שריפה באתר פסולת באשדוד; לא נרשם זיהום אוויר חריג
שריפת פסולת גדולה פרצה אמש בתחנת מעבר באזור התעשייה הצפוני באשדוד. לוחמי אש פעלו לכיבוי השריפה ואף חילצו ללא פגע נהג באגר שנלכד באש. איגוד ערים לאיכות סביבה אשדוד – חבל יבנה: לא נמדדו חריגות או שינוי באיכות האוויר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 24/7/2025

שריפה נרחבת פרצה אתמול (ד') בתחנת מעבר לפסולת באזור התעשייה הצפוני של אשדוד וגרמה לעשן סמיך.

צוותים של לוחמי אש שהוזעקו למקום פעלו כדי לכבות את האש ולבלום את התפשטותה ובסיוע כלי צמ"ה (ציוד מכני הנדסי) פיזרו, כיסו והרחיקו את חומרי הבעירה.

למרות העשן הסמיך שנוצר מהפסולת הרבה שנשרפה, בתחנות ניטור זיהום האוויר של איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה לא נרשמו חריגות או שינוי בנתוני איכות האוויר. לפי הודעת איגוד הערים, נמדדה רוח צפון-מערבית חלשה, בעוצמה של עד 1 מטר לשנייה, שאינה גורמת לפיזור משמעותי של עשן. עוד נמסר כי כונן איגוד הערים הוקפץ לזירה כדי ללוות את מאמצי הכיבוי בהיבט הסביבתי.

עד כה לא דווח על נפגעים בשריפה. עם זאת, במהלך מאמצי הכיבוי חילצו לוחמי האש מפעיל באגר שנלכד בתוך הכלי בגלל תקלה, בזמן שעבד בסמוך למוקד האש והוא חולץ בזמן שהחלק האחורי של הכלי החל לעלות באש.

כידוע, אזור התעשייה הצפוני באשדוד נחשב לאחד האזורים המזהמים בארץ והמשרד להגנ"ס פועל לצמצום הזיהום והמפגעים. כפי שדיווחנו, לאחרונה פורסמה טיוטת התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר באזור התעשייה באשדוד ולפי תוכנית העבודה של המשרד לשנת 2025, הוא מתכוון לאשר וליישם אותה עד סוף השנה הנוכחית.


כתבות רלוונטיות:

  1. עיצום כספי של 3 מיליון ₪ בשל שריפת פסולת באתר לא חוקי, 25.12.2024
  2. הטיפול בפסולת הבוערת הסתיים, החברה תובעת 50 מיליון ₪, 18.01.2024
  3. פורסמה טיוטת התוכנית לצמצום זיהום אוויר באשדוד, 29.04.2025
  4. מה מצב הפליטות במוקדי הפליטה באשדוד, 29.08.2024
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר  infospot

עיצום כספי של 3 מיליון ₪ בגלל שריפה

גם לפני כשנתיים הייתה שריפת פסולת בתחנת מעבר באזור התעשייה הצפוני של אשדוד, שגרמה לבעירות פנימיות שנמשכו חודשים וגרמו לזיהום אוויר ומפגעי ריח. בעקבותיה החליט המשרד להגנת הסביבה להטיל עיצום של 3.1 מיליון ₪ על קבוצת טלאור כראדי בגלל הפעלת אתר פסולת לא חוקי שבו הייתה שריפה מתמשכת שגרמה לזיהום אוויר חריג ולמפגעי ריח.

ואולם, לפי גרסת החברה, היא זכתה במכרז עירוני להקמת תחנת מעבר בשטח המדובר, אלא שכבר במהלך עבודות חישוף קרקע באתר, התברר שכמות רבה של פסולת קבורה מתחת לקרקע – והיא שהתלקחה בהמשך. החברה אף תבעה את רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), את עיריית אשדוד ואת החברה העירונית לפיתוח אשדוד בדרישה לפצות אותה בכ-50 מיליון ₪ בגין הוצאותיה על הטיפול בפסולת והנזקים שנגרמו לה.

פועלים לאישור התוכנית לצמצום פליטות באשדוד

כזכור, לפי נתוני המפל"ס לשנת 2023, אזור התעשייה הצפוני באשדוד הוא אזור התעשייה עם פליטות חומרים מסרטנים הגבוהות בישראל (למעט א.ת מישור רותם).

באזור התעשייה הצפוני באשדוד יש פעילות תעשייתית רחבת היקף הכוללת בית זיקוק, 4 תחנות כוח (אשכול, אתגל, אשדוד אנרגיה ובית זיקוק), מפעלי כימיה, מפעלי מִיחזור, שני נמלי ים, חוות דלקים, מקשר דלק ימי, מט"שים ועוד. נוסף על מתקני תעשייה, יש באזור פליטות לאוויר בגלל פעילות תחבורתית רבה שכוללת בין היתר משאיות וכלי רכב כבדים שמשרתים את המפעלים והנמלים, ותנועת האוניות הגדולה מבין נמלי ישראל.

הריכוז הגבוה של מקורות פליטה, לצד נתוני המפל"ס, יחד עם ריבוי תלונות הציבור, והתוכניות העתידיות להוספת מקורות פליטה חדשים באזור, הובילו לגיבוש תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באזור, שפורסמה להערות הציבור לפני כ-3 חודשים.

התוכנית מציעה שורה של צעדים להפחתת הפליטות, לחלקן גם מוגדר תקציב נדרש ולוח זמנים. אך בראש ובראשונה, התוכנית מציעה יעדי הפחתת פליטות ממקורות פליטה נייחים (לא תחבורה).

נוסף על כך מציעה התוכנית לקבוע שלא יוקמו באזור מקורות פליטה חדשים שמוסיפים פליטות פורמלדהיד או עופרת, נכון לאלה שמאושרות כיום, ובתנאי שיש חלופה טכנולוגיות המאפשרת את אותה פעילות בלי הפליטות האלה.

לאחר קבלת הערות הציבור ובחינתן, בכוונת המשרד להגנת הסביבה לפעול לאישור התוכנית באמצעות החלטת ממשלה. אם התוכנית תאושר כהחלטת ממשלה, היעדים וההגבלות על הפליטות המופיעים בה יהיו כאלה שיש להתחשב בהם בעת תכנון מקורות פליטה חדשים.


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר וגזי חממה:

חברה איש קשר טלפון מייל
איירלאב - בדיקות אוויר אהוד רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
ESE דניאל צוקרמן 072-3941570 ese@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>