בג"ץ חייב את אלקין לנמק מדוע אינו מחיל את חוק הפיקדון על בקבוקי משקה גדולים
העותרת, עמותת אדם טבע ודין, ברכה על ההחלטה: "אלקין נכנע ללחצי חברות המשקאות ומנצל את תקופת הבחירות כדי להתחמק מהכרעה לגבי עתיד הפיקדון של הבקבוקים הגדולים"
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/12/2019

בג"ץ קיבל את עתירתה של עמותת אדם טבע ודין וחייב את השר להגנת הסביבה לנמק עד חודש יוני 2020 מדוע אינו מטיל פיקדון על בקבוקי הפלסטיק הגדולים (1.5 ליטר ומעלה) או שלחלופין יקבל אישור מוועדת הכלכלה לדחות את מועד תחילת החלת הפיקדון, כפי שמורה לו החוק. ואם לא יעשה כן עליו לפרסם כי בשנת 2016 שיעור המיחזור היה נמוך מהיעד 55%.

נדרש זמן להתארגנות להחלת חוק הפיקדון

נזכיר כי לפני כ-8 חודשים המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטת צו המורה על דחיית מועד תחולת חוק הפיקדון על מכלי משקה גדולים 1.5) ליטר ומעלה), בגין אי עמידה ביעדי המיחזור, הגיע לכ-51% במקום 55% לשנת 2016, זאת מאחר ולטענתו נדרש זמן התארגנות ממושך להקמת מערך פיקדון ומשום שהיבואנים והיצרנים עמדו ביעד האיסוף לשנת 2017 שעמד על 57%.

בנימוקיו לדחיית החלת החוק על מיכלי משקה גדולים בשל אי עמידה ביעד האיסוף לשנת 2016 הסביר אלקין כי גביית הפיקדון עבור מכלי משקה גדולים מחייבת היערכות משקית הכוללת: הקמת מנגנון כספי ייעודי לגביית הפיקדון על ידי היצרנים והיבואנים ובתי העסק, החזרת התשלומים בגינם והקמת הסדרים לאיסוף ושינוע מבתי העסק המוכרים את מכלי המשקה הגדולים, לצד שינוי בהסדרי האיסוף ברשויות המקומיות. היערכות שאינה אפשרית תוך 60 ימים ממועד פרסום הודעה על אי עמידה ביעד איסוף לשנת 2016, ולכן חייבה את דחיית התחולה של הוראות החוק.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. אלקין: אין מספיק זמן להקמת מנגנון פיקדון על בקבוקים גדולים, 15.04.2019
  2. גם השנה לא נשלם פיקדון על בקבוקי משקה גדולים, 25.03.2019
  3. האם בינואר 2019 נתחיל לשלם פיקדון גם על בקבוקים גדולים? 27.09.2018
  4. יצרני המשקאות ישלמו קנס של 48 מיליון ₪, 28.05.2018
  5. המחלוקת על נתוני המיחזור: עתירה לבג"ץ ומעצר, 21.12.2017
  6. מידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

התייחסויות

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "בג"צ הציב היום תמרור אזהרה בפני השר להגנת הסביבה. החלטתו היא אינדיקציה להתנהלות הבלתי חוקית של השר אלקין שנכנע ללחצי חברות המשקאות ומנצל את תקופת הבחירות כדי להתחמק מהכרעה לגבי עתיד הפיקדון של הבקבוקים הגדולים. נמשיך לפעול להפחתת הפסולת בישראל ובימים אלו אנו מקדמים את הצעת חוק הפלסטיק בישראל".

עו"ד אסף רוזנבלום, מנהל המחלקה המשפטית באדם טבע ודין: "מדי שנה מאות מיליוני בקבוקים מוצאים את דרכם לסביבה ופוגעים בבריאות הציבור. אנו מברכים על החלטת בית המשפט העליון העולה בקנה אחד עם החקיקה המתקדמת של האיחוד האירופי, אשר תחייב את מדינות אירופה לאסוף ולמחזר את כלל בקבוקי המשקה".

---------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה