנזין קיצי למשך תקופה ממושכת יותר, על מנת לצמצם את זיהום האוויר הכרוך בשימוש בבנזין החורפי, במזג אוויר חמים.

ההבדל בין בנזין קיץ לבנזין חורף: לחץ האדים

תכונותיו של בנזין 95 נקבעות בתקן ישראלי שמגדיר בין השאר את לחץ האדים (רמת הנדיפות) המרבי בבנזין, נתון שמשפיע על פליטת המזהמים לאוויר. מכיוון שלחץ האדים מושפע מטמפרטורת הסביבה, בקיץ המגבלה היא עד 60 קילופסקל ובחורף 80 קילופסקל. כלומר הבנזין החורפי מתנדף יותר מהבנזין הקיצי כששניהם בטמפרטורה זהה. אך מכיוון שבחורף קר יותר, ההבדל בלחץ האדים אמור להתקזז.

-------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה