מאז שנת 2018, החל דו"ח המפל"ס לכלול ניתוח של הפליטות לאוויר באזורי התעשייה העמוסים ביותר במקורות פליטה. בכתבה שלפניכם נבחן 3 אזורי תעשייה שיש בהם ריכוז מקורות פליטה ואשר מהוות גם היום, למרות שיפור משמעותי בשנים האחרונות, את מוקדי הפליטות האזוריים המשמעותיים ביותר בישראל שסמוכים לריכוזי אוכלוסיה (בהסתמך על דיווחי המפל"ס שלא כלולים בו פליטות תחבורה, שימושים ביתיים ועוד).
מדוע המשרד להגנ"ס מתכנן להשיק תוכנית לאומית להפחתת פליטות באשדוד? מה מקור הפליטה המשמעותי ביותר במפרץ חיפה (הפתעה, לא מפעלי תעשייה)? ועד כמה משפיע השימוש בפחם בתחנת הכח בחדרה על מאזן הפליטות? הפרטים לפניכם.
כתבות רלווונטיות:
בהשוואת אזורי התעשייה השונים, אזור התעשייה של חדרה מוביל בפליטות תחמוצות חנקן, תחמוצות גופרית, וחלקיקים נשימים PM10, בפער ניכר. מרבית הפליטות האלה נובעות מפעילות מקור הפליטה הבודד המשמעותי ביותר לזיהום אויר בישראל - תחנת הכח הפחמית אורות רבין בחדרה. חשוב לשים לב שהנתונים האלה הם לאחר הפחתה משמעותית בשימוש בפחם בשנים האחרונות.
לפי דוח המפל"ס, תחנת הכוח הפחמית אורות רבין בחדרה הינה המתקן בעל העלות החיצונית הגבוהה ביותר למשק בשל פליטת המזהמים שלה, בשנת 2023, שמוערכת בכ 3.3 מיליארד ש"ח, כחצי מהסכום הזה בשל מזהמי אוויר שפוגעים בבריאות והחצי השני בשל גזי חממה. אגב, המתקן הבא ברשימה הוא תחנת הכח הפחמית השנייה בישראל – רוטנברג באשקלון, עם עלות חיצונית של 1.2 מיליארד ש"ח.
כדי להבין עד כמה השימוש בפחם עדיין משמעותי כמקור פליטה לזיהום אוויר, מומלץ להתסכל על התרשים שמוצג בדוח המפל"ס (מופיע בתחילת הכתבה), בו סומנו (בצבע ורוד) הפליטות הצפויות לאחר הפסקת השימוש בפחם לייצור חשמל. לפי תרשים זה, אזור התעשייה יפסיק להיות מוקד זיהום אוויר לאומי. לפי היעד הממשלתי, זה אמור לקרות בשנת 2026, אך כבר בשנה הבאה אמור להיות שיפור נוסף בשל הפעלת יחידות הגז החדשות שיביאו להפסקת השימוש ב-4 יחידות פחמיות ישנות ומזהמות.
איכות האוויר במפרץ חיפה נמצאת בכותרות כבר יותר מעשור. בעקבות ממצאים על תחלואה עודפת של מחלות נשימה וסוגים מסוימים של סרטן, לצד ריכוז גבוה של מקורות פליטה, ולחץ ציבורי, הושקה תוכנית לאומית לשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה לפני עשור. התוצאות ניכרות, אך עדיין מפרץ חיפה מהווה מוקד פליטות משמעותי, ובפרט לחומרים אורגניים נדיפים.
נתחיל עם ההישגים בהפחתת פליטות. לפי דו"ח המפל"ס בעשורים האחרונים חלה הפחתה של כ-90% בפליטת חומרים מסרטנים, חומרים אורגנים נדיפים, ותחמוצות גופרית במפרץ חיפה. הפחתה של עשרות אחוזים דווחה גם עבור תחמוצות חנקן וחלקיקים נשימים.
בדו"ח המפל"ס מציינים כי גם בשנת 2023 המשיכה ההפחתה, עם הפחתה של 18% בפליטות חומרים אורגנים נדיפים הנובעת מהפחתה במפעל כרמל אולפינים, והפחתה של 25% בחלקיקים נשימים שמקורה בתחנת הכח חיפה ובז"ן.
פליטות מזהמי אוויר במפרץ חיפה
כאמור, לצד ההפחתות, מפרץ חיפה עדיין מהווה מוקד פליטות אזורי. למשל, בתרשים שמוצג בדוח המפל"ס (מופיע בתחילת הכתבה), בו נלקחו בחשבון גם הפליטות מכלי השייט בנמל, ניכר כי השפעת כלי השייט ניכרת ומהווה את מרבית הפליטות במפרץ חיפה. לא ברור האם יש תוכנית כלשהי לצמצם גם את הפליטות האלה.
בנוסף לכך, באיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה, מצביעים על כך שנמדדים ערכים גבוהים של בנזן בתחנות הניטור התפעוליות, על גדר המתחם של בז"ן, שמשפיעים על איכות האוויר בקרבת המתחם.
זה המקום להזכיר כי בשנים האחרונות מנהלת הממשלה תהליך היערכות לקראת הפסקת הפעילות של המפעלים הפטרוכימיים באזור מפרץ חיפה, דבר שאמור להביא להפחתת פליטות נוספת מצד התעשייה הכבדה, אך לא ברור השפעתה על הפליטות מפעילות כלי השייט בנמל, שעלולה גם לגדול.
אשדוד היא אחת הדוגמאות הטובות לאופן שבו נתוני המפל"ס גורמים לשינוי מדיניות. לפי דיווחי המפל"ס, בשנתיים 2020-2021, חלה עלייה חדה של 107% בפליטות חומרים מסרטנים באזור התעשייה הצפוני באשדוד, מה שהעניק לו את התואר המפוקפק "אזור התעשייה עם פליטות חומרים מסרטנים הגבוה בישראל" (למעט מישור רותם שלא צמוד לריכוז אוכלוסיה).
לפי דוח המפל"ס לשנת 2021, הגידול החד בפליטות חומרים מסרטנים בשנים 2020-2021 נבע מעלייה בפליטות של חומרים אלה במספר מפעלים, והמשרד להגנ"ס, יחד עם איגוד הערים אשדוד - חבל יבנה, הגבירו את הפיקוח ודרשו להתקין טכנולוגיות להפחתת פליטות ולנקוט בצעדים נוספים.
ואכן, בשנה שלאחר מכן כבר נרשמה ירידה בפליטת חומרים מסרטנים, שנמשכה גם בשנת 2023 לפי דוח המפל"ס שמתפרסם כעת. אלא שאזור התעשייה הצפוני של אשדוד, נותר בדוח הנוכחי (2023) עם התואר "אזור התעשייה עם פליטות חומרים מסרטנים הגבוה בישראל", בין היתר מכיוון שלדוח הנוכחי נוספו הפליטות מכלי השייט שעוגנים בנמלים באשדוד, ובחיפה.
אזור התעשייה הצפוני של אשדוד מוביל לא רק בפליטת חומרים מסרטנים, אלא גם בפליטת חומרים אורגניים נדיפים NMVOC עם למעלה מ-800 טון בשנה, שמציב אותו בפער ניכר מעל יתר אזורי התעשייה, כאשר הבא אחריו, מפרץ חיפה , עם כחצי מהכמות.
פליטות מזהמי אוויר באזור תעשייה צפון אשדוד
באשדוד יש את אחד מריכוזי תשתיות האנרגיה ומקורות זיהום אוויר הגדולים בישראל. הרשימה ארוכה: תחנת הכוח אשכול הכוללת 8 יחידות ייצור חשמל מגז, נמל אשדוד, בית הזיקוק, מתקן התפלה, מפעלים לייצור כימיקלים, מפעלי מתכת ועוד.
בשנים האחרונות דיווחנו על מספר מקרים של אכיפה כנגד ארועי זיהום אוויר ומפגעי ריח באשדוד. אך לפני כחצי שנה דיווחנו על פנייה של ראש עיריית אשדוד, יחיאל לסרי, לרה"מ ולשרה להגנ"ס, בבקשה ליזום תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד, בדומה לתוכנית שהוחלה בעשור האחרון במפרץ חיפה והפחיתה את רמות זיהום האוויר בעיר. לפי המכתב, צעדים שנקטה העירייה בשנים האחרונות בשיתוף איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה, לצמצום זיהום האוויר, מפגעי הריח והסיכונים מחומרים מסוכנים מאזור התעשייה הצפוני באשדוד – אמנם הפחיתו את הזיהום, אך לא מספיק, ולכן נדרשת מעורבות ועזרה ממשלתית. לסרי ציין כי למרות שאין נתונים המצביעים על תחלואה עודפת באשדוד, יש לפעול ולהקדים תרופה למכה.
בתדרוך לקראת פרסום דוח המפל"ס, ציינה השרה להגנ"ס, עידית סילמן, כי בשבועות הקרובים תושק תוכנית לאומית ממשלתית לצמצום זיהום אוויר באשדוד, בשיתוף עם משרד רה"מ.
מנכ"ל איגוד ערים לסביבה שרון כרמל ניר סהר,"בשנת 2023 אורות רבין הוא שוב המפעל המזהם בישראל. נתוני משרד הבריאות קובעים כי מידי שנה מתים 50 איש מהפעלת התחנה. גם ב-2023 נרשמה עלייה בחלק מהמזהמים - כך שאף קיימת סכנה לעלייה בתחלואה. כל זאת מדגיש כי על הממשלה לפעול ליישום היתר הפליטה של תחנת הכוח אורות רבין הקובע כי יחידות 1-4 יסגרו עד לסוף שנת 2025, או לחילופין יותקנו בהם אמצעי הפחתה.
לצערנו, הממשלה מחפשת עוקפי דרך לכך, באמצעות שינוי חוק אויר נקיי. אנו, כמובן, תומכים בביטחון אנרגטי ומתן מענים במשק החשמל לשעת חירום, אך המשך הפעלת יחידות 1-4 באופן רציף בתואנה של שעת חירום, אינה עומדת בקנה אחד עם ההפעלה הקרבה של יחידה 70 ובהמשך יחידה 80 באורות רבין, אשר יתנו מענה לאספקת חשמל. אנו קוראים לממשלה לקחת אחריות ולפעול מיידית לסגירת יחידות 1-4 לטובת בריאות ואיכות חיי תושבי המרחב ואיכות הסביבה".
אביהו האן, יו"ר איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה, סגן ומ"מ ראש העיר חיפה: "ממצאי דו"ח המפל"ס מדגישים את הצורך הדחוף בנקיטת פעולות נוספות לשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה ולהגנה על בריאות התושבים, בהן חיזוק האכיפה ביחס לחריגות בז"ן מערכי הסביבה וחשוב מכל - האצת הפעולות להוצאתן מהמפרץ של התעשיות הפטרוכימיות. אנו נמשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטיים בכדי שהחלטת הממשלה על פינוין מהמפרץ של התעשיות המזהמות תהפוך במהירות האפשרית למציאות".
עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד - חבל יבנה: "נתוני מפלס 2023 מצביעים על המשך מגמת ההפחתה בזיהום אוויר באזור התעשייה הצפוני באשדוד, וירידה מתמשכת בחומרים מסרטנים באזור התעשייה הצפוני באשדוד, עם ירידה של 14% ב-2023, בעיקר במזהם בנזן במפעלים קורנס ויהודה פלדות. ירידה זו מהווה המשך מגמה משנת 2022. בתוך השטח האורבני, ברובעי העיר - לא נרשמו חריגות בנתוני תחנות הניטור הסביבתיות.
תוכנית הפעולה שהובילה עיריית אשדוד, בשיתוף איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד - חבל יבנה והמשרד להגנת הסביבה, הביאה לתוצאות אלו, והתרכזה באסדרת רישוי, שיפור טכנולוגיות יצור, ושדרוג מתקנים קיימים. העירייה מדגישה כי ירידה זו מהווה מדד ליכולת לצמצם מזהמים באמצעות עבודה מקצועית מאומצת.”
ראש העיר אשדוד ד"ר יחיאל לסרי: "אנחנו ממשיכים לפעול לצמצום הזיהום באזור התעשייה הצפוני. התוצאות מצביעות על הצלחת התוכנית שיזמנו, וכעת נדרשת תוכנית לאומית לצמצום זיהום אוויר."
יו"ר איגוד ערים עו"ד אופיר לסרי: "נתוני 2023 מצביעים על ירידה במזהמים. אנו קוראים לממשלה לאשר את התוכנית הלאומית לצמצום זיהום אוויר באיזור התעשייה הצפוני באשדוד."
מנכ"לית האיגוד רומי אבן דנן: "הירידה במזהמים היא תוצאה ישירה של הירתמות לעבודה מקצועית משותפת של כלל הגורמים אך נדרש המשך והרחבה בדמות תוכנית לאומית לצמצום הזיהום."
מסמכים רלוונטיים:
ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
איירלאב - בדיקות אוויר | אהוד רועה | 054-9360352 | airlab@infospot.co.il |
חן בקרת אקלים | שרון וסרשפרונג | 072-3943015 | hbakara@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |