בכנס סביבה 2050, שהתקיים שלשום (ג') תקף השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, בצורה חריפה, חלק מהארגונים הירוקים, והאשים אותם בשרלטנות, בורות והטעיה מכוונת של הציבור שעלולה להוביל לפגיעה באמון והאינטרס הציבורי באיכות הסביבה.
גם השר שטייניץ ביקר את התנהלות הפעילים הסביבתיים שלא הכירו וברכו על המהלכים שהוביל משרד האנרגיה בשנים האחרונות למעבר מפחם לגז טבעי ואנרגיות מתחדשות.
הדברים באים על רקע סיום ההרצה של אסדת לוויתן והמחאה שהתלוותה אליה, כאשר גם הנישוב השני שהתקיים ביום ב' הסתיים ללא השפעה על איכות האוויר באזור חוף הכרמל. המשרד להגנ"ס ציין כי עם סיום שני הנישובים, בהתאם לתוכנית ההרצה, בימים הקרובים יופעלו באסדה כל מערכות הפחתת הפליטות בשגרה.
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין התייחס בתחילת דבריו למחאה סביב ההרצה של אסדת לוויתן. לדבריו, הפעילים הסביבתיים יצרו תחושה של צ'רנוביל בישראל וגרמו לאנשים להתפנות מבתיהם, הובילו לסגירת מוסדות חינוך ולרופאים שעזבו את מקום עבודתם, תוך הבטחה לזיהום אוויר שלא היה מאחוריה כלום. כאשר בפועל בזמן הנישוב רמות בנזן היו מהנמוכות בישראל בחוף הכרמל והפעילים והתושבים הלכו להפגין ליד נתיבי איילון שם רמת הבנזן הכי גבוהה.
אלקין המשיך ואמר כי מדובר בהטעיה של ציבור גדול שגרמה לכך שלקחו אנרגיה ציבורית שחשובה למאבק הסביבתי ותיעלו אותה לכיוון הזוי: "אסור לשחק בציבור ואסור להטעות ולשקר אותו".
אלקין המשיך להתנגח בעמותת צלול וציין כי הם פרסמו הודעה לפיה זיהום האוויר בישראל הוא הגרוע ב-OECD. לדבריו, לא רק שישראל רחוקה מלהיות הגרועה ב-OECD מבחינת זיהום אוויר, אלא שהשיפור באיכות האוויר מושגת בזכות הדברים שבגינם הם נלחמים במשרד להגנ"ס – אסדת לוויתן שמביאה גז טבעי שמאפשר את הפסקת השימוש בפחם המזהם.
לדבריו, האתגר האמיתי שניצב כרגע ולא מעניין את הארגונים הירוקים והציבור הוא זיהום האוויר מתחבורה שאחראי לכחצי מזיהום האוויר בישראל. אלקין הסביר כי עוד חודשיים שלושה יושלם מהלך של גריטה או התקנת מסננים על רכבי דיזל מזהמים שיביא להפחתה של שליש מזיהום האוויר מתחבורה.
דוגמה נוספת לפן השלילי של ניתוב המחאה הציבורית על ידי הארגונים הירוקים התבטאה לדברי אלקין בפרשת מיכל האמוניה. לדבריו, פעילים סביבתיים ועמותת צלול שנלחמה גם במיכל האמוניה (וגם באסדת לוויתן), הציגו דוח שדיבר על סיכון כמו מפצצה גרעינית, כאשר בדיעבד התברר שהמדענים שחתומים על הדו"ח הודו שלא קראו אותו.
אלקין מסכים שהיה צריך לפנות את מיכל האמוניה, ומזכיר שהדבר אכן נעשה על ידי המשרד להגנ"ס אל מול התנגדויות ולחצים, אך טוען שההיסטריה שלוותה לתהליך שהסתמכה על נתונים הזויים שבדיעבד התברר שאין להם ביסוס מדעי – לא הוסיפה דבר והובילה לתוצאה מיותרת של סגירת מפעל (חיפה כימיקלים) ולאובדן של מקומות עבודה בחיפה וכמעט הביאה לסגירת מפעל בדרום.
לדבריו, המהלך גם גרם לנזק סביבתי, כי היו דרכים יותר בטוחות לייבא אמוניה מאשר החלופה שנבחרה לבסוף תחת האילוצים – יבוא אמוניה באיזוטנקים שמסתובבים על הכבישים. אך ההיסטריה סביב הדוח המפוברק הובילה את בית המשפט ואת עיריית חיפה לתמוך בהחלטה פחות טובה ופחות בטוחה והציבור חשוף היום ליותר בעיות בטיחות בשל הקמפיין המוגזם. כך לפי אלקין.
אלקין המשיך ותקף את הפעילות של עמותת אדם טבע ודין בתחום הפסולת, אם כי לא ציין את שמם באופן ישיר. לדבריו במקום לעסוק באתגרים המרכזיים של ענף פסולת, הארגונים הירוקים מתמקדים בהחלת חוק הפיקדון על הבקבוקים הגדולים – סדר גודל של מיחזור 5,000 טון פלסטיק המהווים חצי אחוז מהפלסטיק בישראל ועוד פחות מכלל הפסולת.
במקביל המשרד להגנ"ס מנסה להביא להקמה של מתקני השבת אנרגיה מפסולת, כאשר כל מתקן השבה מפחית ב-10% את כמות הפסולת המוטמנת ו-3 מתקני השבה מקרבים את ישראל לנתוני טיפול בפסולת סבירים ביחס ל-OECD. לדבריו, אנו צפויים לראות מאבקי נימבי נגד הקמת מתקני ההשבה.
אלקין סיכם ואמר כי צריך ארגונים סביבתיים וחשוב שהם יבקרו את המשרד להגנ"ס, ולראייה המשרד תומך בארגונים האלה (כספית), כולל אלה שתוקפים את המשרד. אך אסור להשלות את הציבור ואסור להיות שרלטן סביבתי. זה יוביל את הציבור לאבד את האמון במאבקים האלה. צריך לעצור שלא יהיה מאוחר, ולחשוב איך להגן על הסביבה ולא לשקוע בהזיות. כך לדברי אלקין.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין עלה לבמה והגיב על דברי אלקין: "במקום להציג חזון סביבתי, השר אלקין בחר לפתוח במתקפה חזיתית מול ארגוני הסביבה.
אלה התבטאויות לא ראויות מול שותפים לדרך, גם אם השותפים האלו לא תמיד מסכימים איתו ואף מבקרים אותו, השר קרא לארגוני הסביבה שרלטנים, כשרק לאחרונה בית המשפט העליון הוציא נגדו צו על תנאי, המחייב אותו להשיב מדוע אינו מחיל את חוק הפקדון על מיכלי המשקה הגדולים.
יתכן שגם בית המשפט הוא שרלטן בעיני השר, אבל על כך נאמר הפוסל במומו פוסל. אנחנו באדם טבע ודין מציעים לשר לעסוק יותר בתפקידו כמוביל הסביבה בישראל והרבה פחות במתקפות שערורייתיות ולא ענייניות כנגד ארגוני סביבה העושים לילות כימים למען הציבור הישראלי".
מנכ"ל המשרד להגנ"ס, גיא סמט גם התייחס לנושא ואמר כי השיח הסביבתי בין הארגונים למשרד חשוב וימשיך להתקיים, אלא שמותר לשר לומר דברים קשים נגד הארגונים הסביבתיים – במיוחד כאשר הם אומרים דברים קשים כנגדו. סמט גם התייחס באופן ספציפי לחוק הפיקדון כשאמר: "השר תמך בדרג המקצועי, שזה הייתי אני בתפקידי הקודם (כסמנכ"ל שלטון מקומי). לא ראיתי לנכון להחיל את החוק הפיקדון. השר קיבל את עמדת הדרג המקצועי עד הסוף".
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, גם התייחס בדבריו לפעילים הסביבתיים והסביר כי על מנת לצמצם את זיהום האוויר ופליטות גזי החממה על ידי מעבר ממשק חשמל מבוסס פחם למשק חשמל מבוסס גז ואנרגיות מתחדשות – צריך לפרוש תשתיות, שכנגדם יש מאבקי נימבי: "נאבקים בנו ואומרים אנרגיית שמש זה טוב, אבל שקו המתח לא יעבור לידנו. טורבינות רוח זה טוב, אבל שלא נראה אותם. גז טבעי זה טוב, אבל שהאסדה לא תהיה לידנו."
שטייניץ ציין לטובה ארגונים סביבתיים שתמכו בשימוש בגז טבעי ולא הצטרפו למחאה כנגד אסדת לוויתן: אדם טבע ודין, גרינפיס והחברה להגנת הטבע. אך טען שכשהתחיל מאבק נימבי שגלש להסטה ויצירת פאניקה בקרב הציבור שהגיע לשיא סביב הנישוב – אותם ארגונים השתתקו.
לדבריו, חשוב שתהיה ביקורת עניינית, אך חשוב גם לתמוך בתהליכים שנעשו במשק האנרגיה בשנים האחרונות שהביאו לצמצום משמעותי בזיהום האוויר כתוצאה מהפחתת השימוש בפחם: "אם לא נדע לגבות מהלכים נכונים וניכנע למאבקי נימבי שימנעו את היישום של המהפכה הזאת – שכרנו יצא בהפסדנו."
שטייניץ גם פרש את התוכניות למשק האנרגיה לשנים הקרובות: "אם 2019 נרשמה כשנת הגז הטבעי 2020 תהיה שנת אנרגיות מתחדשות". לדבריו המטרה לשלב כמה שיותר אנרגיות מתחדשות ובעדיפות שנייה גז טבעי שיחליפו את השימוש בדלקים הפוסיליים המזהמים.
שטייניץ סיפר שכנכנס לתפקיד שר האנרגיה ב-2015 התוכנית הייתה להגדיל את צריכת הפחם, לבנות תחנה פחמית נוספת באשקלון ולהקים תחנה פחמית נוספת בחדרה. התוכנית הייתה להכפיל את השימוש בפחם. "עברנו מהפך של 180 מעלות. זה התחיל בהוראה להקטנת השימוש בפחם. והמשיך בהחלטה לסגור את טורבינות 1-4 בחדרה עד 2022 והמשיך עם ההחלטה שקובעה סופית לאחרונה להסב את התחנה הפחמית באשקלון לגז טבעי ב-2024, כך שלא יהיה יותר פחם ב 2025".
לדבריו, משרד האנרגיה שינה את הגישה וכיום המוטו הוא - מחויבים לביטחון אנרגטי תוך התחשבות בבריאות הציבור ואיכות הסביבה. לדבריו היעד הוא לסיים את שנת 2020 עם 10% אנרגיות מתחדשות (כיום 6.5%). בנוסף הוא הזכיר כי הנחה לאחרונה את רשות החשמל להכין תוכנית להגדלת היעד באנרגיות מתחדשות שמש ל 25-30% עד שנת 2030 (במקום יעד של 17%).
שטייניץ גם הסביר כי יכולת ייצור של 100% חשמל מאנרגיה סולארית היא בערך 30% בפועל לפי חישוב של 6-7 שעות שמש ביממה בממוצע שנתי ומכיוון שאין כיום פתרונות אגירה ולא ניתן להשאיר את המדינה אפילו שעה בלי חשמל. באירופה המדינות יכולות לרכוש חשמל ממדינות שכנות, אנרגיה גרעינית וכו' – פתרונות שאינם זמינים לישראל.
לכן, המשמעות של יעד אנרגיות מתחדשות של 25-30% הוא בפועל כמעט 100% אנרגיות מתחדשות כשהשמש זורחת. זה קרוב למקסימום שניתן לייצר ממתחדשות תוך הבטחה של יציבות אנרגטית באספקת החשמל, סיכום שטייניץ.
תגובת עמותת צלול: "השר זאב אלקין הבהיר הבוקר בצורה הכי ברורה כי אין מנהיגות בישראל. ישנו חלל מנהיגותי עצום בראש המשרד להגנת הסביבה, שאמור לטפל באחד האתגרים הגדולים לאנושות.
אלקין בחר שוב לעמוד לצד התעשייה המזהמת ולהאשים את ארגוני הסביבה בכשלים שכולם רשומים על שמו. טוב יעשה אם יבין את המשמעויות של מעשיו ויכיר בחוסר יכולתו להוביל את תושבי ישראל לעתיד טוב יותר ויתפטר מתפקידו."
תגובת ארגון 'שומרי הבית': "השר הנכבד טוען כי פעילי הסביבה פוגעים באימון הציבור במשרד שבראשותו. טיפ קטן לנו אליך, מר אלקין- אולי תעשה חשבון נפש ותבחן עם עצמך מי באמת פוגע באימון הציבור במשרד שאתה עומד בראשו?
מגיע לנו שר מקצועי ואכפתי במשרה מלאה להגנה על הסביבה בישראל."
ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
איירלאב - בדיקות אוויר | אהוד רועה | 054-9360352 | airlab@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |