המשרד להגנת הסביבה הודיע כי הוציא צו מניעה לצמצום זיהום אוויר לבית הזיקוק באשדוד, בעקבות חריגות מערכי הסף המותרים, כפי שנמדדו בתחנות ניטור איכות אוויר עבור המזהם בנזן, המוגדר כמסרטן.
בית הזיקוק אשדוד התייחס לנושא וציין כי תחנות הניטור המדוברות נמצאות בתוך בית הזיקוק ואלו תחנות המיועדות לצרכים התפעוליים של בית הזיקוק ואין בהן כלל חריגות (כלומר ערכי הסף לא חלים עליהן). כמו כן, באף אחת מתחנות ניטור איכות האוויר ה'רגילות' למדידת בנזן בעיר אשדוד לא נרשמו חריגות. התגובה המלאה מופיעה בתחתית הכתבה.
גם המשרד להגנ"ס בהודעתו ציין שמדובר בחריגות שנמדדו בתחנות ניטור תפעוליות, שנמצאות על גדר המפעל. כלומר, הן לא משקפות את זיהום האוויר אליו נחשפת האוכלוסייה, אלא את איכות האוויר על גדר המפעל.
למרות זאת, במסגרת הצו, המשרד להגנ"ס דורש מבית הזיקוק לנקוט במספר פעולות לצמצום פליטות המזהמים, בינהם הקמת מתקנים לטיפול בפליטות מזהמים, מיפוי ודיגום מקורות פליטה, ופרסום לציבור של נתוני ניטור רציף. מדובר על דרישות מעבר לאלה שהופיעו בהיתר הפליטה לאוויר שניתן למפעל לפני כשנתיים.
נזכיר כי באשדוד קיים ריכוז של מתקני תשתית בהם יש פליטה משמעותית של מזהמים לאוויר, וכי לפי דוח המפל"ס האחרון, שפורסם לפני כשנה, פליטת החומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים שמקורם באזור התעשייה הצפוני של אשדוד הוא הגבוה מבין אזורי התעשייה בישראל (למעט מישור רותם שלא צמוד לריכוז אוכלוסיה).
כתבות רלוונטיות:
בית הזיקוק באשדוד הוא אחד משני בתי זיקוק בישראל (השני במפרץ חיפה), והוא ממוקם באזור התעשייה הצפוני שבעיר. לפי הודעת המשרד להגנ"ס, נמדדו חריגות של ממש מערכי איכות האוויר המותרים (ערכי סביבה) עבור המזהם בנזן, המוגדר כמסרטן. חריגות מערכי סביבה נחשבות לפי חוק אוויר נקי ל'זיהום אוויר חזק או בלתי סביר'. החריגות נמדדו בתחנות ניטור איכות אוויר תפעוליות שנמצאות על גדר המפעל.
בעקבות החריגות, מנהל מחוז הדרום במשרד להגנ"ס, אמיר זלצברג, הוציא למפעל צו צמצום זיהום אוויר ובו דרש מהחברה ומבעלי התפקידים בה למנוע את זיהום האוויר מהמזהם בנזן. הצו גובש בשיתוף עם איגוד ערים להגנת הסביבה אשדוד – חבל יבנה.
במסגרת הצו נדרש המפעל לפעולות הבאות:
המשרד להגנ"ס הודיע כי אם הפעולות המפורטות לא יובילו להפסקת החריגות מֵערך הסביבה לבנזן, הוא יפעל בכל האמצעים העומדים לרשותו.
לפני 6-7 שנים, המשרד להגנ"ס התחיל לדרוש ממספר מצומצם של מפעלים, להקים תחנות ניטור איכות אוויר על גדר המפעל. ככל הנראה בית הזיקוק במפרץ חיפה היה הראשון לקבל את הדרישה הזו. לאחר מכן, בתי הזיקוק באשדוד קיבלו דרישה להציב תחנת ניטור אוויר על גדר המפעל, יחד עם עוד 2 מתקני אנרגיה נוספים באשדוד, בשנת 2020.
משרד הכלכלה, לצד מפעלי התעשייה הרלוונטיים, טענו בעבר כי המשרד להגנ"ס לא יכול לבצע אכיפה על בסיס חריגות מערכי איכות אוויר שנמדדים בתחנות ניטור איכות אוויר על גדר מפעל, היות וערכי איכות אוויר שנקבעו בחוק אוויר נקי רלוונטיים למקום בו נמצאים רצפטורים ציבוריים (בתי מגורים, מוסדות חינוך, וכו'), וכי מדובר במדיניות מחמירה יותר מאשר מדינות OECD אחרות.
לפני כשנתיים, המשרד להגנ"ס פרסם מדיניות לניטור מזהמים על הגדר (לאחר שני סבבים של הערות ציבור), שמטרתה להסדיר את סמכויות המשרד בתחום, בין היתר: באיזה מקרים המשרד יכול לדרוש הקמת תחנת ניטור תפעולית, ובאיזה מקרים המשרד להגנ"ס ינקוט בפעולות אם נמדדו חריגות. (קישור למסמך מדיניות לניטור מזהמים על הגדר מופיע בתחתית הכתבה).
באותו מסמך מדיניות נאמר כי מטרת תחנות הניטור התפעוליות היא להעריך את ההשפעה הסביבתית של פליטת מזהמי האוויר מהמפעל. בנוסף, נאמר כי במקרים בהם נמדדה חריגה מערכי סביבה, המשרד יבצע הערכה לגבי השפעת המפעל על אוכלוסיה העלולה להיות חשופה לריכוז גבוה של מזהמים, ובהתאם לכך יישקלו האמצעים הנדרשים והפעלת סמכויות המשרד להגנ"ס. בהמשך נאמר כי בשלב ראשון יישקלו אמצעים מנהליים להסדרה ומניעה של זיהום האוויר בלוחות זמנים שייקבעו. ככל שהמפעל לא יעמוד בדרישות, או שהחריגות ימשיכו על אף הצעדים, תשקל אכיפה נוספת.
עד היום, בישראל הוקמו כ-22 תחנות ניטור תפעוליות, מהן 11 באשדוד, 4 בחיפה, 4 באילת, והיתר במתקנים אחרים. לפני 3 חודשים דיווחנו כי המשרד להגנ"ס החל לפרסם לציבור גם את נתוני 22 תחנות הניטור התפעוליות, לצד נתוני 200 תחנות הניטור הרציף באוויר הפתוח. הנתונים מפורסמים באתר האינטרנט שמציג את נתוני ניטור איכות האוויר בישראל – קישור בתחתית הכתבה.
באשדוד יש את אחד מריכוזי תשתיות האנרגיה ומקורות זיהום אוויר הגדולים בישראל. הרשימה ארוכה: תחנת הכוח אשכול הכוללת 8 יחידות ייצור חשמל מגז, נמל אשדוד, בית הזיקוק, מתקן התפלה, מפעלים לייצור כימיקלים, מפעלי מתכת ועוד.
כאמור, לפי נתוני דיווח המפל"ס לשנת 2022 (שהתפרסמו בספטמבר 2023), פליטת החומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים שמקורם באזור התעשייה הצפוני של אשדוד הוא הגבוה מבין אזורי התעשייה בישראל (למעט מישור רותם שלא צמוד לריכוז אוכלוסיה).
בשנים האחרונות דיווחנו על מספר מקרים של אכיפה כנגד ארועי זיהום אוויר ומפגעי ריח באשדוד. אך לפני כחצי שנה דיווחנו על פנייה של ראש עיריית אשדוד, יחיאל לסרי, לרה"מ ולשרה להגנ"ס, בקשה ליזום תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד, בדומה לתוכנית שהוחלה בעשור האחרון במפרץ חיפה והפחיתה את רמות זיהום האוויר בעיר. לפי המכתב, צעדים שנקטה העירייה בשנים האחרונות בשיתוף איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה, לצמצום זיהום האוויר, מפגעי הריח והסיכונים מחומרים מסוכנים מאזור התעשייה הצפוני באשדוד – אמנם הפחיתו את הזיהום, אך לא מספיק, ולכן נדרשת מעורבות ועזרה ממשלתית. לסרי ציין כי למרות שאין נתונים המצביעים על תחלואה עודפת באשדוד, יש לפעול ולהקדים תרופה למכה.
מבית זיקוק אשדוד נמסר: "החברה מחויבת לשמירה על הסביבה, בטיחות ובריאות העובדים, פועלת על פי הנחיות ותקנים מחמירים ביותר ומשקיעה לשם כך משאבים רבים. תחנות הניטור המדוברות נמצאות בתוך בית הזיקוק ואלו תחנות המיועדות לצרכים התפעוליים של בית הזיקוק ואין בהן כלל חריגות.
תחנות המיועדות לבדיקת רמת הבנזן בסביבה פזורות באזור התעשייה, וכן בעיר אשדוד- ולמיטב ידיעתנו באף אחת מהן לא נרשמו חריגות ביחס לערכים הסביבתיים שקבע המשרד. החברה פועלת מזה מספר שנים, ובהצלחה רבה, לצמצום פליטות הבנזן מבית הזיקוק והכל בתיאום מלא ובפיקוח המשרד להגנת הסביבה. בית הזיקוק יגיב במישרין למשרד להגנ״ס״.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "למפעל יש מחויבות לשמור על בריאות התושבים ולעמוד בחוק אוויר נקי. בעקבות החריגה המשמעותית הוציא המשרד לבית הזיקוק צו מנהלי, וזה רק חלק מהצעדים שאותם המשרד ינקוט, כולל הליכים שאותם אנו מנהלים בימים אלה של הטלת עיצום כספי על המפעל. בית הזיקוק מהווה מקור פליטה משמעותי ביותר באזור, והמשרד יפקח על יישום הצו כדי לוודא שריכוזי הבנזן יורדים כנדרש ויפעיל סמכויות נוספות במידת הצורך".
------
מסמכים רלוונטיים: