השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, והשרה לביטחון מזון ומים באיחוד האמירויות, מרים אלמהירי, חתמו על מזכר הבנות לשיתוף פעולה בענייני סביבה ואקלים בין שתי המדינות.
ההסכם נחתם בהמשך לנספח עקרונות לשיתוף פעולה שצורף להסכם השלום בין המדינות.
מטרת המזכר היא לקדם שיתוף פעולה בין המדינות ולתרום זו לזו מהידע והניסיון שכל אחת צברה בסוגיות סביבתיות. בין היתר, שיתוף הפעולה יכול לסייע בהתמודדות עם האקלים המדברי המאפיין את שתי המדינות.
כתבות רלוונטיות:
שיתוף הפעולה בין המדינות יביא להקמת ה'דזרטק' - מרכז חדשנות לשינוי אקלים בסביבה מדברית, שיפעל בבאר שבע ובאמיריות במקביל, כפי שכבר דובר בעבר. המרכז ישמש כנקודת מפגש למדיניות, תעשייה ומחקר בנושאי המדבר ושינוי אקלים.
כמו כן, בעקבות החתימה על מזכר ההבנות המדינות יקיימו ביניהן דיאלוג בנושאי מדיניות, יחליפו מידע טכני, יזמו פרויקטים משותפים לפיתוח ולהדגמה של גישות משופרות לניהול סביבתי, יקדמו מחקר משותף, יפתחו וידגימו טכנולוגיות סביבתיות, יערכו הכשרות משותפים, כנסים משותפים וכן הלאה.
הצדדים יקיימו קבוצות המורכבות מנציגי שני הצדדים ויפתחו תוכנית עבודה ליישום. בד ובד, הם יעודדו ויקדמו את מעורבותם והשתתפותם של בעלי עניין שונים כמו אוניברסיטאות, סוכנויות ממשלתיות אחרות וקהילות מקומיות.
הנושאים שבהם יעסוק שיתוף הפעולה יכללו בין היתר: מאבק במשבר האקלים, כלכלה מעגלית וניהול פסולת בשיטות חדשניות, שימוש חוזר ומיחזור פסולת, מניעה, הפחתה וניטור זיהום אוויר ועוד.
יש לציין שבימים אלה מתנהלים דיונים בעתירה שהגישו ארגונים סביבתיים נגד ההסכם של חברת קצא"א עם חברה מהאמירויות. אם לבסוף יבוטל ההסכם, קצא"א טוענת שהוא עלול לפגוע בשיתופי פעולה נוספים בין המדינות.
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "אני מברכת את השרה לביטחון מזון ומים באיחוד האמירויות הערביות מרים אלמהירי על ביקורה ההיסטורי במשרד להגנת הסביבה. לישראל ולאיחוד האמירויות הערביות יש אתגרים סביבתיים משותפים, והדרך הנכונה להתמודד מולם היא שיתוף פעולה אזורי למציאת פתרונות ויישומם. החתימה על מזכר ההבנות היא הזדמנות יוצאת דופן לקידום היכולות של שתי המדינות בתחומי הסביבה ובמאבק במשבר האקלים".
השרה לביטחון מזון ומים של איחוד האמירויות הערביות מרים אלמהירי" :איחוד האמירויות וישראל חולקות השקפות אסטרטגיות בתחום איכות הסביבה, הן ברמה הלאומית הן ברמה הבין-לאומית, כחלק מההתחייבות להסכמי פריז ואימוץ פרקטיקות בין-לאומיות לשמירה על הסביבה, הגנה על כדור הארץ וסיוע להשגת היעדים לפיתוח בר-קיימה של האו"ם. מזכר ההבנות הזה הוא אבן פינה לתגבור היעדים המשותפים הללו. הוא משקף את הרצון העז של שתי המדינות להגדיל את תפקידן לזהות כלים ולנקוט צעדים מעשיים למיתון ההשפעות של זיהום האוויר ופליטת גזי חממה, מתוך שמירה על איזון אקולוגי וגיוון ביולוגי. אנו צופים כי השותפות בינינו תהווה צעד ענק קדימה במאמצים לחיזוק ניהול איכות הסביבה בשילוב עם מדיניות שאפתנית יותר, באמצעותם אנו שואפים ליצור מודל גלובלי לשימור הסביבה ולעצירת שינויי האקלים".