המשרד להגנת הסביבה מפרסם הבוקר את דוח המפל"ס - מרשם פליטות לסביבה (PRTR) לשנת 2023, זו השנה ה-12. דוח המפל"ס כולל דיווח של 568 מפעלים ומתקנים בארץ המהווים מקורות פליטה משמעותיים. המתקנים דיווחו על הפליטות שלהם לסביבה, כולל על כמות הפליטות לאוויר, הזרמת מזהמים לים ולשפכים, כמות פסולת ורמת צריכת אנרגיה ומים.
דוח המפל"ס מציין בנפרד גם את נתוני "מצאי הפליטות הלאומי" המעודכנים לשנת 2023. נתונים אלה מסכמים את סך פליטת המזהמים לאוויר ממקורות פליטה נוספים שלא מדווחים במפל"ס: תחבורה, כלי שיט, שריפת פסולת עירונית, שריפת פסולת חקלאית ושריפת עץ בקמינים.
אחת המגמות בעשור האחרון, שממשיכה גם בדוח החדש, היא צמצום תרומתן של מפעלי התעשייה ותחנות הכח לפליטות, בהשוואה לענפי הפעילות האחרים שחלקם היחסי הולך וגדל: תחבורה, מטמנות, שריפות פסולת, מט"שים, שימושים ביתיים, גידול בעלי חיים (רפתות, לולים, חזיריות) וכו'.
הפחתת הפליטות של התעשייה בעשור האחרון עומדת על עשרות אחוזים כמעט בכל המזהמים שמדווחים, והיא מגיעה בעקבות אימוץ טכנולוגיות ושיטות עבודה פחות מזהמות שהגיעו על רקע החמרת רגולציה (היו גם כמה מפעלים שנסגרו). הפחתת הפליטות מתחנות הכח מגיעה בעקבות המעבר מפחם לגז טבעי ואנרגיות מתחדשות.
עוד עולה מהדוח כי בשנת 2023 חלה ירידה של 4% בפליטת גזי חממה (לאחר עלייה של 3.5% בשנה הקודמת, שהביאה לשנת שיא בפליטות גזי חממה בעשור האחרון). ההפחתה נבעה מהפחתה בשימוש בפחם לייצור חשמל, וירידה בגזי קירור.
תופעה בולטת השנה היא השינויים המשמעותיים בכמות הפליטות כתוצאה מעדכון שיטות חישוב ומדידת הפליטות. למשל, במקרה של פליטות חומרים מסרטנים במפל"ס נרשמה עלייה של 78% בשל 2 עדכונים בשיטות חישוב ומדידת הפליטות. במקרה אחר, במצאי הפליטות, נוספה התחשבות בפליטות משריפות פסולת חקלאית צמחית של חממות שגרמה לעלייה של 15% בסך הפליטות של חומרים מסרטנים.
העובדה ששינוי בשיטת חישוב הפליטות של רכיבים שלא נחשבו למקור פליטה משמעותי, גורם לשינוי כל כך דרמטי, מעלה סימני שאלה עד כמה המפל"ס ומצאי הפליטות מספקים תמונה שלמה ומהימנה של הפליטות בישראל.
קישור לדוח המפל"ס לשנת 2023 מופיע בתחתית הכתבה. בכתבה נפרדת, אנחנו מציגים ניתוח נוסף של נתוני המפל"ס, שמתמקד באזורי התעשייה של מפרץ חיפה, חדרה ואשדוד.
כתבות רלוונטיות:
לפי דוח המפל"ס, בשנים האחרונות יש יציבות במספר המדווחים הכולל, בין 560-580 מתקנים מדווחים מדי שנה, כאשר בכל שנה יש מספר מתקנים שמפסיקים לדווח עקב סגירה או הפחתת פעילות מתחת לסף הדיווח, ומנגד יש מספר מתקנים שמתחילים לדווח מהסיבה ההפוכה.
כך, בשנת 2023 יש 7 מפעלים שהפסיקו לדווח בשל הפסקת או הפחתת פעילות: תחנת כח רידינג, 2 מפעלי מתכת (אורטל יציקות מגנזיום ואלובין תעשיות אלומניום), מטמנת דימונה, ו-3 תחנות מעבר לפסולת. מנגד, 14 מתקנים דיווחו לראשונה: אסדת הגז כריש, 2 תחנות כח פרטיות (צומת אנרגיה ונתיב האור), 10 תחנות מעבר לפסולת, מט"ש אחד ומחצבה אחת, ויש גם מפעלים שחזרו לדווח, בגלל הגדלת פעילות.
כפי שדיווחנו בשנה שעברה, אם מסתכלים על הפילוח לפי ענפי פעילות, מבחינים בירידה של 12% ב-7 השנים האחרונות (2017-2023) במספר מפעלי התעשייה שמדווחים למפל"ס - 22 מפעלי תעשייה הפסיקו לדווח עקב סגירה או הפחתת פעילות, בינהם: חיפה כימיקלים, שמן תעשיות שמנים בחיפה, מלט הרטוב, פיניצה בנוף הגליל, מפעל הסיד שפיה, ומפעל המתכת מטל-טק בנאות חובב.
כמו כן, השנה לא הגישו דיווח כמתחייב בחוק המפל"ס 10 מדווחים, מהם 5 לולים, 2 תחנות מעבר לפסולת, מטמנה אחת, חזיריה ומחצבה. המשרד להגנ"ס אומר כי נשקלת האכיפה כנגדם. בנוסף אליהם, עקב המלחמה, יש 9 מדווחים שלא הגישו דיווחים בשל מיקומים באזורי העימות בדרום או בצפון.
בשנה שעברה דיווחנו על 10 מקרים של הפרות דיווח מפל"ס שעברו לאכיפה, אך לפי הדוח הנוכחי בשנת 2023 רק מקרה אחד עבר לאכיפה בגין הפרת דיווח מפל"ס.
בנוגע לפילוח המדווחים לפי ענף, כמו בדיווחים של השנים האחרונות, קצת פחות משליש מהמדווחים שייכים לענף החקלאות (לולים, בריכות דגים, חזיריות), קצת פחות משליש נוסף מורכב ממפעלי תעשיה מענפים שונים, כשליש הם אתרי סילוק או טיפול בפסולת ושפכים והאחוז הנותר הם מתקני ייצור חשמל.
המדווחים במפל"ס מהווים רק חלק קטן מסה"כ הפליטות בארץ כפי שניתן לראות בנתוני מצאי הפליטות לשנת 2023 שגם הם פורסמו כעת. הדבר נכון בפרט בפליטות של חומרים מסרטנים או חשודים ככאלה. כמו בשנה שעברה, לפי נתוני מצאי הפליטות, ענפי תעשייה וייצור חשמל אחראים רק ל-3% מפליטת החומרים המסרטנים הארצית בשנת 2023.
לפי הנתונים, שריפות פסולת עירוניות וחקלאיות, בעיקרן לא חוקיות, גרמו ל-76% מהפליטות של חומרים מסרטנים – עלייה של 2% לעומת שנת 2022.
התחבורה הכבישית היא הענף השני בגודלו מבחינת פליטות חומרים מסרטנים עם 15% מהפליטות, ירידה של 2% לעומת שנת 2022.
פליטה של חומרים מסרטנים לשנת 2023 במצאי [טון, אחוזים]
כאמור, השנה נוספה התחשבות בפליטות משריפות פסולת חקלאית צמחית של חממות שגרמה לעלייה של 15% בסך הפליטות של חומרים מסרטנים, זאת כאשר בדוח מצויין כי המצאי אינו כולל פליטות משריפת פסולת פלסטיק חקלאית, שאמורה להגדיל עוד יותר את כמות הפליטות של מזהמים, בינהם חומרים מסרטנים.
בניכוי ההשפעה של שריפת פסולת צמחית מחממות, נרשמה בשנת 2023 ירידה של 4% בפליטת חומרים מסרטנים במצאי הפליטות הלאומי, בהשוואה לשנה הקודמת.
כאמור, המדווחים למפל"ס מהווים חלק קטן מסך הפליטות, ובפרט בפליטת חומרים מסרטנים. אך עדיין מעניין לעקוב אחר נתוני המפל"ס, שהינם יותר מדויקים, ומשויכים למפעלים וענפי פעילות יותר ספציפיים. מה גם שבמפל"ס מדווחים 38 חומרים מסרטנים, ובמצאי הפליטות רק 9 חומרים מסרטנים.
פליטה של חומרים מסרטנים במפל"ס לפי שנים [טון]
אם כן, בקרב המדווחים למפל"ס הייתה עלייה חדה של 78% בפליטת חומרים מסרטנים בשנת 2023, בשל 2 עדכונים בשיטות חישוב ומדידת הפליטות. העדכון הראשון הוא של פליטות חומרים מסרטנים ממטמנות שגדלו ב 134% והפכו להיות מקור הפליטה הגדול ביותר של חומרים מסרטנים מבין מדווחי המפל"ס. הפליטות מהמטמנות השתנו מכיוון שלראשונה נדרשו לחשב את הפליטות לפי מדידת שאיבת ביוגז במקום לפי הערכה.
העדכון השני הוא של פליטות פורמאלדהיד מביו-גנרטורים במט"שים שנדגמו לראשונה, וגרמו לעלייה של 130% בפליטת פורמאלדהיד המדווחת במפל"ס. בנוסף, יש מט"שים שטרם נדגמו בשנת 2023, ולכן צפויה עלייה נוספת בפליטות אלה בשנה הבאה (2024).
ללא שני העדכונים הנ"ל (מטמנות ומט"שים), חלה עלייה של 3% בפליטת חומרים מסרטנים במפל"ס בשנת 2023.
לפי הנתונים המעודכנים של המפל"ס, מטמנות הפסולת פולטות יותר חומרים מסרטנים (כ-20% יותר) מכל מפעלי התעשייה ותחנות הכח שמדווחים למפל"ס. לא נתפלא אם בשנה הבאה, לאחר השלמת המדידות במט"שים, גם הפליטות של חומרים מסרטנים מהמט"שים יעקפו את הפליטות מהתעשייה ותחנות הכוח המדווחות למפל"ס.
העובדה ששינוי בשיטת חישוב הפליטות של שני רכיבים שלא נחשבו למקור פליטה משמעותי, גורם לשינוי כל כך דרמטי, מעלה סימני שאלה עד כמה המפל"ס ומצאי הפליטות מספקים תמונה שלמה ומהימנה של הפליטות.
חובת הדיווח למפל"ס כוללת רשימה של 114 חומרים מזהמים, מתוכם 38 חשודים או מוכרים כמסרטנים.
פליטות תחמוצות חנקן NOX הן תוצאה של שריפת דלקי מחצבים (פחם, מזוט, סולר, בנזין, גז). 51% מהפליטה של תחמוצות חנקן במצאי הפליטות הן מענף התחבורה (כביש, רכבת, כלי שייט, וכלי צמ"ה). לאחר מכן, ייצור החשמל אחראי ל 33% מהפליטות, והתעשייה תורמת 13%.
פליטת תחמוצות חנקן לשנת 2023 במצאי [טון, אחוזים]
למרות שחלה הפחתה בפליטות מתעשייה, בעיקר הודות לצמצום פליטות במפעל המלט נשר בהתאם להחמרת ערכי פליטה בסוף שנת 2022, בשנת 2023 לא חל שינוי בפליטות תחמוצות חנקן בהשוואה לשנה הקודמת, בשל גידול בפליטות מכלי שייט בנמלים, בעיקר בשל עדכון מקדמי הפליטה הרלוונטיים.
פליטת תחמוצות חנקן לפי שנים [טון]
פליטת תחמוצות החנקן של מדווחי המפל"ס פחתה ב-71% בשנים 2012-2023, והיא צפויה להמשיך ולהצטמצם בשנים הקרובות עם הפסקת השימוש בפחם, והפחתת פליטות במפעל המלט נשר שיצטרך להתיישר עם ערכי סף מחמירים החל מחודש יוני 2027.
למרות הפחתת פליטות תחמוצות חנקן של מדווחי המפל"ס בעשור האחרון, בהשוואה למפל"ס האירופאי, הפליטות לנפש בישראל עדיין גדולות בכ- 60%. הפער הזה אמור להצטמצם לאחר הפסקת השימוש בפחם לייצור חשמל.
לפי מצאי הפליטות הארצי עולה כי בשנת 2023 חלה הפחתה של 22% בפליטת תחמוצות גופרית, בעיקר הודות להפחתת השימוש בפחם לייצור חשמל, והפחתת פליטות מכלי שייט בנמלים בעקבות תקנות שחייבו מעבר לשימוש בדלק דל גפרית.
פליטת תחמוצות חנקן לשנת 2023 במצאי [טון, אחוזים]
הענף שהיה אחראי על 68% מפליטות תחמוצות הגופרית Sox – הוא ייצור החשמל. התעשייה – המדווחת והלא מדווחת למפל"ס – הייתה אחראית ל-24% נוספים.
מאז 2012 חלה ירידה כללית של 86% בפליטת תחמוצות גופרית בקרב המדווחים במפל"ס.
בדומה לשנה שעברה, גם בשנת 2023 השימוש הביתי הוא התורם הגדול לפליטות החומרים האורגנים הנדיפים NMVOC לפי מצאי הפליטות, עם 36% שנובעים ממוצרי ניקוי, צבעים, דבקים, ומוצרי קוסמטיקה ורחצה.
לצד השימושים הביתיים המשיכה לגדול התרומה של מקור פליטה שלא נכלל בפליטות חומרים אורגנים נדיפים לפני שנתיים, והשנה כבר תורם 27% מהפליטות – גידול בעלי חיים בלולים, רפתות, חזיריות, ודירים, זאת בעקבות שינויים במקדמי הפליטה של האיחוד האירופאי, עליהם מתבסס החישוב בישראל.
לאחר המגזר הביתי וגידול בעלי חיים שאחראים יחד ל-63% מפליטת החומרים האורגנים הנדיפים, שריפה פיראטית של פסולת עירונית אחראית ל-9% מהפליטות, ולאחר מכן התעשייה, שאחראית ל-7% מהפליטות.
פליטת חומרים אורגניים נדיפים לשנת 2023 במצאי [טון, אחוזים]
אמנם התעשייה אחראית רק ל-7% מפליטות החומרים האורגניים הנדיפים במצאי הפליטות, אך מסתבר שבקרב מדווחי המפל"ס, הפליטות עלו בשנת 2023 ב-39%, וזה למרות הפחתת פליטות בכמה מפעלים (נגב טכנולוגיות שהתקינה RTO, כרמל אולפינים, ואייברי דניסון). מסתבר שהעלייה בפליטות נובעת מעדכון הנחיות חישוב פליטות מלולים שלראשונה נדרשו לחשב פליטת חומרים אורגניים נדיפים, ומעדכון שיטת חישוב הפליטות ממטמנות פסולת לפי מדידה של שאיבת ביוגז במקום הערכה. ללא שני העדכונים האלה (לולים ומטמנות), חלה הפחתה של 4% במפל"ס.
בנוגע לחלקיקים נשימים PM10, באופן דומה לשנה שעברה, לפי מצאי הפליטות, שריפות פסולת (חלקן חוקיות – קמינים ומנגלים, מרביתן לא) היו אחראיות ביחד ל-37% מהפליטות בשנת 2023. התחבורה הייתה אחראית ל-26%, וגידול בע"ח אחראי ל 10%.
מפעלי התעשייה המדווחת במפל"ס ומפעלי תעשייה אחרות היו אחראיות ביחד ל-9% מהפליטות. ענף ייצור החשמל היה אחראי ל-8%, מחצבות ל-7%, ועוד.
עוד מעניין לציין, כי לפי הדוח, הממוצע השנתי של ריכוז הרקע של חלקיקי PM10 הוא כ-80% מתקן הסביבה המותר לפי ערכי איכות האוויר של חוק אוויר נקי. ריכוז הרקע בישראל מגיע בעיקר מאבק וחול מאזורים מדבריים. לכן חשוב במיוחד להפחית פליטות חלקיקים PM10 ממקורות אנושיים.
לפי הדוח, בשנת 2023 חלה ירידה משמעותית של 4% בפליטת גזי חממה (לפי מצאי הפליטות הלאומי), שקיזזה עלייה בגודל דומה בשנה שעברה שגררה ערך שיא של פליטות גזי חממה בעשור האחרון שגרמה לכך שהכמות השנתית ב-2022 הייתה גדולה משנת 2015 המשמשת כשנת הבסיס ליעדי הפחתת הפליטות של הסכמי פריז.
עדיין, ישראל מאוד רחוקה מיעד ההפחתה לשנת 2030 של 30% בהשוואה לשנת 2015.
ייצור החשמל הוא עדיין מקור הפליטה העיקרי לגזי חממה, ואחראי ל- 42% מהפליטות. אחריו ענף התחבורה שאחראי ל- 25%, התעשייה שאחראית ל-12%, והמתאן שנפלט מהמטמנות של פסולת מעורבת שאחראי ל-10% מפליטות גזי החממה.
פליטת גזי חממה לפי שנים [MtCO2e]
ההפחתה בפליטת גזי חממה בשנת 2023 נגרמה בעיקר בשל הפחתת פליטות בייצור חשמל כתוצאה מהפחתת השימוש בפחם ומעבר לגז טבעי ואנרגיות מתחדשות, ומהפחתת פליטות בגין התחלת היישום של תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול, בדבר מעבר לשימוש בגזי קירור בעלי השפעה נמוכה על שינוי האקלים.
ד"ר אריה ונגר ראש תחום אויר ואנרגיה באדם טבע ודין: "הפליטות מעידות על קשיי אכיפה משמעותיים. העלויות החיצוניות של נזקי הזיהום בשנת 2023 נאמדות ב-38 מיליארד ₪ שהם 0.8% מהתמ"ג הלאומי. הדו"ח הזה חמור יותר מדו"חות קודמים משתי סיבות: א. הכללת מקורות פליטה נוספים לתוך הדיווח (למשל מנועים לייצור חשמל מביוגז במטמנות ובמט"שים). ב. שינוי שיטת החישוב. זה לכאורה עניין טכני שלא מראה על עליה השנה לעומת השנים הקודמות, אבל זה חמור מאד כי זה מראה שהפליטות שהמשרד חישב ופרסם בשנים הקודמות היו בעצם הרבה יותר נמוכות מהפליטות האמיתיות וכל השנים לא חישבו נכון ולא כללו את כולם. יש להניח שכמו שהפליטות של חומרים מסרטנים שפורסמו השנה גבוהות בעשרות אחוזים לעומת מה שפורסם בשנים הקודמות, כך גם יתברר בשנים הבאות שישנן פליטות נוספות שעדיין לא מדווחות ולא מטופלות, ושהפליטה בפועל גבוהה עוד יותר."
------
מסמכים רלוונטיים:
חברות לניהול וטיפול בפסולת מסוכנת:
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
טביב | אייל עצי פרי | 072-3714440 | Tabib@infospot.co.il |
שרותי אקולוגיה | דמיטרי נוביק | 072-3712252 | Ecologys@infospot.co.il |
אלקון | חיים שטיין | 072-3290662 | Elcon@infospot.co.il |
ורידיס | דורון בכר | 072-3360696 | Verisoil@infospot.co.il |
ESC | חנה אברבוך | 072-3974695 | esc@infospot.co.il |
גרין סטרים | יונתן כהן | 072-3340287 | greenstream@infospot.co.il |
מיש שפכי תעשיה | יוסי הלוי | 072-3712250 | Mish@infospot.co.il |
BlueGen | גד כהן | 054-6737453 | GadC@bluegenchemicals.com |
פלקור | גלעד גורדון | 072-3942964 | falkor@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |