עיצום כספי של 860 אלף ₪ ליקב ירושלים
המשרד להגנת הסביבה הטיל את הקנס על היקב בגין הפרות חוזרות של היתר הרעלים ואי מוכנות לאירוע חומרים מסוכנים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/9/2022

המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצום כספי של  859,614 ₪ על יקבי ירושלים, זאת בשל הפרות חוזרות של תנאים בהיתר הרעלים, אחזקה לקויה של חומרים מסוכנים ואי מוכנות לאירוע חומרים מסוכנים.

המשרד ערך סיורי פיקוח ביקב שבאזור התעשייה עטרות בירושלים ובמהלכם מצא ליקויים שהגבירו את  פוטנציאל הסיכון עובדי היקב והסביבה. עוד עלה בסיורים כי היקב אינו ערוך לאירוע חומרים מסוכנים, לא קיים נוהל סדור ולא נעשו תרגילים כנדרש בהיתר הרעלים.

בעקבות כך, המשרד דרש לתקן באופן מיידי את הליקויים. מאחר שלדברי המשרד זה לא קרה, הוא החל בהליך אכיפה מול היקב.


כתבות רלוונטיות:

  1. בית המשפט אישר צו ביניים נגד המשרד להגנ"ס, 04.7.2022
  2. קנס של 800 אלף ₪ ליקב שהפר את היתר הרעלים, 08.5.2022
  3. קנס של 413 אלף ₪ בגין הפרת היתר רעלים, 26.4.2022
  4. קנס של יותר ממיליון ₪ ליקב, 17.1.2022
  5. אכיפה במתחם אחסון שמנים וחומרים מסוכנים, 08.12.2021
  6. מידע נוסף על זיהום קרקע | Infospot

חוסר בציוד ובנהלים וציוד לקוי: הגורמים שהובילו להטלת הקנס

לדברי המשרד להגנת הסביבה, בסיורים שערך ביקב ירושלים הוא מצא כי חסר במקום ציוד מגן ואמצעים לטיפול באירוע חומרים מסוכנים. כמו כן, הציוד הקיים לא נמצא תקין, היקב לא ערך תרגילי היערכות לאירוע חומרים מסוכנים ולא הגדיר נהלי חירום. אחסון החומרים המסוכנים במקום נעשה בניגוד להוראות, לא במקום מוגדר ומשולט, ויצר סיכון לעובדים ולמבקרים באזור.

לנוכח זאת הוטל העיצום הכספי על היקב.

עוד שני יקבים נקנסו מתחילת השנה

נראה שהמשרד להגנת הסביבה מיקד חלק מהאכיפה שלו השנה ביקבים ובפרט באזור ירושלים. כך, בחודש מאי האחרון דיווחנו על קנס של כ-800 אלף ₪ שהטיל המשרד על יקבי ציון ממעלה אדומים.

הקנס הוטל לאחר סיור פיקוח בגין הפרת תנאים בהיתר שקשורים לחומר גופרית דו-חמצנית SO2. בנוסף, החברה לא הגישה למשרד סקר מרחקי הפרדה, לא שילטה כראוי את החומרים המסוכנים בשטחה ולא ניהלה תיעוד כנדרש לפי חוק.

מוקדם יותר, בחודש ינואר השנה, המשרד הטיל קנס בסך  1,175,210 ₪ על חברת יקבי הכורמים, יקב הפועל במישור אדומים ליד ירושלים, בשל 6 הפרות שונות של התנאים בהיתר הרעלים. למעלשה מדובר ב-6 עיצומים כספיים שאוחדו לסכום האמור. בסיור פיקוח שנערך בשטח החברה נצפו אריזות של סודה קאוסטית וחומצה אצטית – הנחשבות לחומר מסוכן נוזלי – ללא מאצרה. כמו כן, במקום לא נכח אחראי היתר רעלים כמחויב בתנאים, חומרים מסוכנים אוחסנו באופן לא מסודר ולא היה שילוט עליהם כנדרש. כל אלה גרמו להשתת העיצום הכספי על החברה לאחר סיור פיקוח, התראה ושימוע.

אולם, החברה הגישה עתירה לבית המשפט, בין היתר בטענה שהמשרד לא בחן את בקשתה להפחית 50% מגובה העיצום בהתאם לזכאותה לפי חוק חומרים מסוכנים. עוד הוסיפה כי העיצומים הוטלו עליה לאחר "שיהוי קיצוני ניכר (מספר שנים לאחר שנמצאו הליקויים), תוך שרירותיות, חוסר סבירות והיעדר מידתיות".

לאחר הגשת העתירה, החברה ביקשה מהמשרד להגנת הסביבה לעכב את מועד התשלום עד לבירור העתירה, אך הוא סירב והסתפק באישור פריסה של העיצום לתשלומים. בעקבות כך החברה הגישה צו ביניים לבית המשפט בבקשה לדחות את התשלום עד להכרעה בעתירה ובית המשפט קיבל את הבקשה.

התייחסויות

שוני גולדברגר, מנהל מחוז ירושלים במשרד להגנת הסביבה: "אחזקה לקויה וחוסר מוכנות של היקב לאירועי חומרים מסוכנים הם פוטנציאל ממשי לאירוע שיכול היה לפגוע בעובדי היקב ובסובבים. המטרה של הדרישות וההוראות בהיתרי הרעלים למנוע אירועי חומרים מסוכנים, והפרה שלהן מסוכנת ומהווה עבירה על החוק. אנו ממשיכים לפעול לפיקוח מול כלל הגופים המחזיקים בחומרים מסוכנים, במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה".


עורכי דין בתחום איכות הסביבה: