שר האנרגיה, אלי כהן, הביא היום לישיבת הממשלה (שכנראה לא התכנסה על רקע הארועים הביטחוניים) הצעה להחלטת ממשלה שתדחה את מועד הפסקת יחידות ייצור החשמל הישנות והמזהמות 1-4 בתחנת הכח אורות רבין בחדרה. מדובר ב-4 מבין 6 היחידות הפחמיות שפועלות בתחנת הכח בחדרה, אך אלה היחידות הישנות יותר, ובנוסף אינן מחוברות לאמצעים להפחתת פליטות, ולכן גורמות לזיהום אוויר רב.
בנוסף לדחיית מועד הפסקת פעילות היחידות הפחמיות 1-4 בחדרה, בהחלטת הממשלה מבקשים גם לשנות את אופן השימור של היחידות הפחמיות 1-4, לאחר הפסקת פעילותן, בשל צורכי משק האנרגיה, על רקע המלחמה.
קישור לנוסח הצעת החלטת הממשלה מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
במקור, החלטת ממשלה 4080 משנת 2018, קבעה כי יחידות ייצור החשמל הפחמיות 1-4 ייסגרו עד 1.06.2022 – יחד עם מועד ההפעלה המסחרית של הראשונה מבין 2 יחידות הייצור החדשות מסוג מחז"מ שפועלות על גז טבעי ויוקמו באותו אתר, כחלופה ליחידות הנסגרות.
כבר עתה, אנחנו נמצאים הרבה אחרי המועד שנקבע, ובכל זאת עד היום לא שינו את החלטת הממשלה, אז מדוע עכשיו מבקשים לשנות אותה? כי בהצעה, מוסבר כי החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל הארצית, חברת נגה, מבקשת לדחות את מועד הפסקת פעילותן של 2 מתוך 4 יחידות החשמל הנ"ל, רק לאחר הפעלה מסחרית של יחידת המחז"מ השנייה. כלומר, 2 יחידות יפסיקו לפעול לאחר הפעלת המחז"מ הראשון, וה-2 הנותרות יפסיקו לאחר הפעלת המחז"מ השני. זאת כדי להבטיח את רציפות אספקת החשמל, על פי התחזיות המעודכנות של חברת נגה.
התאריך החדש הצפוי להפעלה מסחרית של יחידת המחז"מ הראשונה והפסקת פעילות של 2 מבין 4 היחידות הפחמיות הוא ספטמבר 2024 – בחודש הבא. המועד החדש להפעלה מסחרית של יחידת המחז"מ השנייה והפסקת פעילות 2 היחידות הנותרות, הוא הרבעון השני של 2025 – כ-3 שנים לאחר המועד המקורי המתוכנן.
כאמור, החלטת הממשלה מבקשת גם לשנות את אופן השימור של היחידות הפחמיות 1-4 בחדרה, לאחר הפסקת הפעילות הסדירה שלהן. לפי מדיניות משרד האנרגיה משנת 2021, היחידות הפחמיות ייכנסו למצב שימור, שדורש שבועיים להפעלה מחדש של היחידות, והן יהיו במצב זה עד לסוף שנת 2025, ולאחר מכן הנושא ייבחן מחדש.
כעת, על רקע המלחמה, במשרד האנרגיה מבקשים לקבוע כי 2 היחידות הפחמיות שאמורות להפסיק את פעילותן בחודש הבא, לאחר הפעלה מסחרית של המחז"מ הראשון, לא ייכנסו למצב השימור המדובר, אלא יעמדו סגורות, תוך כדי תחזוקה שוטפת, כדי שתתאפשר הפעלתן בהתראה של 3 ימים, במקום 3 שבועות. בהצעת החלטת הממשלה לא מפורט לכמה זמן תמשך תקופת הביניים הזו, עד שהיחידות ייכנסו למצב שימור.
ניר סהר, מנכ"ל איגוד ערים לסביבה שרון כרמל: "ממשלת ישראל וחברת החשמל מוכרחות לסגור את יחידות 1-4 הפחמיות המזהמות עם הפעלת יחידות ייצור חדשות. אנו כמובן תומכים בביטחון אנרגטי ומתן מענים במשק החשמל לשעת חירום, אך המשך הפעלת יחידות 1-4 באופן רציף בתואנה של שעת חירום, אינה עומדת בקנה אחד עם הפעלת יחידה 70 ובהמשך 80, אשר יתנו מענה לאספקת חשמל.
העיכובים במשך השנים עולים בחיי אדם, על פי נתוני משרד הבריאות מידי שנה מתים 50 איש מהפעלת יחידות 1-4 הפחמיות הזהמות. אנו מתכוונים לפעול בכל האמצעים החוקיים נגד כל החלטה שתעכב שוב את סגירת יחידות ייצור 1- 4 הפחמיות המזהמות".
--------
מסמכים רלוונטיים: